Könyvadaptációs ajánló 14. rész - Mesefilmek




Aki olvassa a blogot, tisztában van vele, hogy nagyon közel állnak a szívemhez a mesék. Ezért a héten olyan mese vagy ifjúsági regény alapján készült filmeket, meséket hozok nektek, amiket én – vagy nagyon szerettem akár olvasni, akár nézni – vagy pedig jó kritikákat, ajánlásokat olvastam, kaptam róluk. Kicsit szerettem volna kedvezni a gyerekes szülőknek, vagy éppen az olyan gyermek lelkű felnőtteknek, mint én.



Fotó: Port.hu
Mary Poppins visszatér


amerikai · fantasy, musical, ifjúsági, 130 perc, 2018

Korhatár: 6+

A bemutató alapján nagyon vártam ezt a filmet. Gyerekkorom egyik kedvenc könyvtári olvasmányai közé tartoztak Mary Poppins kalandjai. A Disney egyébként egy nagyon szép kivitelezést készített belőle: jók az effektek, hűek maradtak a könyvhöz, de bennem mégis valahogy egy kis űr maradt miután vége lett a filmnek. Nem azt mondom, hogy nem jó, hiszen akkor nem került volna bele a listába, számomra mégsem teljes. Ennek ellenére szórakoztató kikapcsolódást nyújthat a családnak egy esős délutánon.

„A gazdasági világválság sújtotta Londonban a mostanra felnőtt Jane és Michael Bankset és annak három gyermekét egy személyes veszteséget követően újra meglátogatja a rejtélyes Mary Poppins. Különleges varázsképességével és barátja, Jack segítségével a család újból felfedezi az életükből hiányzó örömöt és csodát.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!





Fotó: Pinterest
Paddington


angol · vígjáték, fantasy, 95 perc, 2014

Korhatár: 6+

Annyira szeretem Paddington karakterét. Kis esetlen mackó, aki bekerül a csúf emberi világba. Ebben az esetben a filmet láttam előbb és utána kaptam rá a könyvekre a könyvtárban. Szerintem nagyon aranyos kis film, melyet a gyerekekkel együtt a felnőttek is élvezni fognak.

„Paddington, a mackó a legsötétebb perui dzsungelben nőtt fel Lucy nénikéjével. A néni egy angol felfedezővel történő találkozás után abban a szellemben nevelte unokaöccsét, hogy az izgalmas londoni életről álmodozzon. Amikor egy földrengés elpusztítja otthonukat, Lucy néni úgy dönt, hogy felcsempészi Paddingtont egy bőröndben az Angliába tartó hajóra. A mackó egyedül érkezik meg a Paddington állomásra, ahol azonnal szembesül vele, hogy az élet a nagyvárosban nem pont olyan, amilyennek megálmodta. Szerencsére találkozik a kedves Brown családdal, akik a mackóra nyakában egy kartonpapírral találnak rá: „Kérem, törődjenek ezzel a medvével! Köszönöm!” Átmenetileg befogadják, míg Paddington elindul megkeresni a felfedezőt, aki annak idején olyan nagy hatást tett Lucy nénire. Csakhogy a mackóra szemet vet egy sötétlelkű állatpreparátor, és hamarosan veszélybe kerül otthona, sőt, még az élete is!”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!



Fotó: Pinterest
Pom Pom meséi

magyar · animációs, kaland, vígjáték, fantasy, sorozat, 8 perc/rész, 2 évad · 26 rész, 1979–1980

Korhatár: 6+

Gyermekkorom kedvenc esti meséi közé tartozott Pom Pom és barátainak történetei. Mai napig szívesen kapcsolok oda – már ha nagy ritkán elkapom – a tévében. Szerintem ez az a klasszikus mese, amit a mai gyerekek is tudnak élvezni.

„Picur, a szőke kislány reggelente, iskolába menet, mindig találkozik barátjával, Pom Pommal, és amit éppen Picur csinál, vagy ami történik velük, azzal kapcsolatban mesél el Pom Pom egy-egy érdekes történetet – amikor Picur elesik a tintásüveggel, Pom Pom a bátor Tintanyúlról mesél, vagy amikor kirándulni mennek, és leereszt a bicikligumi, akkor az óriástüdejű levegőfújóról mesél. Előfordul, hogy Picur nem iskolába megy, hanem otthon van, vagy valami mást csinál, és ott mesél Pom Pom. Például amikor a Mikulást várják, akkor arról mesél Pom Pom, amikor Gombóc Artúr volt a Télapó, vagy amikor Picur vendégségbe megy, akkor Pom Pom meséje az önműködő vasalóról szól.
A sorozat különlegessége a Sajdik Ferenc rajzaira jellemző szürreális, már-már pszichedelikus képi világ, és a történetek véletlenszerűsége, álomszerű logikát követő jellege.”





Fotó: Mafab
Grincs


amerikai, német · vígjáték, fantasy, 104 perc, 2000

Korhatár: 6+

Egyértelműen az egyik legkedvencebb karácsonyi filmem. És bár most nem karácsony van, jól jön ebben egy kis hűvös levegő – még ha csak a képernyőn keresztül is. Vicces, ugyanakkor tanulságos történet. Szerintem a gyerekek nagyon sokat tanulhatnak belőle az elfogadásról és az előítéletességről is. Mellette pedig jókat nevethetnek a családdal együtt.
2018-ban készült egy animációs változat is, kicsit modernebb köntösben. Nekem az nem annyira tetszett, de lehetséges, hogy azért mert Jim Carrey annyira magasra tette a lécet a korábbi változattal, hogy nem tudtam elvonatkoztatni tőle és folyton összehasonlítgattam őket a mese nézése közben.

„Létezik egy varázslatos város, amely csak egy hópehelyben létezik. Whoville-ben él a Who család. Nem túl szépek, és kicsit túl anyagiasak is, viszont a maguk módján szimpatikusak. Imádják az ünnepeket. Legfőképpen a Karácsony a mindenük. Egyvalakinek azonban sem az ünnepek, sem a Karácsony nem tetszik. Ő a Grincs, a galád, rosszindulatú szörnyeteg, aki a város fölött magasodó Kobakhegyen él önkéntes száműzetésben. Egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőknek, amikor mindenki boldog, kivéve őt. Cindy, a család legkisebb azonban úgy gondolja, nem helyénvaló dolog, ha a szeretet ünnepét a Grincs magányosan tölti, így meghívja magukhoz ebédre. A botrányba fulladt vendégjárás után a Grincs egy az egyben ellopja a Karácsonyt.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!




Fotó: Port.hu
A barátságos óriás
amerikai, angol · kaland, fantasy, 117 perc, 2016

Korhatár: 6+

Ez az egyik legtanulságosabb mesefilm, amit valaha láttam. Nagyon hangulatos, abszolút szerethető karakterekkel. Szuper film.

„Egy Szofi nevű kislány találkozik a Hatalmas és Barátságos Óriással, aki, dacára rémisztő külsejének, valójában melegszívű lény, és fajtája által száműzetett, mivel nem hajlandó kisfiúkat és kislányokat enni.”






Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!




Fotó: IMDB
Dolittle


amerikai · akció, kaland, vígjáték, fantasy, családi, 102 perc, 2020

Korhatár: 12+

Bevallom, nagyon vártam ezt a filmet. Már az előzetes is nagyon tetszett, az pedig a bónusz, hogy Robert Downey Jr. játssza benne Dolittle karakterét. Ő az egyik kedvenc színészem, tehát nem is volt kérdéses, hogy megnézem. Nem sok köze van az Eddie Murphy-féle feldolgozáshoz, – bár abban nem tudom, mennyi a hasonlóság az eredeti történettel, egyáltalán adaptációnak számít-e – de nekem sokkal, de sokkal jobban tetszett. Csodálatos a képi világ, fantasztikusak a szereplők, és szerintem a történet is klassz. Érdemes megnézni mindenképpen.

„A különc Dr. John Dolittle, Viktória királynő Angliájának híres orvosa és állatorvosa hét éve veszítette el a feleségét. Azóta remeteként él a Dolittle birtok magas falai mögött, társasága csupán egzotikus állatainak seregletéből áll. Ám amikor az ifjú királynő súlyos beteg lesz, Dolittle kénytelen-kelletlen útra kel egy titokzatos sziget felé, hogy megtalálja a gyógymódot. Útja során új erőre kap bátorsága és fürge észjárása; régi ellenfelekkel találkozik, és csodálatos lényeket fedez fel. Kalandjaiban segítőtársai is akadnak, hiszen önjelölt ifjú segédje mellett elkíséri őt egy lármás kis állatsereglet is, többek között egy gondterhelt gorilla, egy lelkes, de kelekótya kacsa, egy truccoló strucc, egy jókedvű jegesmedve, valamint egy bakafántos papagáj, aki Dolittle legközelebbi tanácsadója és bizalmasa.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!




Fotó: Online Filmnézés Blog
Alice Csodaországban


amerikai · kaland, fantasy, 108 perc, 2010

Korhatár: 12+

A kedvenc karakterem meglepően nem Alice, hanem az Őrült Kalapos, akit ebben a verzióban Johnny Depp alakít, nem mellesleg szerintem nagyon is jól. A képi világ itt is fantasztikus, nagyon érződik rajta Tim Burton stílusa. Igazából én a történetet is szeretem. Bár mostanság olvastam egy-két érdekes dolgot Carollról (az író), amiktől próbálok elvonatkoztatni a műveket illetően és nem eltávolodni tőlük emiatt. A lényeg a lényeg, hogy szerintem nagyon jól sikerült a szereposztás és jól formálják a karaktereket is.

„Alice tizenkilenc éves, felnőtt lány. Férjhez akarják adni, ám egyetlen porcikája sem kívánja, hogy a csúnya, ellenszenves fiatalemberhez menjen hozzá. Szerencsére a lánykérést megzavarja a Fehér Nyúl felbukkanása. Alice persze utána iramodik, és hamarosan újra annál a bizonyos üregnél találja magát, amelybe sok évvel ezelőtt beleesett. A történelem ismétli önmagát, Alice megint Csodaországban találja magát. Ám Csodaország már nem olyan, mint régen. Az első látogatása óta minden a feje tetejére állt. Ő az egyetlen, aki megszabadíthatja a világot a zsarnok Vörös Királynő rémuralmától.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!





Fotó: Wikipédia
Ferdinánd


amerikai · animációs, kaland, vígjáték, fantasy, családi, 106 perc, 2017

Korhatár: 6+

Szintén egy jó kis történet az elfogadásról és a szeretetről mesébe burkolva.

„Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet…”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!



Fotó: Mafab
Az őrzők legendája


amerikai, ausztrál · akció, animációs, fantasy, 100 perc, 2010

Korhatár: 12+

Bagoly-mániásoknak kötelező.

„Soren, az ifjú bagoly az apja meséin nőtt fel. Ezek a mesék a nagy fa, a Ga-Húl őrzőiről szólnak, azokról a bátor, mitikus szárnyasokról, akik az egyszerű bagolynépet védik a gonosz Tisztáktól. Miközben Soren szeretne az ősök nyomába lépni, a testvére, Tukk kigúnyolja ezért. Egyik nap a két bagolycsemetét elrabolja a lázadó bagolycsapat. Sorennek néhány társával együtt sikerül megszöknie. A barátaival együtt elindulnak megkeresni a nagy fát és az őrzőket. Az egyetlen reményük, hogy segítségükkel legyőzhetik az ellenséget.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!





Fotó: Mafab
A diótörő és a négy birodalom


amerikai · kaland, fantasy, családi, 99 perc, 2018

Korhatár: 12+

Már több Diótörő feldolgozást láttam, de azt hiszem, ez tetszett eddig a legjobban közülük. Kicsit tartottam a szereplőgárdától, mert több olyan színész is szerepel benne, akiket nem szeretek, de ezúttal ez nem zavart. Gyönyörű a képi világ, a történet pedig az egyik kedvencem. Karácsonykor kötelező, de ebben az időszakban is kellemes kikapcsolódást nyújt az egész családnak.

„Clarának csupán egy kulcsra van szüksége. Egy kulcsra, aminek nincs párja, mert ez nyitja a dobozt, ami felbecsülhetetlen ajándékot rejt néhai édesanyjától. A keresztapja éves ünnepi bálján a kislány egy aranyfonálhoz jut, ami elvezeti őt az áhított kulcshoz – aminek rögvest nyoma is vész egy különös, rejtelmes párhuzamos világban. Odaát Clara találkozik egy Philip nevű katonával, egy sereg egérrel és három birodalom kormányzóival. Clarának és Philipnek az ominózus negyedik birodalom területére kell merészkedniük, amit egy zsarnok irányít, hogy visszaszerezzék a kulcsot és visszaállítsák a harmóniát e bizonytalan világban.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!





Fotó: Pinterest
Lorax


amerikai · vígjáték, fantasy, musical, animációs, 86 perc, 2012

Korhatár: 6+

A legjobb mese a környezetvédelemről! Nagyon ötletesen Dr. Seuss karakterei, azt hiszem, ezért is kedvelem a történeteit ennyire, s ez ebben az esetben sincs másképp. Az pedig elég erőteljes plusz pont, hogy mesés világba burkolva tanít a  környezetvédelemről.

„A Lorax Dr. Seuss klasszikus meséjének animációs adaptációja, melyben egy fiú keresi azt az egyetlen dolgot, amivel belophatja magát álmai hölgyének szívébe. Ehhez azonban meg kell fejtenie a Lorax történetét. A Lorax egy zsémbes, mégis elbűvölő lény, aki azért harcol, hogy megvédje világát.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!






Fotó: Port.hu
Egy kupac kufli


magyar · animációs, minisorozat, 91 perc, 13 rész (epizódhossz: 7'), 2016-2017

Dániel András az egyik kedvenc magyar szerzőm és illusztrátorom. Rendkívül különleges karakterekhez nyúl, az ábrázolásmódja is egyedi, de nekem nagyon bejön. Aki nem ismeri még a kuflikat, annak mindenképpen érdemes megismerkedni velük, mert szuperek. A történetek mindig, de komolyan mindig hahotázósan viccesek. Még a legrosszabb helyzetből is kihoznak valami jót.

„Se nem kifli, se nem kukac, simán kufli! Így jellemezhetnénk legegyszerűbben a hét aranyos jelenséget, akik ennek a rajzfilmsorozatnak a szereplői. Vidám kalandjaikat mesélik el az elkövetkező részekben.”


A YouTube-on akár meg is nézheted





Fotó: Mafab
Pán Péter


amerikai · kaland, fantasy, 113 perc, 2003

Korhatár: 12+

Az egyik kedvenc mesekarakterem Csingiling. Ebben a filmben – bár nem kap nagy szerepet – megjelenik ő is. Azonban mégis egy különleges fiú kerül a középpontba: Pán Péter – a fiú, aki soha nem akar felnőni. Amikor először hallottam az ő történetéről, már akkor is érdekes volt számomra. A film pedig kalandos, aranyos, vicces, tökéletes hétvégi szórakozás.

„London egyik téli éjszakáján a kis Wendy a legendás kalóz, Hook kapitány történeteivel szórakoztatja testvéreit. A mesemondásnak Wendy apja vet véget, és másnap a szigorú Millicent néni gondjaira bízza a kislányt, akinek eltökélt szándéka, hogy ifjú hölgyet farag belőle. Csakhogy Wendy történeteit öccsein kívül Pán Péter is élvezettel hallgatja, aki az éjszaka közepén megjelenik a gyerekek hálószobájában és magával viszi őket a csodálatos Sohaországba. A Hook kapitányról és Pán Péterről szóló történet valósággá válik és a gyerekek a mesében találják magukat.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!




Fotó: Port.hu
A dzsungel könyve

amerikai · kaland, dráma, fantasy, 105 perc, 2016

Korhatár: 6+

Már gyerekkoromban is szerettem Maugli történetét, különösen a klasszikus Disney-féle változatot. Ez a feldolgozás egy kicsit mégis más élményt ad. Nyilván más egy élőszereplős változat, különösen amikor már ilyen technikai háttere van a filmkészítésnek.

„A Vasember-t is jegyző Jon Favreau ezúttal Rudyard Kipling klasszikusából forgatott élőszereplős filmet, amelyet a Disney azonos című animációs filmje inspirált. A kaland során Maugli, akit farkasok neveltek, a félelmetes tigrissel, Sir Kánnal találja magát szembe. Mivel a rettentő ragadozón korábban már komoly sebeket ejtett az Ember, ellenségként tekint a fiúra. Maugli ezért elhagyja az egyetlen otthont, amit eddig ismert és egy lenyűgöző utazásra indul, amely során önmagát is jobban megismerheti. Szigorú mentora, Bagira a párduc és a szabad szellemű medve, Balu társaságában Maugli a dzsungel számos lakójával találkozik, akik nem biztos, hogy a legjobb szándékkal közelítenek a fiúhoz.”



Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!






Remélem, így is tetszett az ajánló. Kíváncsi lennék, te láttad-e már valamelyiket, tetszett-e vagy sem? Ha van kedved, írd meg kommentben! :)







Források:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz