Kedvenc varázslényeim a varázsvilágból | Harry Potter Hét




A Harry Potter univerzum számos varázslénnyel büszkélkedhet és most, hogy Harry Potter-hét van a blogon, arra gondoltam, megosztom veletek a kedvenceimet.





Fotó: Pottermore Hungary


1.Bólintér

Ez a lény a Legendás állatok és megfigyelésük filmben tűnik fel először méghozzá Pickett személyében, aki mindenhová Goethe Salmander kabátzsebében utazik.
A bólintérek csak varázspálcának való fában fészkelnek, őrzik, óvják a fát a nemkívánatos személyektől. Alapvetően nehéz őket észrevenni, mivel maximum húsz centiméter magasak, és apró barna szemüktől eltekintve egy darab gallyas fakéregre hasonlítanak.
Rovarevő és béketűrő lények. Félénkek, de ha arra kényszerülnek, foggal-körömmel védik az általuk őrzött fa épségét. Ha fatetűvel kínálják őket, azt békésen elfogyasztják, amíg a varázsló vagy boszorkány vág egy darabot a varázspálcának való fából.



Fotó: Speak Beasty 

2. Occamy

Ez a lény szintén Goethe Salmander bőröndjéből bukkan elő először az univerzumban. A Távol-Keleten és Indiában őshonos tollas, kétlábú, szárnyas, kígyótestű lény, akinek testhossza elérheti akár a négy és fél métert is. Kolonaptisztikusak, ami azt jelenti, hogy kitöltik a rendelkezésükre álló teret.
Táplálékául főként patkányok és madarak szolgálnak, de akadnak alkalmak, amikor majmokkal táplálkozik. Nem túl békés lények, ugyanis minden közeledőre rátámadnak, különösen amikor a tojásaikat védik, melyeknek héja a legtisztább, puha ezüstből van.




Fotó: Revelist

3. Orrontó furkász

Szerintem ő a legcukibb lény az egész Harry Potter univerzumban. Ha lehetne háziállatként tartani, a kutyus mellé tutira őt választanám. Biztosan emlékeztek rá, hogy ő az a lény, aki mindent összelopkod, ami fénylik. A furkászok Nagy-Britanniában honos lények. Fekete, bolyhos szőrű, hosszú orrú, ásólábú kisbestia, aki szenvedélyesen szeret mindent, ami csillog. Alapvetően szelíd állatok, sőt kedvesek is, sajnos otthoni tartásra nem alkalmasak, mert nagy kárt okozhatnak az ingóságokban. Vackát a föld alatt – akár húsz méter mélyen – készíti, és egyszerre hat-nyolc fiókát ellik. A koboldok földalatti kincskeresésre is használják őket.





Fotó: A CineMániás


4. Szemiflázs

A szemiflázs egy nagyon trükkös lény, ugyanis ha veszélyt érez, láthatatlanná válik, így csak a befogásában jártas varázsló veszi észre. A Távol-Keleten őshonos állat, mely békés, növényevő és karcsú emberszabású majomra emlékeztet. Szomorú, fekete szemeit csak ritkán pillanthatjuk meg fejszőre alatt. Az egész testét hosszú, vékonyszálú, selymes, világosszürke színű bunda borítja. Bundája igen értékes, mivel láthatatlanná tévő köpeny szőhető belőle.





Fotó: CataWiki


5. Házimanók

Személyes kedvencem közülük a zoknimániás Dobby. Nagyon kedvelem az ő karakterét, annyira jólelkű, kedves lény és akkora odaadással van Harry és barátai iránt, hogy én is szívesen fogadnék egy ilyen barátot.

A házimanók hagyományosan egy nagy múltú, gazdag varázslócsaládot vagy egy varázslóiskolát szolgálnak, de a sorozat idejében megjelennek az első szabad manók is. A Roxfortban több mint száz házimanó dolgozik.

Körülbelül hatvan-kilencven centiméter magas, emberszerű lények, vékony kezekkel és lábakkal, torz túlméretes fejjel és szemekkel. Óriási fülük denevérszerű, csúcsos, szemük dülledt, hangjuk vékony és sipító. Általában rongyszerű ruhákat viselnek, vagy párnahuzatot húznak fel ruha gyanánt. Magukról harmadik személyben beszélnek. Engedelmesek, szófogadóak, mindig azt kell tenniük, amit a gazdájuk parancsol - még ha nem is szeretnék megtenni. A házimanók számára a gazdájuk parancsa a legfőbb törvény. Ha megszegik a parancsot vagy olyat tesznek, ami sérti gazdájukat, a manók megbüntetik saját magukat.

A házimanók másfajta mágiával rendelkeznek, ezért képesek olyan helyekről hoppanálni vagy dehoppanálni, ahonnan a varázslók nem. Tilos varázspálcát használniuk, de képesek anélkül is a varázslásra. Varázserejüket csakis gazdájuk engedélyével használhatják. Egy házimanó akkor válik szabaddá, ha a gazdája ruhadarabot ad neki.

Hermione rendületlenül kampányolt a manók egyenjogúságáért.






Ha van kedvetek, írjátok meg, nektek mik a kedvenc varázslényeitek a Harry Potter univerzumból! Kíváncsian várom! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

"A te lelked a kedvencem az egész világon" - Sarah Adams: Csalóka szerelem