Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei


Molyos link
Itt megrendelheted

Fülszöveg:

„Mexikó, 1925.

A tizenhét éves Frida orvos akar lenni, de egy súlyos buszbaleset meghiúsítja a továbbtanulásról szőtt álmait. A lábadozás keserves hónapjai alatt talál rá a festészetre, és a szárnypróbálgatásai, első festményei teszik elviselhetővé számára a testi korlátok és a fájdalom elfogadását. Beleszeret Diego Rivera festőfejedelembe, akit lenyűgöz a lány vad tehetsége. Összeházasodnak, és a kor ünnepelt párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban.
Szerelmük azonban nem örökkévaló. A csalódott Frida a válás után számtalan nagyvárosban megfordul, együtt éjszakázik a huszadik század hírességeivel. S miközben élete csúcspontjára, a művészete kiteljesedéséhez ér, a várt boldogság helyett a Diego utáni keserű sóvárgás hatja át. Szerelem és halál, élet és halál kettőssége kíséri végig a különleges szimbólumrendszert teremtő munkásságát.”



Értékelés:

Frida Kahlo az egyik kedvenc női festőm. Bámulatos élete volt, a munkásságában pedig egyszerre érződik a mély fájdalom és gyász, valamint a lágyság, a szeretet. Élete sem volt másmilyen: rengeteg fájdalommal és veszteséggel kellett megküzdenie, mégis vidám, életrevaló nő maradt.

Már sokat olvastam róla, így nagyon sok új információt nem kaptam a kötettől, azonban még inkább kiderült számomra, hogy Frida egy karakán nő volt, aki teljesen tisztában volt két énjével. Míg tradicionális mexikói nőként ragaszkodott és nagyon fontos volt számára szülőföldje, valamint szerelme Diego is, közben modern nőként szabadságra vágyott, káromkodott, ivott és dohányzott, valamint nem félt kimondani, amit gondol. Még annak ellenére is ennyire ragaszkodott szülőföldjéhez, hogy csupán halála előtt vált megbecsült festőnővé hazájában.

Érdekes, fájdalommal teli élete, hihetetlen élni akarása bárkire inspirálóan hat. Művészetében megmutatta mindazt, ami ő maga. Képei és a festészet volt számára a menedék, bennük találta meg a boldogságot. Gyakorlatilag egész munkássága az őt ért fájdalmakat fejezi ki, mutatja be, valamint a sírig tartó szerelmét Diego iránt.

A könyvben gyönyörűek voltak a leírások a tájakról, szinte már ott éreztem magam én is a helyeken, melyekről ír. Az író stílusa még közelebb hozza hozzánk Frida személyiségét. Érdekes volt ezúttal regényként olvasni az életéről, sokkal olvasmányosabb élmény volt.

Kedvenc részeim közé tartoznak azok, amikor a festmények születéséről, történetéről mesél az írónő. Szerintem ezek fantasztikusak, és segítettek még jobban megérteni Frida művészetét számomra. Nagyon jó ötlet volt az írónőtől, hogy beleszőtt egy-egy emlékezetes, híres mondatot is, melyek Frida szájából hangzottak el.

Frida életéből bárki erőt meríthet! Számos tragédia, fájdalom után, még mindig nem hagyta el magát és mindig képes volt újra és újra felállni és tovább folytatni!
A borító pedig egyenesen szemgyönyörködtető. A színek, a kompozíció, minden passzol egymáshoz, nagyon szép kivitelezés.


Aki szeretné kicsit jobban megismerni Frida élettörténetét, kicsit jobban beleásni magát munkásságába, belátni a festményei mögé, annak bátran ajánlom ezt a kötetet.







Köszönet az olvasás lehetőségéért a Kossuth Kiadónak!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

"A te lelked a kedvencem az egész világon" - Sarah Adams: Csalóka szerelem