Könyvadaptációs ajánló 16. rész - Sorozatok




Ezen a héten hat olyan sorozatot hoztam nektek, amik könyv alapján készültek. Mindegyik különleges valamiért és próbáltam úgy összeválogatni őket, hogy mindenki megtalálhassa a neki megfelelő műfajt.


Fotó: SorozatMax
A szolgálólány meséje

amerikai · sci-fi, dráma, sorozat, 60 perc/rész, 4 évad · 46 rész, 2017-

Korhatár: 16+

A sorozat megjelenésének apropóján a kötet népszerűsége is fellendült az olvasók körében. Emlékszem, hogy volt egy időszak, amikor a könyvtárban folyamatosan előjegyzés volt a könyvre, talán még most is alig lehet hozzájutni. Margaret Atwood (a szerző) rendszeresen választja könyvei témájául a nők helyzetét, s ez ebben a kötetben sincs másképp.
A sorozat számos díjat nyert, köztük a legjobb drámai sorozatnak járó Golden Globe-díjat. A történet érdekessége, hogy Atwood sosem írt le olyat, ami valahol valamikor meg ne történt volna a világban, tehát az egész igaz történeteken alapul.
Még egy érdekesség, hogy a könyvet először 1986-ban adták ki, mely a sorozat alapjául szolgált, és már egyszer feldolgozták film formájában 1990-ben.
A legdurvább az egészben, hogy Margaret Atwood talán egy nem is annyira távoli, nem is annyira utópisztikus jövőt álmodott meg A szolgálólány meséjében. Én még nem láttam a sorozatot és a könyvet sem olvastam, de régóta a listámon szerepel.

Történet:

„Az Egyesült Államok romjain totalitárius állam épült, amelyben a nőknek nincsenek jogaik. A még megtermékenyülésre képesek egyetlen feladata az utódnemzés, szolgálóként dolgoznak az uralkodó osztály tagjainál. Margaret Atwood regényéből.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 


Fotó: HBO GO
Hatalmas kis hazugságok

amerikai · dráma, sorozat, thriller, krimi, 60 perc/rész, 2 évad · 14 rész, 2017-2019

Korhatár: 16+

A pótanyukám ajánlotta ezt a sorozatot, hogy olyan csavar van a végén, hogy előtte biztosan nem gondolsz rá. Az első évad végig fenntartotta az érdeklődésemet, izgalmas volt, érdekes. A második évad már kevésbé, de azért a története érdekes dolgokat produkál, és jó volt viszontlátni a szereplőket is, ugyanis a szereposztás szerintem zseniálisra sikerült.
Az első évad Liane Moriarty azonos címet viselő regénye alapján készült, a második évadhoz pedig készített egy novellát, mely támaszt nyújtott a forgatókönyvíró David. E. Kelley-nek, aki nem mellesleg számos díjat bezsebelt a produkcióval.

Ha van kedved, akár tesztelheted, melyik anyuka vagy a sorozatból: https://www.evamagazin.hu/hatalmas-kis-hazugsagok-melyik-karakter-vagy-116237

Történet:

„Az HBO új saját gyártású, erotikával, hazugságokkal és titkokkal teli sorozata három középosztálybeli anyuka történetét meséli el. A közös bennük, hogy mindenük megvan, mit egy nő kívánhat, és a gyerekeik most mennek iskolába. A látszólag tökéletes életük azonban sötét titkokat rejteget. A sorozat a nálunk sem ismeretlen Liane Moriarty bestseller regényéből készült.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 




Fotó: Sorozatjunkie
Briliáns barátnőm

amerikai, olasz · dráma, sorozat, 60 perc/rész, 2 évad · 16 rész, 2018-

Az HBO adaptálta Elena Ferrante négyrészes Nápolyi regények sorozatát, mely két nő barátságának érzelmi komplexitását dolgozza fel. A két nő életét kislány koruktól kezdve követhetjük végig, valamint, hogyan próbálnak érvényesülni egy férfiak uralta világban. A főszereplők egy olyan, a férfiak által uralt világban élnek, amelyben a nőket gyakorlatilag tulajdonként kezelik, és ők ez ellen a világ ellen harcolnak.
Ferrante nem csak a regény adaptálásában, hanem a rendezésben és a színészi alakítások formálásában is szorosan közreműködött, így az írónő szellemisége áthatja az egész sorozatot.

Történet:

„Elena Greco egy idős asszony, akinek nyom nélkül eltűnik a legjobb barátnője. A nő egy könyvekkel teli házban bekapcsolja a számítógépét, és elkezdi írni a Lilával való hatvanéves barátsága történetét. 1951-ben, az általános iskola első évében találkozott Raffaella Cerullóval, akit mindig Lilának hívott. A veszélyes és lenyűgöző Nápolyban éltek és nőttek fel. Lila Elena legjobb barátnője – és bizonyos értelemben – a legrosszabb ellensége lett. Elena Ferrante bestselleréből.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 




Fotó: Sorozatbarát

Cédrusliget

kanadai · dráma, romantikus, sorozat, 42 perc/rész, 3 évad · 38 rész, 2013-2016

Korhatár: 12+

Bár nem mostani a sorozat, Magyarországra csak pár évvel ezelőtt ért el. Ha jól emlékszem, valamelyik magyar csatorna (M1 vagy a Duna Tv talán) sugározta egy időben esténként a sorozatot, mely Debbie Macomber kilenc részes könyvsorozata alapján készült. Már a kötetek címe is nagyon aranyos és megnyerő, ugyanis olyan címeket adtak nekik, mint például Világítótorony út 16., Pelikán köz 311. vagy éppen Árnyas lejtő 6. A sorozat egy kanadai kisváros hétköznapjait mutatja be.
Debbie Macomber néhány esztendő leforgása alatt vált családanyából népszerű íróvá. Köteteinek népszerűsége a Harry Potter-regényekével vetekszik. A sorozat forgatókönyvének írásában, valamint producerként is közreműködött.

Történet:

„Cédrusliget egy festői szépségű vízparti kisváros Északnyugat-Amerikában. Azt lehet mondani, hogy a város Olivia Lockhart bírónő privát tárgyalóterme – kivívva a helyiek tiszteletét szakértelmével, a közösség iránti együttérzésével és törődésével. A legkisebb bűnesetektől kezdve a polgári pereken át a teljes skálán mozognak ügyei, amelyekben okosan, józanul és tapintatosan kell eljárnia. Olivia bírói stílusa és embersége felkelti a jóképű újságíró, Jack Griffith érdeklődését, aki a 'Cédrusligeti Krónika' főszerkesztőjeként és egyedüli alkalmazottjaként minden egyes lakó rezdülését észreveszi és számon tartja. Sok megpróbáltatás elé néz Olivia és Jack bimbózó kapcsolata, melynek részesévé válik közvetlen környezete is: Jack elhidegült fia, Eric, Olivia lánya, Justine, illetve túlbuzgó anyja, Charlotte, vagy éppen Stan, az exférj, aki vissza akarja szerezni Oliviát. Végül Olivia mindig támaszkodhat a józan ítélőképességére és a helyiek támogatására, hogy megvédje magát és őket a veszélyektől, amelyek még egy ilyen békés kis helyen is leselkedhetnek…”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 




Fotó: Könyves blog
A boszorkányok elveszett könyve

amerikai, angol · dráma, romantikus, fantasy, sorozat, 45 perc/rész, 1 évad · 8 rész, 2018-

Bevallom se nem olvastam a könyvet, se nem láttam a sorozatot. De a kritikák, amiket olvastam a sorozatról, arról árulkodnak, hogy annak ellenére, hogy a vámpíros sztorik népszerűsége lecsengőben van, ez a történet mégis képes magával ragadni a nézőt. A könyvekről pedig csak annyit, hogy nálunk a könyvtárban szinte mindig kölcsönzés alatt állnak, szóval nem lehet rossz, ha ennyire népszerű az olvasók körében is.

Történet:

„Diana a boszorkány örökségét tagadva történésznek állt. Amikor ráakad egy könyvre, ami magyarázatot adhat kérdéseire, veszélyes rejtély középén találja magát. A könyv felkelti a túlvilági lények érdeklődését is.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 




Fotó: Mafab

+1 Gomorra

olasz · akció, dráma, sorozat, thriller, krimi, 55 perc/rész, 4 évad · 48 rész, 2014-

Korhatár: 18+

A párommal kezdtük el nézni, mert mindkettőnknek többen ajánlották. Plusz a páromnak éppen akkor lett HBO GO előfizetése, ami jelentősen megkönnyítette a sorozat elérhetőségét, ugyanis ott megtalálható minden rész.
Már az elejétől kezdve brutális valóságot mutat a sztori a nápolyi maffia életéről. Egy cikkben olvastam, hogy a könyv, ami alapján készült a sorozat, teljesen hiteles, csupán talán a nevek kerültek megváltoztatásra.
A sorozat teljes mértékben bevezet a maffia világába, abba, milyen könnyen megvásárolhatóak az emberek, különösen, ha még félnek is. Megmutatja, hogy milyen az, amikor valaki beleszületik ebbe az életmódba és gyakorlatilag dicsőségnek könyveli el, hogy egy ilyen helyen dolgozhat, ami azért tegyük hozzá, cseppet sem egy életbiztosítás.
Már majdnem a történet végén járunk, az utolsó évad van nálunk terítéken és nagyon kíváncsi leszek, mi lesz a végkifejlete a sorozatnak.

Történet:

„Gomorrah Nápolyban játszódik, az ottani maffiáról, maffiózókról, bűnszövetkezeti hálóról szól. Azonban ezt csápjaival az élet minden területére elérő polipot nem holmi bűnüldözők, Cattani felügyelők szemszögéből ismerhetjük meg, hanem belülről, zömében a lótifuti, utcagengszterek, ítéletvégrehajtók, kisebb részt pedig a nagyfőnökök oldaláról. (S a bűnözők oldalán a családtagok és rokonok is bekerülnek a képbe.)”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 






Remélem, mindenkinek sikerül kedvére való sorozatot találni ezek között az adaptációk között. Szívesen olvasnám a véleményeteket, ha esetleg már láttátok valamelyiket, vagy épp az én javaslatomra nézitek meg.







Források:




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz