Könyvadaptációs ajánló 15. rész - Krimik




Bevallom, a mai epizódhoz nem igazán konyítok, így segítséget kértem. Aki ismer, az tudja, hogy távol áll tőlem a krimi és a horror témakör is. De nem szerettem volna, hogy azoknak, akik szeretik ezeket a témákat, hiányérzetük legyen. Az egyik barátnőm viszont sok krimit és horrort olvas és néz, ezért kértem a segítségét, hogy ezúttal ő ajánljon nektek a témában készült adaptációkat. Ezért ez a bejegyzés most kicsit rendhagyó lesz.




Fotó: BBC
Sherlock Holmes története

angol · dráma, sorozat, krimi, 90 perc/rész, 
4 évad · 15 rész, 2010 –

Korhatár: 16+

Ha bűnügyi történetekről esik szó, akkor az első gondolatom mindig Sherlock Holmes és az ő hű társa Dr. Watson. Szerintem őket senkinek sem kell bemutatni, mindenki hallotta már a nevüket. Sikerességüket bizonyítja a rengeteg filmfeldolgozás is.  Holmes karakteréről sokan vitatkoznak, hogy ki alakította a legjobban az elmúlt évtizedekben, de akár Michael Caine, akár Jeremy Brett, vagy a modernebb, új köntösbe bújtatott Robert Downey Jr., Johnny Lee Miller, vagy Benedict Cumberbatch-féle feldolgozások mellett döntünk, biztosan remek kikapcsolódásban lesz részünk. Nyomozásra fel!

„A sorozat a 21. századi Londonban játszódik, melyben elénk tárul, hogyan nyomozna ma Nagy-Britannia legendás detektívje, Sherlock Holmes és barátja, Dr. John Watson.”

Könyvek:

Filmek, sorozatok:


+1 érdekesség:
Mitch Cullin: Mr. ​Holmes (https://moly.hu/konyvek/mitch-cullin-mr-holmes) című kötete Sherlock öregkorát mutatja be, hogy a zseniális elme hogyan küzd a legyőzhetetlen öregedés ellen.
Ebből a történetből is készült film, a fantasztikus Sir Ian McKellennel a főszerepben. https://snitt.hu/filmek/mr-holmes-2015

Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!



Fotó: Port.hu

Inferno 

japán, amerikai, magyar, török · akció, thriller, krimi, 121 perc, 2016

Korhatár: 16+

Robert Langdon professzort korábban már megismerhettük az Angyalok és Démonok, és a Da Vinci-kód című nagysikerű regényekből, és most egy újabb történetet vittek vászonra a készítők. Ebben a részben a professzornak egy vírus elszabadítását kell megakadályoznia. Fantasztikus helyszíneken játszódó pörgős cselekményű történet, mely rejtélyekkel van tele és csak a rejtvények és kódok megfejtésével lép közelebb főhősünk a megoldáshoz.


„Langdon professzor (Tom Hanks) felébred. A Harvard veszélyes kalandoktól sem visszariadó szimbólumkutatója számára ez kivételesen nem hétköznapi eset. Ugyanis egy firenzei kórházban van, és nem tudja, hogyan került oda. Lőtt sebbel ápolják, és azt a különös tárgyat sem tudja megmagyarázni, amit nála találnak. A prof – mint eddigi kalandjai során mindig – ismét egyszerre kénytelen menekülni és nyomozni. Egy fiatal orvosnő (Felicity Jones) segítségével próbálja keresztülvágni magát az őt körülvevő rejtélyek hálóján. Csupán Dante legendás műve, a Pokol néhány sora segíti – és úgy érzi, egyre mélyebbre kerül az életre kelő, rejtélyekkel és fenyegetésekkel teli pokolban.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 





Fotó: Mafab
Viharsziget

amerikai · thriller, 138 perc, 2010

Korhatár: 16+

Ha komor, lélektani krimire vágyunk, akkor a Viharsziget a mi történetünk lesz. A regény középpontjában egy nyomozás áll, nem is akárhol egy elmegyógyintézetben. Kapunk egy izgalmas, fordulatokkal és feszültséggel teli történetet, akár a könyvet vesszük a kezünkbe, akár a filmet nézzük végig.

„A világtól elzárva, a Massachusetts állam partjainál fekvő kis szigeten lévő elmegyógyintézetben tartják fogva az Egyesült Államok legveszedelmesebb elmebeteg bűnözőit. Amikor az ötvenes években a szigorúan őrzött intézményből megmagyarázhatatlan módon megszökik egy gyilkosságért elítélt nő, az igazgató, Dr. Cawley kénytelen külső segítséget kérni. Két rendőrbíró, Teddy Daniels és Chuck Aule utazik a szigetre, hogy kiderítse, mi történt, és megtalálja a szökevényt. Danielsnek nemcsak a munkáját hátráltató pszichiáterrel, hanem a saját démonaival is meg kell küzdenie.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 





Fotó: Mafab
A Stonehearst elmegyógyintézet

amerikai · thriller, 112 perc, 2014

Korhatár: 16+

A film ajánlóját nem szabad elolvasni, mert elmondja a film fő fordulatát, amiért érdemes lenne végignézni. Az alaptörténet szerint egy – az orvosin frissen végzett - fiatal férfi egy elmegyógyintézetben kap munkát. Csakhogy ez az elmegyógyintézet titkokkal teli, és lehet, hogy jobban járna ha menekülőre fogná. Vajon elmenekül? Megoldja a nagy rejtélyt? Túléli? Egy biztos, semmi sem az, aminek látszik.





Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 







Fotó: Cultura
Kakukkszó 
(Cormoran Strike 1.)

angol · dráma, sorozat, krimi, 60 perc/rész, 
1 évad · 11 rész, 2017 –

J.K.Rowling a nagysikerű Harry Potter után kitörni készül a varázsvilágból. Az álnéven futó bűnügyi könyvsorozata sokakat magával ragadott. A kritikák arról számolnak be, hogy ugyan kínzó lassúsággal halad a történet, ám annál több részletet kapunk így a főszereplőkről, az ügyről, és a helyszíneket olyan pontossággal részletezi, mintha mi magunk is ott sétálnánk London utcáin. Érdemes adni a sorozatnak egy esélyt, hátha magával ragad minket.


„Amikor egy zűrös életű modell lezuhan londoni lakása erkélyéről és meghal, mindenki azt gondolja, öngyilkos lett. A bátyjának azonban kétségei támadnak, és felfogadja Cormoran Strike magánnyomozót, hogy nézzen rá az ügyre.

Strike háborús veterán, aki megsérült Afganisztánban, ráadásul az élete is romokban van. Az ügy pénzügyi mentőövet dob neki, de ennek megvan az ára – minél mélyebben ássa bele magát a fiatal modell életébe, annál sötétebbnek tűnnek a dolgok, és ő maga is annál szörnyűbb veszélynek teszi ki magát…”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 






Fotó: Mafab
Éles tárgyak

amerikai · dráma, thriller, krimi, minisorozat, 60 perc/rész,
8 rész, 2018

Korhatár: 18+

„A nyolcrészes krimisorozat Gillian Flynn magyar nyelven is megjelent bestselleréből készült. A főszerepben az ötszörös Oscar-jelölt Amy Adams, aki Camille Preaker újságírónőt alakítja, aki a pszichiátriai kezelését követően visszatér szülővárosába, a Missouri állambeli Wind Gapba, hogy felderítse két kislány meggyilkolásának körülményeit. Nyomozását nehezíti, hogy saját múltjával és anyjával is szembe kell néznie, miközben akaratlanul is azonosul az áldozatokkal.”



Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 





Fotó: Mafab 

Tortúra

amerikai · thriller, horror, 107 perc, 1990
Korhatár: 15+

Nem is lehetne jobban összefoglalni ezt a történetet, mint ahogyan a DVD borítón áll a felirat:
„Paul Sheldon élete az írás volt. De most az életéért ír.”

King neve egybeforrt a horrorral, és általában szörnyekre és természetfelettire gondolnak a neve kapcsán, de ennek a történetnek a realitása adja a félelmet. A receptje egyszerű: vegyünk egy sikeres írót, és egy megszállott rajongót, adjunk hozzá egy balesetet, egy csipetnyi ápolást, és rengeteg lelki terrort. A könyvnek óriási sikere van a mai napig, a rajongók sokszor a kedvenceik közé sorolják. A filmben Annie Wilkes karakterét Kathy Bates alakítja, megjegyzem remekül, Oscart is kapott érte, ami nem csoda. Hátborzongató, ahogyan az egyik pillanatban gondoskodó rajongó a következőben egy dühöngő örült.

„Súlyos autóbaleset éri a behavazott, néptelen coloradói országúton Paul Sheldont, a népszerű regényírót. Úgy tűnik, mégis szerencséje van, az egyik rajongója találja meg és siet a segítségére. Annie Wilkes, aki ráadásul szakképzett ápolónő, a saját házában helyezi biztonságba a mozgásképtelen írót.”


+1 érdekesség: A Tortúrát színházban is előadták.
Az előadás a Karinthy Színház, az R.N.R. Művészeti Ügynökség és a Noir Színház koprodukciójában jött létre. Főszerepben: Annie Wilkes-Balázs Andrea, Paul Sheldon-Árpa Attila, Sheriff-Németh Gábor

Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!




Remélem, élvezetes volt ez az ajánló is, melyben a barátnőm ajánlotta nektek az adaptációkat. Kíváncsi lennék, ti láttátok-e már valamelyiket? Ha igen, hogy tetszett? Várom a véleményeiteket! :)





Források:






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Netflixen elérhető könyvadaptációs ajánló 7. rész