Karácsonyi hagyományok a világban




Kíváncsi vagy rá, hogyan ünneplik a karácsonyt világszerte? Akkor ebben a bejegyzésben nagy örömedet leled majd. Összegyűjtöttem néhány hagyományt – természetesen a teljesség igénye nélkül – a világból.


Anglia

Harrods kirakata
A karácsony az év legfontosabb ünnepe. Ilyenkor az utcák fényárban úsznak, turistalátványosság a Harrods áruház kirakata, amelyet több ezer világító gömbbel díszítenek. Illetve érdemes ellátogatni a Trafalgar Square- en megcsodálható a hatalmas, díszes fenyőfához is.
December 24. munkanap náluk, de rövidebb, általában ilyenkor tartják a munkahelyi karácsonyi bulikat. Az ajándékot Karácsony Apó teszi a zoknikba. A gyerekek levélben juttatják el hozzá karácsonyi kívánságaikat, mégpedig a kandalló tüzén keresztül. A szobába vagy az előszobába fagyöngyöt függesztenek. Aki pedig alatta áll, azt meg szabad csókolni.
December 25. az ajándékozás napja, reggel bontják ki az ajándékokat. Ilyenkor jön össze a család a hagyományos karácsonyi vacsorára. Délután beszédet mond a királynő a tévében. A vacsora pedig általában sült pulyka, gyümölcsös pite, karácsonyi puding. Nagyobb partikon puncsot is kínálnak a vendégeknek.


Franciaország

Champs elysées karácsonykor
Itt a karácsony családi ünnep: a család összes tagja összegyűlik, hogy együtt élvezhesse a pihenést, az együtt töltött időt és az ajándékok örömét. Franciaországban régiónként eltérőek a szokások: Elzászban a magyarországihoz hasonlóan telik az ünnep, de az ország belsejében például a karácsony általában 24-én éjszaka, az éjféli misével kezdődik, amire mindenki, még a nem hívők is ellátogatnak. Majd 25-én reggel bontják ki az ajándékokat.
Itt is fontosak az előkészületek: a franciákat már november végétől valóságos vásárlási láz fogja el, Párizsban, a nagyáruházak utcájában a decemberi hétvégéken szinte mozdulni sem lehet az embertömegtől. A legfontosabb karácsonyi jellemző pedig nem más, mint a fények. Párizsban több mint 400 ezer lámpa fokozza az ünnep látványosságát. Nemcsak az áruházak előtti fák, de az utcai fasorok is aranyszínű villanyfüzérektől csillognak.

Spanyolország

Az éjféli mise után az emberek az utcán táncolnak és énekelnek. A templomokban és az otthonokban is állítanak betlehemet. Január 5-én pedig a gyerekek kirakják cipőiket az ablakpárkányra vagy az ablak közelébe, hogy másnap, vízkeresztkor a napkeleti bölcsek abba tehessék apró ajándékaikat.


Egyesült Államok

Azt hiszem, azzal mindenki tisztában van, hogy talán Amerikában a legnagyobb az ünneplés karácsonykor és tájékán. Az emberek más hálaadás után (november végén) feldíszítik a házakat, otthonaikba karácsonyi fényeket és hangulatot varázsolnak, sőt, akad, aki már ilyenkor feldíszíti a fenyőfát is. Ami érdekes volt számomra, hogy a karácsonyfának való fenyőfa vásárlásánál az emberek kapnak egy hatalmas műanyag zsákot is, hogy abba várhassák a szemetes mellett, hogy elvigyék őket január végén.
Amerikában a karácsony a kereskedők ünnepe is, hiszen ott nagyon sokat költenek az emberek az ajándékokra. (Sajnálatos módon ez nálunk is egyre jobban elterjedtté válik). Karácsony táján az amerikaiak mintegy hetvenmilliárd dollárral bővítik az üzleti forgalmat.
A házakat már az ünnep előtt karácsonyi dalosok járják. Sokan aprópénzt vagy kisebb ajándékot adnak nekik, de az is előfordul, hogy az énekeseket behívják egy meleg italra a házba. A gyerekek Santa Claustól kapják az ajándékot, aki rénszarvasszánon érkezik. A hagyományos amerikai karácsonyi ebéd töltött pulyka tört krumplival, áfonyaszósszal, néhol sonka vagy sült liba. A desszert sütőtökös pite, karácsonyi puding, gyümölcskenyér.
A filmek, karácsonyi könyvek, mesék miatt egy kicsit nálunk is megfigyelhető, hogy sok családban már nem a Jézuska hozza az ajándékot karácsonykor, hanem Santa Claus rénszarvasszánon Rudolffal.


Ausztrália

Itt meleg van karácsonykor, így az emberek általában a tengerparton piknikeznek és karácsonyi énekes istentiszteleteket tartanak a strandokon szerte az országban. Feldíszítik a karácsonyfát, ami többnyire műfenyő (az időjárás miatt). A Mikulás „szánját” pedig nyolc fehér kenguru húzza.


Ukrajna

A gyerekeknek az ajándékot a Jégapó három rénszarvas húzta szánon viszi. Vele van a Hópehelyleány is, aki ezüstkék, szőrmedíszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.

Lettország

A lettek szerint a Mikulás a szentestétől számított tizenkét napon át hozza az ajándékot a gyerekeknek! Az ünnepi menü: barna borsó, rétes, káposzta és kolbász.

Mesevillamos

Svájc

Zürichben ilyenkor mesevillamos jár, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. A gyerekek karácsonyi dalokat énekelnek, közben pedig édességeket osztanak nekik.


Izland

„Tizenhárom karácsonyi figurájuk van, akik december 12 és december 24 közt egyesével érkeznek meg a hegyekből, majd karácsony és január 6 közt érkezési sorrendben egyesével visszatérnek a hegyekbe. A jó gyerekek ajándékot, a rossz gyerekek krumplit kapnak az ablakba kitett cipőkbe.
Laufabrauð
Két dolgot szokás náluk készíteni karácsony előtt, az egyik a Laufabrauð, a másik a Piparkökur. Ebből a második (bors sütemény) hasonló a nálunk szokásos mézeskalácshoz, csak vékonyabb, fűszeresebb, s kemény.  A laufabrauð viszont izlandi, s ilyen 15-20 cm átmérőjű lapos tészta amit aztán olajban sütnek ki, s nagyon sokan még a mai napig a nagy családdal összegyűlve, együtt egy asztalhoz ülve díszítenek ki.”  (forrás:Ilyen Izland)
Hagyomány még, hogy Karácsony este a családtagok és barátok könyvet ajándékoznak egymásnak. Ezután pedig az este hátralevő részében a könyveiket olvassák és csokoládét esznek közben.

Kenya

Még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el, nyílt tűzön.


Skandináv országok

Az ünnepre készülődés már ősszel megkezdődik, amikor az erdőben zuzmót, mohát, fenyőtobozt gyűjtenek, ezekkel díszítik majd az adventi gyertyatartót. Skandináviában mindig divat volt a házilag készített ajándék. Sütemény szép dobozban, gyönyörűen csomagolt saját főzésű lekvár vagy egy otthon készített fotóalbum. A háziasszonyok pedig már korán megkezdik a karácsonyi ételekhez való bevásárlást és az elkészítésüket.
Karácsony éjszakáján ki kell tenni egy tál mazsolás, tejszínes rizskását az istállóba is. Ott lakik ugyanis a házi manó, akinek kedvence ez az étel. Ha elégedett vele, jövőre is vigyáz a gazdaságra: egészségesek lesznek az állatok, szaporodnak és jó lesz a termés.

A finneknél miközben a gyerekek türelmetlenkednek, a felnőttek glöggöt (fűszeres forralt bor) isznak, amelyben mazsola és mandula is rejtőzik. Régi hagyomány szerint 24-én délben Turkuban, Finnország korábbi fővárosában kihirdetik a karácsonyi békét, amit a rádió is közvetít. Természetesen ezen a napon sem hagyják ki a szaunát.

Az igazi Télapó Finnországban, Lappföldön lakik. (Természetesen a svédek és az izlandiak nem így gondolják, mert mindannyian magukénak érzik a Télapót J ) A Télapó egyenesen bekopog a házakba, és a házba belépve hangosan megkérdezi: "Lakik itt jó gyerek?" Természetesen mindenhol csak jó gyerekek laknak, akiknek most már átadhatja az ajándékokat. "Joulu Pukki” (a Télapó) saját irodájában válogatja szét a világ minden tájáról érkező leveleket, amelyekkel a gyerekek árasztják el.
 Finnországban az asztalt éjszakára nem szedik le, hogy a karácsonyi manók is jóllakhassanak.


Joulu Pukki háza
Még nagyon sok érdekességet lehet olvasni az interneten arról, hogy is ünneplik a karácsonyt világszerte. Azt hiszem, hogy bár tetszenek az amerikai filmekben látható gyönyörűen feldíszített otthonok és karácsonyfák, mégis közelebb áll a szívemhez a skandináv országok hagyománya, miszerint saját készítésű apróságokat adnak egymásnak és inkább arra koncentrálnak, hogy együtt legyen a család, nem pedig arra, kinek mekkora és milyen értékű ajándékot vegyenek. Illetve tetszik még az izlandiak könyves ceremóniája is!
Remélem, ti is találtatok magatoknak kedvenceket!



Kellemes karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak!


Az adatokat az alábbi honlapokról gyűjtöttem össze:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz