Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz


Kiadó: Móra
Kiadás éve: 2018.
Oldalszám: 128 oldal
Ár: 3499 Ft
Besorolás: illusztrált kiegészítő kötet
Itt megveheted

Ez a gyönyörű album tökéletes bevezetés a Harry Potter- és a Legendás állatok-filmek világába. A kötet számos ponton kapcsolódik a Legendás állatok és megfigyelésük – Grindelwand bűntettei című új mozifilmhez is; megleshetjük ALBUS DUMBLEDORE 1927-ES OSZTÁLYTERMÉT és a CIRCUS ARCANUS misztikus csodáit. Mozipremier: 2018. november 15.!
ÚJRA ITT VANNAK A LEGENDÁS ÁLLATOK!
ELJÖTT AZ IDEJE, HOGY GYORSAN ÁTISMÉTELD
A VARÁZSLÓVILÁG FILMJEIT!
Minden megtalálható benne, amire a rajongóknak szüksége lehet, hogy különbséget tudjanak tenni a hippogriff és a horcrux között, hogy végigböngészhessék a legelőkelőbb varázslócsaládok vérvonalát, felfedezzék a varászlókormányzatokat, és az 1900-as évek elejétől tanulmányozzák a Roxfort történetét. A jól áttekinthető kézikönyvet családfák, infografikák és más érdekességek teszik teljessé.


Kicsit mindig fenntartásaim vannak ezekkel az újabb és újabb Harry Potter kapcsán megjelent kötetekkel, hogy vajon még mindig van mit leírni bennük? Még mindig érdemes kiadni őket? Az teljességgel biztos, hogy a Harry Potter és az ehhez kapcsolódó varázsvilág töretlen sikerű még mindig. Rengeteg rajongója van világszerte a Rowling által megalkotott világnak és jómagam is közéjük tartozom teljes mellszélességgel. Ugyanakkor – nem is olyan régen – csalódtam már kötetben, amik mostanában jelentek meg (Utazás a mágia történetébe; Mézesfalás), így azt hiszem, teljesen elfogadható, hogy fenntartással kezeltem ezt a kötetet is.

Alapvetően egy klassz kis összefoglaló a Harry Potter 8 filmjéről és a Legendás állatok – eddig – két filmjéről, ugyanakkor szerintem egy Potter rajongónak – akik egyébként általában a célzott közönségei ezeknek a könyveknek – nem nagyon ad plusz információkat. Inkább csak egyfajta tudásfrissítés vagy éppen azoknak jó, akik bele akarnak vágni a sztoriba, de nem tudják megtegyék-e, ez pedig bepillantást nyújt nekik ebbe a világba.

Alapvetően gyerekek részére készült ez a kötet szerintem. Meg kell jegyeznem, hogy küllemében nagyon szép színes és gazdagon telt illusztrációkkal. Ugyanakkor néhol küzdenem kellett a szöveg elolvasásával vagy éppen a betűtípus miatt, vagy pedig a színek nem megfelelő összeválogatása miatt (elveszett a szöveg a háttérben).


Öt részre osztották a kötetet:

·         Mágikus helyek
·         Mágikus emberek
·         Mágikus lények
·         Varázstárgyak
·         Mágia

Az első részben a varázslóvilág utazási módjait (pl.: hoppanálás), titkos bejáratait, boltjait (pl.: Mézesfalás), éttermeit (pl.: Három Seprű), mágikus otthonait (pl.: Odú), iskoláit (pl: Roxfort, Ilvermorny), kormányzatait (pl.: MACUSA, Mágiaügyi Minisztérium) ismerhetjük meg.

A második részben egyenként végigveszi a kötet a főbb karaktereket, családfákkal ismerkedhetünk meg, láthatjuk, kik állnak a jó és kik a rossz oldalon. Valamint a muglikról/magnixekről is esik néhány szó ebben a részben.

A harmadik részben különlegesebbnél különlegesebb mágikus lényekkel találkozhatunk. Összefoglalja nekünk, milyen lények élnek a Roxfortban, és milyen lényekkel találkozhatunk Göthe Salmander bőröndjébe belépve. Itt sem kivételez a kötet: megmutatja a sötét lényeket és a kedvesebb, mókásabb „jó” lényeket is.

A negyedik rész a varázstárgyakról szól. Megismerhetjük a Roxfort jellegzetes varázstárgyait, a pálcákat, sötét tárgyakat, különleges varázstárgyakat (bár ugye, nekünk mugliknak minden varázstárgy különleges), varázs napilapokat, könyveket, illetve a halál ereklyéit. A készítők gondoltak a ruhamániás lányokra is, ugyanis a Roxfort és a Legendás állatok divatját is megismerhetjük a kötetből.

Az ötödik fejezetben mindenféle varázslattal, bűbájjal, főzettel találkozunk. Emellett szó esik még a jóslatokról, próféciákról, bájitalokról és gyógynövényekről is.

Alapvetően azt mondom, nem egy rossz kötetet vehetünk a kezünkbe, és abban is biztos vagyok, hogy az igazán fanatikus rajongóknak biztosan ott lesz a polcán a többi ehhez a témához kapcsolódó könyvvel együtt, de én nem venném meg, mert nem ad semmiféle plusz információt (bár lehet, hogy nem is ez volt a céljuk vele).

Csillag: 10/6

Borító: A borítója egyébként nagyon tetszik. Kiválóan mutatja, hogy Harry és Göthe világa hasonló, de mégis más.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági