Dr. Seuss - A Grincs

Kiadó: Kolibri
Kiadás éve: 2018.
Oldalszám: 64 oldal
Ár: 2699 Ft
Besorolás: karácsonyi mese
Itt megveheted

„Végre újra olvasható Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa!
Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt. Már ha egyáltalán van szíve… Gyűlöl mindent, ami az ünneppel kapcsolatos. Ezért úgy dönt, ellopja a karácsonyt. Véghez is viszi gonosz tervét, ám földbe gyökerezik a lába, amikor meglátja, hogy Kikfala lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek.
A Kolibri Klasszikusok sorában hatodik Dr. Seuss-könyv most Tandori Dezső klasszikussá vált, mégis megújult fordításában jelenik meg.”

Hangolódás az ünnepekre
Az igazság az, hogy hatalmas Grincs rajongó vagyok. Nagyon szeretem a filmet, minden évben megnézem karácsonykor (néha nemcsak a karácsonykor), illetve olvastam az előző Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt? címen megjelent kötetet is. Tavaly a munkahelyemen Grincses dekoráció volt decemberben, köré épült az egész december könyvtárunkban. Grincs zöld színű karácsonyfadíszeim vannak és idén beújítottam karácsonyra három pár Grincses zoknit is. Azt hiszem, ez mindent elárul…
Nagyon vártam, hogy a kezembe vehessem az új kiadást és nem kellett csalódnom.
A történet még mindig egy zsémbes fickóról szól, aki nem szereti a karácsonyt és nem bírja elviselni, hogy a körülötte élő Kik viszont imádják. Várják az ünnepet, készülnek rá, számos karácsonyi ajándékot vesznek, lakmároznak, énekelnek. A Grincs viszont előre irtózik az egész karácsonyi  De hogy miért is utálja a Grincs ennyire a karácsonyt?
mizériától. Ezért kieszeli, hogy ellopja a karácsonyt! Ellopja az ajándékokat, a karácsonyi díszeket a házakról, a karácsonyfát…és ha mindez nem lenne elég még az ételt és a bútorokat is a Kik házaiból. Teljesen kifosztja őket. Azt gondolja, hogy ha nem lesznek ajándékok, nem lesz étel-ital, akkor majd nem lesz ünneplés sem.


"A Grincs utálta a karácsonyt! Az egész karácsony idejét!
Miért? Ne is kérdezzétek. Senki se tudja, hogy miért.
Lehet, persze, hogy valami csípte a feje csücskét.
Vagy az, hogy a cipője szorította a bütykét.
De ha érdekel titeket, én mit gondolok, íme:
A dolog azért volt így, mert két számmal kisebb volt a szíve!"


Igazából nem kapunk rá pontos választ, csupán annyit, hogy nincs szíve! Ami egyébként egy klassz kis beszélgetést indíthat el szülő és gyermek közt a meseolvasás közben. Megvitathatják, hogy vajon miért volt ennyire a bögyében a Grincsnek a karácsony?
Természetesen a végkifejlet itt is pozitív, mint a legtöbb mesében. Végül a Grincs rájön, hogy a karácsony nem attól les boldog és szép, hogy elhalmozzuk egymást drágábbnál drágább ajándékokkal, valamint, hogy milyen a házunk díszítése, illetve, hogy mi kerül a karácsonyi asztalra. Hanem az a fontos, hogy együtt legyünk szeretteinkkel boldogságban, békében és összetartásban.


"- Talán- gondolta hirtelen-
A KARÁCSONY mégsem annyi, amit a boltban kapni,
És ajándékot kapni? Valami több a KARÁCSONY,
Ezek szerint…Barátom! Tanultam valamit megint?"


A Grincs éppen lopja a karit a könyvtárban
Nagyon tetszik, hogy Dr. Seuss többi könyvéhez hasonlóan ez is verses, rímbe szedett olvasmány. Úgy gondolom, ebben az új fordításban ez egy picit jobbra sikeredett, mint az előzőben. Én pedig ennek nagyon is örülök. Annak kifejezetten örülök, hogy meghagyták az illusztrációkat, csupán annyi hiányosság van számomra, hogy lehetett volna esetleg zöld a Grincs. Azt hiszem, ez már annyira hozzánőtt a fejemben, hogy ezért hiányzott nekem picit. Azért külön köszönet, hogy a Görcsből végre Grincs lett. (Már én is kezdek rímekben beszélni :D ) Azt viszont bánom, hogy Cindy Lou továbbra sem Cindy Lou, és Max is Maxi maradt.

Összességében nekem abszolút pozitív élmény volt ez a könyv. Ajánlom mindenkinek, aki már szereti a Grincset és, aki még nem! Mert itt garantáltan meg fogja szeretni!
Biztosan tudjátok, hogy idén jött ki a mozikban egy új adaptáció, ami ezúttal animációs lett. Nagyon kíváncsi vagyok rá. A húgom már látta, és nem kecsegtetett túl sok jóval, így kicsit tartok tőle, mert nagyon vártam már! Ti láttátok már? Ha igen, tetszett?

Ha még nem láttad a bemutatót, nézd meg most! :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz