Ajándékötlet kicsiknek és nagyoknak




Először a legkisebbekre gondolván egy böngésző, ami a karácsonnyal kapcsolatos. Kemény lapos könyvről van szó, ami a kicsi gyerekeknél külön előnyös, hiszen nem gyűrődnek a lapok.


Kőszeghy Csilla: Karácsonyi böngésző

Amerre csak nézünk, mindenki a karácsonyra készül. Bekukucskálhatunk az otthonokba, ahol a város lakói gyúrják a mézeskalácsot, az óvodába, ahová megérkezett a Mikulás, a művelődési házba, ahol már készülnek a pásztorjátékra, a bevásárlóközpontba, az ünnepi forgatagba, és böngészés közben számos történetet fedezhetünk fel a képeken. Míg a karácsonyi böngészőt lapozgatjuk, együtt élhetjük át az ünnepet.




 A kötetet a Kossuth Kiadó jóvoltából olvashattam. Az értékelést itt olvashatjátok.


Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

24 ádventi és karácsonyi történetet tartalmaz a kötet. A keretmese egy manócsaládról szól, melyben az erdőben élő nagypapa a gondjaira bízott unokáknak minden ébredés után egy-egy történetet mesél az emberek világából. A mesék a csodáról, a jóság/szeretet erejéről, a mikulásvárásról és a betlehemi születésről szólnak.






Szintén a Kossuth Kiadó jóvoltából olvastam. Az értékelést itt olvashatjátok.


A játékok karácsonya - Ünnepi mese a játékok világában

Ebben a gyönyörűen illusztrált mesében paprikajancsi csodálatos karácsonyestével és kedves ajándékokkal lepi meg a többi játékot.




Nagyon szeretem a Jégvarázs mesét, az egyik kedvenc karakterem pedig Olaf. Tavaly jelent meg a kötet és a kisfilm is Olaf karácsonyi kalandjáról. Mindkettő jópofára sikerült.


John Edwards · Amy Sky Koster: Jégvarázs ​– Olaf karácsonyi kalandja

Miután segített Annának és Elzának megszabadítani Arendelle-t az örök téltől, Olaf minden szabad percét azzal tölti, hogy felfedezze a királyságot, és megértse az emberek szokásait. Miért ragaszkodnak bizonyos tárgyakhoz? Miért különbözik ennyire az egyik család a másiktól, és mi teszi különlegessé az ünnepeket?
Mindeközben Anna és Elza izgatottan készülődik az első közös karácsonyukra. A külön töltött idő azonban ráébresztette őket, hogy nincsenek ünnepi hagyományaik. Olaf tehát útnak indul, és felkutatja Arendelle legszebb karácsonyi tradícióit, hogy elvihesse ezeket barátai otthonába. Vajon Olaf, Sven és Kristoff segítségével a nővérek rátalálnak családjuk újdonsült ünnepi hagyományaira?
Tudd meg az Olaf karácsonyi kalandja című ünnepi Jégvarázs-rövidfilm alapján készült mesekönyvből!

A mesefilm előzetese:






Idén új kiadásban jelenik meg Hoffmann Diótörője. Bár nekem ez az illusztráció nem igazán nyerte el a tetszésemet, nagyon szeretem ezt a történetet. Idén a Disney is készült a Diótörő kapcsán, hiszen nemrég került a mozikba a Diótörő és a négy birodalom film is. Nekem már volt szerencsém megnézni, és ez az eddig látottak közül a kedvenc feldolgozásom.  


E. T. A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

A Diótörő és Egérkirály története elsősorban Csajkovszkij világhírű balettjének köszönhetően lett a gyerekek egyik karácsonyi kedvence. E. T. A Hoffmann meséje azonban számos más feldolgozásban is népszerűvé vált, 2018 karácsonyára pedig megérkezik a mozikba a Disney által elkészített változat.
Az eredeti kisregényt most új, modern fordításban és a szöveg szépségéhez illő illusztrációkkal olvashatják gyerekek és felnőttek egyaránt.

A Diótörő és a négy birodalom előzetese:






Minden évben megnézem a Grincsről szóló filmet karácsony előtt vagy épp karácsonykor. Közel áll a szívemhez és már az előző kiadást (Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt) is szerettem, és ezt hiszem, ez is tetszeni fog. Remélem, még karácsony előtt sikerül a kezembe vennem és elolvasnom.
Egyébként az Illumination Entertainment idén készült egy animációs feldolgozással. A Grincs szerepében pedig Benedict Cumberbatch-t láthatjuk. Ha jól tudom, december 6-tól megy a mozikban. Én nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy sikerült újraalkotni a 18 évvel ezelőtti mozifilmhez képest. És ti?


Dr. Seuss: A Grincs

Végre újra olvasható Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa!
Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt. Már ha egyáltalán van szíve… Gyűlöl mindent, ami az ünneppel kapcsolatos. Ezért úgy dönt, ellopja a karácsonyt. Véghez is viszi gonosz tervét, ám földbe gyökerezik a lába, amikor meglátja, hogy Kikfala lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek.
A Kolibri Klasszikusok sorában hatodik Dr. Seuss-könyv most Tandori Dezső klasszikussá vált, mégis megújult fordításában jelenik meg.
Dr. Seuss: Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt címmel is megjelent.

Az új mese előzetese:






Nagyon ötletes adventi kalendárium, melyben nemcsak az illusztrációk szépek, hanem a történet is aranyos, szívmelengető.
Az értékelésemet itt olvashatjátok!


Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt

24 és fél fejezet, egy mese és egy adventi nagy utazás, amellyel mindenki felkészülhet az ünnepre – mindezt nyújtja Alex T. Smith legújabb, gyönyörűen illusztrált könyve.
Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át, és igaz barátokat is szerez.
Mint egy igazi adventi kalendáriummal, úgy számolhatunk vissza karácsonyig, és kipróbálhatjuk azt a sok kreatív ötletet, amelyekből minden napra kínál a könyv: írhatunk levelet a Mikulásnak, vagdalthúsos pitét, karácsonyi üdvözlőlapot, ajándékokat és díszeket is.
Fülöp történetével olyan szívmelengető karácsonyi mesét veszünk a kezünkbe, amely minden bizonnyal igazi családi hagyománnyá válik és minden évben újra előkerül majd.





Azoknak, akik szeretik Burton világát és akik kicsit horrorosra vennék a karácsonyt! J


Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás

Kinek jutna eszébe Télapót és az egész karácsonyt csak úgy ukmukfukk elrabolni? Természetesen Tim Burtonnek, no meg az általa írt és illusztrált könyv főhősének, Csontvázy Izsáknak. Izsák a rémület őshazájában, Halloweenföldén éli frászhozással teli, izgalmasnak tűnő életét, amikor egyszeriben azt veszi észre, hogy már igencsak unja a vérfagyasztást, a velőtrázást és a hátborzongatást.
Elindul hát világgá, és egy elvarázsolt erdő közepén egy csudás világra lel. Egy szempillantás alatt rabul ejti a szeretet ünnepe, majd viszonzásul ő ejti rabul a szeretet ünnepét. Mindenki fedezékbe, kezdetét veszi az Izsák főszereplésével megtartott karácsony!
A Karácsonyi lidércnyomás filmváltozatát már sokan ismerhetik, de Tim Burton eredeti rémes-rímes meséjét most először fedezhetik fel maguknak a felnőttnek látszó gyermekek és a gyermeknek látszó felnőttek. Kötelező olvasmány a morbid és abszurd humor kedvelőinek.
Fontos tudni, hogy Burton most megjelenő verses horror-meséje ihlette a rajongók által jól ismert azonos című kult-bábfilmet. A később készült film szövege azonban nem azonos ezzel az eredeti vers-változattal, csupán az alaptörténet, néhány figura és a hangulat közös! Az eredeti vers éppen ezért kihagyhatatlan az igazi rajongóknak, akik a RÍMBÖRTÖN kötetnek köszönhetően korábban már megismerhették a kult-rendező verses vénáját is!





Mauri Kunnas: Mikulás - Hiteles beszámoló a finnországi Korvatunturi-hegy tetején élő Mikulásról meg a manóiról

A Finnországban élő Mikulás és a lappföldi Korvatunturi-hegy pont olyan, amilyennek mindig is képzeltük! Mauri Kunnas régóta jó barátságban él a manókkal. Róluk írt könyvében most saját szemünkkel láthatjuk az óriási levélhegyeket Mikulás postáján, elkísérhetjük hírszerző útjukon a cserkészmanókat, bepillanthatunk az ajándékok készítésének titkaiba, és azt is megtudhatjuk, hogyan juttatják el azokat a világ legeldugottabb szegleteibe is. E könyvből minden kiderül Mikulásról, a manóiról és a varázslatos Korvatunturi-hegyről.




Tom Fletcher: Christmasaurus - Dínót kérek karácsonyra


Felejts el gyorsan mindent, amit eddig az Északi-sarkról tanultál, és ismerkedj meg:
– egy Trundli Vili nevű fiúval
– az apjával, Trundli Gyurival
– a Mikulással (igen! az igazi Mikulással!)
– egy Csücsöri nevű manóval
– Undok Brendával, a legutálatosabb lánnyal az iskolában (vagy talán az egész világon)
– egy Vadász nevű otromba alakkal és a kutyájával, Vicsorral
– és egy igazán különleges dinoszaurusszal…
A Christmasaurus varázslatos mese arról, hogy amit nagyon
szeretnénk, az nem mindig az, amire igazán vágyunk.
Tom Fletcher 1985-ben született, Londonban. Népszerű énekes, író, YouTube-sztár, vlogger és nem mellesleg két fiú édesapja.
Egyik kedvenc filmje a Vissza a jövőbe – ezért együttesét Marty McFlyról nevezte el. A zenekar szövegeit nagyrészt Tom írja, és már első lemezükkel bekerültek a Guinness-rekordok Könyvébe mint a legfiatalabb, zenei toplistákat vezető zenekar a Beatles után.
Első regénye, a Christmasaurus 2017 karácsonyán színdarabként is debütál Londonban, de már rajzfilmsorozat is készül belőle.
"Ott állt előtte egy igazi, hús-vér, lélegző dinoszaurusz! Testét fényes, jeges pikkelyek borították, hatalmas szeme kéken csillogott; ez a dínó úgy nézett ki, mint egy téliesített oroszlán. De tetőtől talpig belegabalyodott a szalagba, a csomagolópapírba, a girlandba és az izzósorba. Kifejezetten hasonlított egy karácsonyfára. Vili közelebb lépett hozzá, és meglátott a dínó hátán egy ajándékkártyát:
Vilinek a Mikulástól"





Idén tervezem elolvasni a karácsonyra hangolódás jegyében!


Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 1.)

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat.





Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 2.)

Ahol A fiú, akit karácsonynak hívnak véget ért, ott kezdődik ez a könyv.
Szenteste van, ám minden a lehető legrosszabbul alakul. Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, a remény fénye egyre halványabban pislákol, Karácsony apó pedig tudja, hogy meg kell találnia a kislányt, különben veszélybe kerül az ünnep csodája.
A nehéznek ígérkező küldetésben azonban nem marad magára: nemcsak a koboldok, a rénszarvasok, hanem maga az angol királynő, sőt egy macskakedvelő, Charles Dickens nevű férfi és egy önzetlen, tiszta szívű konyhásasszony is a segítségére siet, hogy meg tudja menteni Ameliát.
Csakhogy mindeközben Koboldfalván a feje tetejére áll a világ. A meseglimpik ármányt szőnek, felbujtják a trollokat, Bohó pedig mit sem sejtve a vesztébe rohan…
Matt Haig (1975) angol író számtalan díjnyertes felnőtt- és ifjúsági regény szerzője. Amikor fia megkérdezte tőle, milyen gyerek volt Karácsony apó, tudta, hogy ebből a történetből sorozatot kell írnia. Az első, A fiú, akit Karácsonynak hívnak című kötetnek azóta már a filmváltozata készül.
Chris Mould (1969) tizenhat évesen kezdte a képzőművészeti iskolát. Illusztrációival már több rangos díjat nyert. Imádja a munkáját, és olyan könyveket szeret írni és rajzolni, amelyeket kisfiú korában maga is szívesen olvasott volna. Gyerekeivel és feleségével Angliában él.





Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 3.)

A fiú, akit Karácsonynak hívnak és a A lány, aki megmenti a karácsonyt folytatása.
Amelia vagyok, Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott gyermeke. Most biztos azt gondolod, könnyű embergyerekként Koboldfalván felnőni, de tévedsz.
Ott van például a koboldiskola: elég kiborító, hogy minden áldott nap karácsonyi dalokat kell énekelnünk – még júliusban is –, és a játékkészítést sem nekem találták ki. De ez még mind elviselhető lenne, ha nem irkálna folyton hazugságokat rólam Vodol apó az újságban.
Mindennek ellenére szeretem az új otthonomat. És amikor a féltékeny Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja Koboldfalvát, szemernyi kétség sincs bennem, hogy a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg. Persze az sem árt, ha a legnehezebb pillanatokban egy Igazmondó Glimpi is melléd áll…




J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Tolkien gyermekei számára nem csupán az ajándékok miatt volt fontos és érdekes Karácsony apó, ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle: mesélt nekik a házáról, a barátairól és az északi-sarki eseményekről, mulatságosakról és ijesztőekről egyaránt.
Az első levél 1920-ban érkezett, majd jöttek az újabbak húsz éven keresztül, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző volt – néha a házban találták meg a gyerekek, máskor a postás hozta.
Az idő előrehaladtával Karácsony apó háztartása egyre nagyobb lett. Eleinte csak a Jegesmedvéről esett szó, ám később felbukkannak Hómanók, Vörös Törpék, Hóemberek, barlangi medvék is, no meg Jegesmedve unokaöccsei, Paksu és Valkottukka, akik látogatóba érkeztek, de aztán ott ragadtak. Mindvégig Jegesmedve maradt Karácsony apó legfőbb segítőtársa, ugyanakkor a legfőbb okozója is azoknak a szerencsétlen eseteknek, amelyek nyomán zűrzavar keletkezett az ajándékok körül. Végül Karácsony apó maga mellé vett egy manót, aki titkárként sokat segített neki. A későbbi levelekben fontos szerep jut a manóknak, amikor meg kell védeni az apó házát és raktárait a koboldok támadásaitól.
A szívmelengetően kedves kötet bemutatja Karácsony apó reszketeg kézírását, egyúttal a levelekhez mellékelt szinte valamennyi képet is. Nem marad ki persze az ábécé sem, amelyet Jegesmedve szerkesztett a koboldrajzok alapján, ahogy az a levél sem, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

10+1 ötlet karácsonyra könyvmolyoknak

"A te lelked a kedvencem az egész világon" - Sarah Adams: Csalóka szerelem