Meik Wiking: Az emlékteremtés művészete



Kiadó: Kossuth

Kiadás éve: 2019.

Oldalszám: 288 oldal

Ár: 4500 Ft

Besorolás: pszichológia, önfejlesztés

Molyos link

Itt megvásárolhatod

 

Fülszöveg:

 

"Némelyik ​nap csak úgy tovatűnik anélkül, hogy bármi nyomot hagyna, de vannak olyan napok, amelyekre egész életünkben emlékszünk.

Emlékszel az első csókra? A legfinomabb ételre, amit valaha kóstoltál? Vagy a frissen nyírt fű illatára egy verőfényes nyári napon?

Ha valami ingerli az érzékszerveinket, ha igába fogjuk az első élmények erejét, ha tudatosítjuk magunkban érzéseinket és érzelmeinket, valószínűleg sikerül megőrizni a boldog emlékeket.

De milyen összetevők alkotják ezeket a boldog emlékeket? Miért van az, hogy egy dallam, egy illat, egy íz vissza tud minket röpíteni valamihez, amiről azt hisszük, rég elfelejtettük? Meg lehet tanulni, hogyan alkossunk boldog emlékeket, és hogyan őrizzük meg ezeket mindörökre?

A boldogságkutatás eredményeit felhasználva Meik Wiking erre tanítja meg olvasóit. Adatok és naplók, interjúk és globális felmérések, tanulmányok és pszichológiai kísérletek eredményeire támaszkodva ez a könyv megmutatja, hogyan készíthetünk tökéletes pillanatokat, olyanokat, amelyekre életünk végéig emlékezni fogunk. Olyanokat, amelyek átformálják énünket."

 

 

Vélemény:

 

Már régen elolvastam ezt a könyvet, csak valahogy nem akaródzott megírni róla az értékelést. Kicsit nehézségeim akadtak ebben a karanténhelyzetben a könyvekkel: nem igazán tudok olvasni és az írás sem nagyon megy mostanság. Azonban munkahelyi keretek közt részt veszek egy online tanfolyamon, ahol egy számunkra emlékezetes, fontos tárgyat kellet bemutatni, elmondani a történetét. Ennek kapcsán pedig eszembe jutott ez a könyv és az, amilyen hatással volt rám.

Meik Wiking boldogságkutató és ha a boldogságra gondolok, számomra az emlékek is fontos részét képezik. A könyv apropója, hogy a szerző betöltötte a negyvenedik életévét és elgondolkozott rajta, hogy mennyire fontosak az életében az emlékek, mennyire és milyen módon alakították személyiségét. Úgy gondolja, hogy nemcsak a nosztalgia a fontos, hanem hogy az aktuálisan megélt dolgainkat is érdemes emlékekké tenni, hiszen egyfajta időutazás tehető vele, valamint fontos identitásunk kialakításában is.

A szerző nem csupán saját tapasztalatait írja le, hanem szakirodalmat olvasott a témában, követte az aktuális kísérleteket. Történetei és tapasztalatai leírása mellett feladatokat ad és inspirál is.

A kötetet nyolc részre bontja, ezek által vezet végig a teremtéstől a megőrzésig. Alaptéziseket állít fel, melyeket mindig alátámaszt, valamint tudományos bemutatás mellett gyakorlati megvalósulásról is beszél. Sokszor használ saját példát, ad tanácsot az olvasónak, hogy miként tudja feldolgozni, megérteni és elraktározni az élményeket. Természetesen ezzel is hozzásegítve az olvasót a boldogabb élet megtalálásához, kialakításához.

Nagyon sok inspiráló történet található a kötetben, valamint tetszett, hogy a szerző sok példát a popkultúrából merít.


Fotó: Pinterest


A kötet különlegessége még, hogy segítségével egy évre meg lehet tervezni az emlékteremtést, így a kötet elolvasása után, ha kedvet kapunk hozzá, akár neki is láthatunk azonnal.

Meik Wiking több itthon is megjelent könyvét olvastam már, de azt hiszem, talán ebben volt a legtöbb kézzelfogható tipp az összes közül. Valamint tetszett benne az is, hogy egyre jobban belekerül az író is a könyvekbe, egyre több személyes történetet, fotót oszt meg az olvasókkal.

A külseje pedig kifogástalan, mint mindig. Hasonló a koncepció, mint az eddigi köteteknél,és nekem már azok is szerelmek voltak első látásra, így Az emlékteremtés művészete is ebbe a kategóriába került.

Összességében azt mondom, tartalmilag nem okoz csalódást a kötet, összeszedett és ok információ, tipp található benne, számomra mégsem körözte le a Hyggét. Talán mert ez volt az első kötet, amit a szerzőtől olvastam és ez volt az, amivel beszippantott magába ez az egész Hygge dolog.

 

Csillag: 10/8



Köszönet az olvasás lehetőségéért a Kossuth Kiadónak!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

"A te lelked a kedvencem az egész világon" - Sarah Adams: Csalóka szerelem