Könyvadaptációs ajánló 8. rész - Klasszikusok




Arra gondoltam, kicsit bővíteném a filmadaptációs ajánlót és kiterjeszteném a Netflixen kívülre is. A héten olyan könyv alapján készült filmeket hoztam, amik egyértelműen a kedvenceim közé tartoznak méghozzá a klasszikusok közül. Nagyon nehéz volt választanom, mert alapvetően odavagyok a kosztümös filmekért (és könyvekért), de sikerült leszűkítenem egy ötös listára.




Fotó: IMDB
Jane Eyre

francia, amerikai, angol, olasz · dráma, romantikus, 112 perc, 1996

Korhatár: 12+

Ennek a könyvnek számos adaptációs feldolgozása létezik. Szeretem az egész kötet és film hangulatát, ahogy megidézi azt a kort és a csavarokat a történetben.

Történet

„Jane Eyre (Anna Paquin) okos, tehetséges, jóravaló lány, akit azonban a sors szeszélye folytán árvaságra jutva nagynénje kénytelen nevelni – egy ideig. A kedves rokon ugyanis büntetésből egy szigorú, kőkemény leányiskolába, a lowoodi árvaházba küldi Jane-t, ahol aztán az ott elképzelhető összes megaláztatást
végigszenvedve kell tanulnia.
Évek múltán a lélekben már réges-régen felnőtté cseperedett Jane (Charlotte Gainsbourg) elhagyja az iskolát, és tanítói oklevéllel a hóna alatt Thornfieldbe, egy gazdag földbirtokos, Rochester (William Hurt) házába szegődik, hogy annak törvénytelen lánya, Adele (Josephine Serre) mellett legyen nevelőnő. Bár Rochester ideje nagy részét baljóslatú hangulatot sugárzó otthonától távol tölti,egy idő után mégis vonzalom alakul ki közte és Jane között. Furcsa kapcsolatuk addig erősödik, míg végül a zárkózott Rochester megkéri a nevelőnő kezét – ám,az utolsó pillanatban Jane számára eddig rejtve maradt, szörnyű titokról libben le a fátyol…
A romantikus irodalom egyik legismertebb szerzőjének generációkat szórakoztató művét Franco Zeffirelli érzelemgazdag, kifinomult stílusban, remek jellemábrázolással vitte át a könyvlapokról a filmvászonra.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 






Fotó: Film-és könyvőrült blog
Anna Karenina

angol · dráma, romantikus, 129 perc, 2012

Korhatár: 12+

Az Anna Kareninával még gimis koromban találkoztam először. Többszöri nekifutásra sikerült csak elolvasnom a könyvet, mert iszonyatosan nehezemre esett követni, hogy ki kicsoda az orosz nevek miatt. De amikor végre sikerült, akkor egyszerűen imádtam. Több feldolgozást is láttam belőle, illetve egyszer még a gimnáziumi éveim alatt színdarab formájában is volt szerencsém megtekinteni. Bár nem tartozik kifejezetten a kedvenc színésznőim közé Kiera Knightly, de ez nem tántorít el attól, hogy ez a feldolgozás legyen a kedvencem.

Történet

„1874-et írunk. A vibráló, gyönyörű Anna Kareninának megvan mindene, a férje magas rangú kormánytisztviselő, és Anna a szentpétervári úri társaság megbecsült tagja. Ám Anna egy nap bátyja, Oblonsky kérésére Moszkvába utazik, hogy segítsen megmenteni annak zátonyra futó házasságát. Moszkvában összetalálkozik Vronsky-val, a fess huszártiszttel, akivel azonnal heves vonzalmat éreznek egymás iránt, noha Vronsky épp Oblonsky sógornőjének, Kittynek csapja a szelet.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 





Fotó: Pinterest 
A nagy Gatsby

amerikai, ausztrál · dráma, romantikus, 143 perc, 2013

Korhatár: 12+

F. Scott Fitzgerald zseniális regényéből készült filmről van szó, amiben Gatsbyt Leonardo DiCaprio alakítja. Bevallom én nem igazán szeretem Leonardo DiCaprio filmjeit, de ez szerintem szuperül sikerült. Abszolút visszaadja a ’20-as évek hangulatát, ugyanakkor baromi jó társadalomkritika is megbújik a sorok között, valamint a híres „amerikai álom” örök témáit is bemutatja.

Történet

„Amerika a lázas húszas évek bűvöletében, a laza erkölcsök, az észbontó dzsessz és korlátlan lehetőségek világában él. Nick Carraway, a feltörekvő írópalánta New Yorkba utazik, hogy karriert csináljon. Miközben a saját amerikai álmát hajszolja, egyre közelebbi kapcsolatba kerül a szomszédjával, a titokzatos milliomossal, Jay Gatsbyvel és az elbűvölő unokatestvérével, Daisyvel. Rajtuk keresztül feltárul előtte a szupergazdagok magával ragadó, ám érzelmileg kiüresedett világa.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 





Fotó: Pinterest
Dorian Gray

angol · dráma, fantasy, thriller, 112 perc, 2009

Korhatár: 16+

Be kell vallanom, a könyvet nem olvastam…még. De ugye, ami késik, nem múlik. A film viszont nagyon érdekes és izgalmas volt számomra.

Történet

„Londonba utazik Dorian Gray. A szép és tapasztalatlan ifjú találkozik Lord Henry Wottonnal, aki bevezeti a viktoriánus London pezsgő társadalmi életébe. Amikor Dorian meglátja a róla készült festményt, ráébred önnön szépségére. Minden vágya, hogy örökké így nézzen ki. Ezért mindenre hajlandó, arra is, hogy akár szerződést kössön az ördöggel. A lelkét adja az örök fiatalságért cserébe. A lord hatására az ártatlan, tiszta lelkű Dorian egyre inkább az élvezetek rabja lesz, alámerül a félvilági nők és az ópiumbarlangok világába. Oscar Wilde regényéből.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 


 Kisasszonyok

Ez egy olyan kedvenc, aminél előbb láttam az adaptációt, mint ahogy olvastam volna a könyvet. Először a barátnőimmel láttam a moziban az új változatot, ami nagyon megtetszett, ezért rögtön be is szereztem a könyvet és elolvastam. Jane Austen az egyik kedvenc klasszikus szerzőm és – bár ez a regény Amerikában játszódik, nem Angliában, azért – nagyon sok a hasonlóság köztük. Ez egy kicsit különbözni fog az eddigiektől, mert itt most két feldolgozás is tetszett, ezért mindegyiket ide teszem.

 
Fotó: Port
Az 1994-es verzióban olyan színésznők játszanak, mint Susan Sarandon, Wynona Ryder és Kirsten Dunst.

amerikai · dráma, romantikus, 115 perc

Történet

„A March-lányok számára csak az jelenthet megoldást szűkös anyagi körülményeik rendezésére, ha sikeresen mennek férjhez. A szépséges és csöndesen bölcs Meg (Trini Alvarado), a megnyerően kedves Amy (Kirsten Dunst), a betegeskedő Beth (Claire Danes) és a modern, írónőnek készülő Jo March (Wynona Ryder) bármit megtennének egymásért, ám eszük ágában sincs szerelem nélkül férjhez menni. Legjobb barátjuk, a jóképű és művelt Laurie (Christian Bale) két testvért is elvarázsol. Jo és Amy egymással versengenek a szerelméért.”

Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!





Fotó: Mafab
Az új, 2019-es verzióban pedig Emma Watson, Timothée Chalamet és Meryl Streep is szerepet kapott.

amerikai · dráma, 135 perc

Korhatár: 12+

Történet

„A Kisasszonyok négy nővér, Amy, Meg, Beth és Jo története az amerikai polgárgáború idejéről. Míg apjuk a frontvonalon harcol, édesanyjuk mindent elkövet, hogy rendezett életet biztosítson lányai számára.”





Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 






Remélem, így is tetszett az ajánló. Kíváncsi lennék, te láttad-e már valamelyiket, tetszett-e vagy sem? Ha van kedved, írd meg kommentben! :)





Források:



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Netflixen elérhető könyvadaptációs ajánló 7. rész