Könyvadaptációs ajánlók 12. rész - Fantasy




Arra gondoltam, kicsit bővíteném a filmadaptációs ajánlót és kiterjeszteném a Netflixen kívülre is. A héten olyan könyv alapján készült filmeket hoztam, melyek valamilyen fantasy világban játszódnak.



Forrás: Puliwood
Az útvesztő

amerikai, angol, kanadai · akció, sci-fi, thriller, 113 perc, 2014

Korhatár: 16+

Igazából szerintem erről a filmről/könyvről szinte mindenki hallott már. Ha nem is olvasta a könyvet, a filmet biztosan látta már. Én akkor szerettem a könyvet és a filmet is. Azt tudni kell, hogy van egy három részes fő történet és ahhoz még kapcsolódnak kiegészítő kötetek is. Érdekes történet, és amikor kijött, nagyon népszerűek voltak a disztópiák, szóval a szerzőnek sikerült meglovagolnia ezt a témát.

„Thomas egy liftben ébred, és a nevén kívül nem emlékszik semmire. Az ajtón túl különös világ várja. 60 srác, akik elzártan, szigetszerű univerzumukban élnek, és egyetlen dolgot tanulnak: a túlélés trükkjeit. Ők nem lepődnek meg az újonnan érkezőn: havonta egyszer mindig jön valaki. Világukat útvesztő veszi körül. Aki szökni próbál – és sokan vannak ilyenek – mind ottvesznek. Ezek a szabályok, melyek nem változnak és nem változtathatók. Valami mégis átalakul. Egy titokzatos üzenet hatására néhány srác azt hiszi, van remény a lázadásra. Még akkor is, ha fogalmuk sincs, ki ellen kell lázadniuk, és mekkora veszéllyel próbálnak szembenézni.”



Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 




Forrás: Europosters

Hobbit – Váratlan utazás


amerikai, új-zélandi · kaland, fantasy, 169 perc, 2012

Korhatár: 12+

Már nagyon szerettem A Gyűrűk Ura trilógiát is, de azt hiszem, A Hobbit trilógia még jobbra sikerült. Nekem jobban tetszik a történet, illetve a kivitelezés is, ami kicsit igazságtalan, hiszen sokat fejlődött a technológia az alatt a rövid idő alatt is, ami a két film között van. Apukám egyik kedvenc könyve egyébként A Gyűrűk Ura trilógia és A Babó is, én azonban sajnos nem bírtam megbirkózni vele. Nekem túlságosan sok a tájleírás benne, apukám viszont pont ezt kedveli. Lenyűgöző egyébként, hogy Tolkien-nek ennyi minden ki tudott pattanni a fejéből, szerintem zseniális fickó volt. A lényeg a lényeg, hogy a könyvekkel nem sikerült zöld ágra vergődni, de a filmeket nagyon szeretem.

„Hatvan évvel járunk A Gyűrűk Ura történetének kezdete előtt. A békésen éldegélő Zsákos Bilbó (Martin Freeman) akaratlan kalandba kényszerül: Szürke Gandalf (Ian McKellen) tűnik elő a semmiből, s szervezi be őt egy váratlan utazásba, melynek során tizenhárom törppel és azok legendás vezetőjével, Tölgypajzsos Thorinnal együtt kell visszakövetelniük az elveszett Törp Királyságot, Erebort a rettegett sárkánytól, Smaugtól. Utazásuk temérdek veszélyes földön át vezet, találkoznak koboldokkal, orkokkal, halálos vargokkal, óriáspókokkal, alakváltókkal és mágusokkal. S noha végső céljuk a keletre fekvő Magányos Hegyet övező sivár vidék, előbb ki kell menekülniük a kobold alagutakból, ahol Bilbó találkozik azzal a lénnyel, aki örökre megváltoztatja az életét – Gollammal. Itt, a földalatti tó partján, egyedül Gollammal, a szerény Bilbó nem csak arra jön rá, hogy bátorsága és furfangja még őt magát is meglepi, egyszersmind megszállottjává válik Gollam „drágaszágának”, a titokzatos gyűrűnek, amely kiszámíthatatlan és hasznos tulajdonságokkal bír. Egy kicsiny aranygyűrű, amely egész Középfölde sorsára hatással lesz, és amelyről Bilbó ekkor még semmit sem tud.”

Könyv:
Igazság szerint a film története a Babóból származik, de a megjelenés után kiadták A hobbit címmel is. Mindkét kötetet ide linkelem.


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!




 
Forrás: Amazon
Az éhezők viadala

amerikai · akció, sci-fi, kaland, thriller, 142 perc, 2012

Korhatár: 16+

Szintén egy olyan trilógia, ami disztópikus világban játszódik és abban az időszakban jött ki nálunk, amikor ez volt az egyik legkedveltebb regényműfaj a könyvpiacon. Olvastam a könyveket és a filmeket is láttam. Természetesen, mint szinte minden esetben a könyvek itt is jobbak, de szerintem nagyon jól elkészítették a filmeket is. Zseniális effektek, képi világ, és azért a sztorira is figyeltek.

„A jövőben járunk, amikor Észak-Amerika romjain Panem országának tizenkét körzete található. Minden évben minden körzetből a Kapitólium kiválaszt egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük az Éhezők viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembekerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.”



Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!



Forrás: Mafab

Az úr sötét anyagai

angol · kaland, dráma, fantasy, sorozat, 60 perc/rész, 
2 évad · 17 rész, 2019-

Korhatár: 12+

Ezt a sorozatot még általános iskolás koromban olvastam el, így a könyvekre már nem igazán emlékszem. A trilógiából film is készült már a sorozat előtt. Nekem az is tetszett, de valahogy ezt a sorozatot is nagyon jól eltalálták. Kicsit tartottam tőle, hogy nem tudok majd elvonatkoztatni a filmtől és a szereplőktől, de sikerült. James McAvoy pedig hozza amit már megszokhattunk tőle.

„Lyra Belacqua kalandvágyó, fékezhetetlen kislány. Miután szülei meghalnak, nagybátyja a Jordan-kollégium tudósainak gondjaira bízza. Lyra a kollégium Mesterétől titokzatos tárgyat kap, az aletiométert, s ezzel kezdetét veszi egy rendkívüli utazás, mely a messzi északra vezet ahol boszorkányok és harcos jegesmedvék vívják csatáikat. Lyra küldetése nem pusztán a saját világára jár mérhetetlen következményekkel, de a párhuzamos világok sorsát is meghatározza, melyeknek létezéséről nem is tudunk…”



Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 




Forrás: Sorozatinfo
A varázslók

amerikai · dráma, fantasy, sorozat,
60 perc/rész, 5 évad · 65 rész, 2015-2020

Korhatár: 16+

Bevallom őszintén itt sem a könyvet nem olvastam, sem pedig a sorozatot nem láttam, de a fülszöveg alapján mindkettő jónak tűnik. Szóval biztosan felveszem a listámra.

„A többi fiatalhoz hasonlóan Quentin Coldwater sem hisz a varázslatokban egészen addig, míg egy zártkörű és titkos egyetem hallgatója nem lesz New York egy eldugott részében. S noha a tanulás évei úgy telnek, mint bárhol máshol barátokra tesz szert, rendszeresen lerészegedik, majd idővel lefekszik valakivel, akibe beleszeret , a titkos tudás örökre megváltoztatja őt. Kitűnően sajátítja el a modern varázstudományt, ám a szíve mélyén mindig is vágyott nagy kalandot és boldogságot nem kapja meg hozzá. Egy nap a barátaival azonban felfedeznek valami hatalmasat, ami mindent megváltoztathat.”



Csekkold a bemutatót, hátha megteszik! 





Forrás: IMDB
Alice

amerikai, angol, kanadai · sci-fi, kaland, dráma, fantasy, minisorozat, 240 perc, 2 rész, 2009

Korhatár: 12+

Ha jól rémlik, akkor láttam pár éve ezt a feldolgozást és tényleg el kell felejteni mindent, amit Aliceről eddig tudtunk. Szerintem szuper feldolgozás. Van egy barátnőm, aki nagyon szereti Alice történetét, szóval mindenképp ajánlani fogom neki.

„Felejtsd el mindazt amit Alíz kalandjairól olvastál, ugyanis ez a modern minisorozat fenekestül felforgatja Csodaországot.”




Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 









Remélem, így is tetszett az ajánló. Kíváncsi lennék, te láttad-e már valamelyiket, tetszett-e vagy sem? Ha van kedved, írd meg kommentben! :)







Források:



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Netflixen elérhető könyvadaptációs ajánló 7. rész