Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági



Arra gondoltam, kicsit bővíteném a filmadaptációs ajánlót és kiterjeszteném a Netflixen kívülre is. A héten olyan könyv alapján készült filmeket hoztam, amiknek alapja egy-egy ifjúsági regény. Nagyon nehéz volt választanom, mert alapvetően szeretem az ilyen tini filmeket/könyveket, de sikerült leszűkítenem egy 5+1-es listára őket.



Fotó: Mafab
Rubinvörös

német · dráma, romantikus, fantasy, 122 perc, 2013

Sokszor olvastam ezt a könyvsorozatot és persze a könyv sokkal, de sokkal jobb, mint a film! Azért persze a film is szerethető, ha el tudunk vonatkoztatni attól, hogy másabb, mint a könyv. Szerintem ez egy nagyon jó kis ifjúsági sorozat: van benne romantika, fantasy világ, de mégis hétköznapi marad mellette. Aki pedig a némettudását is szeretné fejleszteni filmnézés közben, duplán jól jár, ugyanis a film eredeti hangja német nyelvű. Természetesen a trilógia másik két részéből is készítettek filmet.

„Olykor tényleg nagy terhet jelent egy rejtélyekkel teli családban élni. A 16 éves Gwendolyn legalábbis meg van győződve erről. Amíg egy napon egyszerre – mint derült égből a villámcsapás – a 19. és 20. század fordulóján nem találja magát, és világossá nem válik számára, hogy ő maga a legnagyobb rejtély a családban. Amit viszont még csak nem is sejt: az időutazások alatt kerülendő a szerelem. Mert ettől aztán tényleg a feje tetejére áll minden!”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 


Fotó: Pinterest

DUFF

amerikai · romantikus, vígjáték, 101 perc, 2015

Sajnos ennél a filmnél is el kell fogadnunk, hogy eléggé máshogy sikerült a kivitelezés, mint ahogy a könyvben zajlottak a dolgok, de azért a fő vonal megmaradt. Szerintem annak ellenére, hogy egy tipikus amcsi tini rom-kom, sikerült egy szórakoztató, de azért elgondolkodtató filmet összehozni a készítőknek. A könyv pedig szuper szerintem. Tinikorban főleg, hiszen azonosulni lehet a szereplőkkel, mert hasonló problémákkal küzd meg sok tinédzser.

„Bianca épp végzős a középiskolában, amikor rájön, hogy diáktársai DUFF-ként (Designated Ugly Fat Friend, vagyis Ügyeletes Ronda Dagi Barátnő) tekintenek rá népszerű barátnői mellett. A lány élete ettől egy csapásra felborul, és elhatározza, hogy megszabadul a borzalmas címkétől. Bár kedvenc tanára óvatosságra inti, a lány egyelőre búcsút int Toby, a népszerű gitáros iránt érzett szerelmének, hogy a suli szépfiúja, Wesley segítségét kérje a változáshoz. Hogy utolsó éve ne forduljon teljes katasztrófává, Biancának helyre kell állítani önbizalmát, hogy legyőzhesse az iskola könyörtelen beskatulyázóját, Madisont, és emlékeztesse rá diáktársait: nem számít, milyen embernek tűnünk, vagy hogy viselkedünk, mindannyian valaki DUFF-jai vagyunk.”



Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!




Fotó: AH Magazin
Minden minden

amerikai · dráma, romantikus, 96 perc, 2017

Korhatár: 12+

Az igazság az, hogy voltak fenntartásaim a filmmel kapcsolatban. Annyi ilyen típus jött ki mostanában mind a könyvpiacon, mind a filmpiacon, hogy kezdtem kicsit besokallni tőlük. A könyvről nem tudok nyilatkozni, mert nem olvastam, de szerintem a film jól sikerült. Kikapcsolódást nyújt a hétköznapokból és érdekes ahogy kibontották a sztorit.

„Mi lenne, ha nem léphetnél kapcsolatba a külvilággal? Sosem érezhetnéd a friss szellőt, az arcod nem fürödhetne a napfény melegében… és nem csókolhatnád meg a szomszéd fiút? A Minden, minden egy rendhagyó szerelmi történet Maddyről, az eszes, érdeklődő és élénk fantáziájú 18 éves lányról, aki egy betegség miatt nem hagyhatja el hermetikusan lezárt otthonát, és Ollyról, a szomszédban lakó srácról, aki fittyet hány az akadályokra.
Az ingerszegény környezetben élő Maddy bármit megtenne, hogy minél többet megtapasztalhasson a külvilágból, és átélhesse első románcát. Miközben az ablakon át kémlelik egymást és telefonos üzenetekben kommunikálnak, Olly és közte mély kötelék szövődik; mindent kockára tennének azért, hogy együtt lehessenek… még ha mindent el is veszíthetnek.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!
https://www.youtube.com/watch?v=ftzdsTZu2lo




Fotó: Mafab

Kszi, Simon

amerikai · dráma, romantikus, vígjáték, 110 perc, 2018

Korhatár: 12+

Szuper volt ez a film! A könyvről sajnos ebben az esetben sem tudok nyilatkozni, de nagyon sokan dicsérik, így biztosan érdemes elolvasni is. Számomra szerethetők voltak a szereplők, és teljesen át tudtam élni mindegyikük érzéseit.

„A 17 éves Simon élete nem egyszerű. Senki sem tudja róla, hogy meleg, sem a családja, sem a barátai. Ráadásul a srác, akit megismert az interneten és akibe szerelmes lett, az ő osztályába jár, de nem tudja róla, hogy ki is ő valójában.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!





Fotó: Port
Szólít a szörny

amerikai, spanyol · dráma, fantasy, 108 perc, 2016

Korhatár: 12+

Van egy barátnőm, aki időről időre előszedi ezt a könyvet és elolvassa, valamint mindig azt mondja, hogy ez az a könyv, amit mindenkinek el kellene olvasnia. Egyszerre szomorú, nyomasztó, ugyanakkor katartikus élményt ad. Én mindig rossz passzban kezdem el olvasni a könyvet ezért általában félretevésre kerül, de terveim között szerepel az elolvasás mindenképpen, csak meg kell találnom a megfelelő időpontot rá. Addig viszont semmiképpen sem szeretném megnézni a filmet, amíg nem olvastam a könyvet, így ez még várat magára. Nektek viszont mindenképpen ajánlom mind a könyvet, mind pedig a filmet.

„A 12 éves Conor (Lewis MacDougall) csodálatos fantáziával és rajztehetséggel megáldott kisfiú. Amikor élete legnagyobb megpróbáltatásával kell szembenéznie, nem akármilyen segítőt kap: egy hatalmas szörny (Liam Neeson) látogat el hozzá éjszakánként, aki fantasztikus történetekkel ébreszti fel a fiúban szunnyadó erőt és bátorságot. Conor végül a mesék és a szörny segítségével nemcsak édesanyja súlyos betegségével, és iskolatársai zaklatásával küzd meg, de a saját félelmeivel, dühével és bűntudatával is.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 




Fotó: Mafab
Alaska nyomában

amerikai · dráma, romantikus, sorozat, minisorozat, 53 perc / rész, 8 rész, 2019

Korhatár: 16+

Bevallom, itt sem a könyvet nem olvastam, sem pedig a sorozatot nem láttam még. A fülszöveg alapján érdekesnek tűnik. A sorozat ha jól tudom, elérhető a HBO GO kínálatában.

„A tizenhat éves Miles Haltert elbűvölik a híres emberek utolsó mondatai és unja otthoni biztonságos életét. A középiskola után rábeszéli szüleit, hogy írassák be egy bentlakásos iskolába, mert abban bízik, ettől talán megváltozik addigi unalmas élete. Itt ismerkedik meg Alaska Younggal, az okos, vicces és halálosan szexi lánnyal, valamint Chippel, az ösztöndíjas zsenivel, aki kollégiumi szobatársa lesz.
Százhuszonnyolc nap alatt Miles élete gyökeresen megváltozik, miközben Alaskát önpusztító viselkedése a végső tragédia felé sodorja.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!







Remélem, így is tetszett az ajánló. Kíváncsi lennék, te láttad-e már valamelyiket, tetszett-e vagy sem? Ha van kedved, írd meg kommentben! :)






Források:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz