Könyvadaptációs ajánló 11. rész - BBC által készített feldolgozások






Arra gondoltam, kicsit bővíteném a filmadaptációs ajánlót és kiterjeszteném a Netflixen kívülre is. A héten olyan könyv alapján készült filmeket hoztam, melyeket a BBC készített. Sajnos, csak egy 5+1-es listára sikerült leszűkíteni őket.


Fotó: Mafab
Büszkeség és balítélet

angol · romantikus, minisorozat, dráma, 
6 rész (epizódhossz: 55 perc), 1995

Korhatár: 12+

Nagyon szeretem Jane Austen munkásságát, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a hat film közül három helyet az ő köteteiből készült adaptációk foglalnak el. Számos adaptáció készült a Büszkeség és balítélet című kötetéből, de szerintem a BBC által megalkotottnak sikerült a legkönyvhűbbnek maradnia. Ezért is szeretem ezt a verziót. Illetve az sem utolsó szempont, hogy ez egy minisorozat, szóval majdnem hat órán át élvezhetjük Mr. Darcy társaságát.

„Jane Austen az angolok egyik legkedveltebb „társasági” írónője volt, akinek humorától, éleslátásától kevesen menekülhettek. Ez a sorozat az idilli angol regency korba visz vissza, egy vidéki kúriába, a meseszép Shropshire-be, ahol Mr. és Mrs. Bennett azon igyekeznek, hogy öt leányukat méltóképp kiházasítsák. A lányok közül Elizabeth a legfigyelemreméltóbb teremtés, ami a szomszédban vendégeskedő Mr. Darcynak is feltűnik. Ám Elizabeth büszke és okos teremtés, Darcy pedig gőgös, rátarti ember… Csodálatos, romantikus szerelmi történet, meseszép helyszínekkel és kiváló színészekkel. A férfi főszerepet játszó Colin Firth egy egész országot magába bolondított nem csak Angliában, hanem szerte a világban.”



Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!





Fotó: Amazon
Emma

angol · dráma, romantikus, vígjáték, minisorozat, 
4 rész, 240 perc, 2009

Megmondom őszintén, hogy először nem annyira kedveltem Austen ezen művét. Valahogy olyan kilógós volt számomra a hat megjelent kötete közül A mansfieldi kastéllyal és A klastrom titkával együtt. Azonban egy újra olvasás alkalmával valahogy mégis belopta magát a szívembe. Bár Emma karaktere azért néha még mindig kicsit idegesítő és minden elismerésem Mr. Knightley-é.
Ebből a könyvből is számos adaptáció készült már: a Gwyneth Paltrow-féle verziót egyszerűen képtelen vagyok megnézni, az új (2019-es) változat pedig még várat magára, de ez a BBC alkotta gyönyörűség engem megvett kilóra.

„A gyönyörű, éles eszű és vagyonos Emma Woodhouse páratlan házasságszerzőnek tartja magát, miután nővére és nevelőnője is megfelelő férjet talált magának. Emma úgy gondolja, a siker mindkét esetben neki köszönhető, és ebben a hitében a józan gondolkodású Mr. Knightley sem tudja megingatni. Emma annyira biztos magában, hogy veszélyes játékba kezd, amikor lebeszéli új barátnőjét, a fiatal, csinos, de társadalmilag alacsonyabb rangú Harrietet, hogy elfogadja egy helyi gazdálkodó házassági ajánlatát egy bizonyos Mr. Elton reményében. A történet során Emma naivitása, társadalmi előítéletei és Knightley-val való kapcsolata sokat fog még változni.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!




Fotó: Pinterest
Tartózkodó érzelem

angol · romantikus, 120 perc, 2007

A másik kedvenc művem Austentől A meggyőző érvek, melyből Tartózkodó érzelem címmel készített adaptációt a BBC. Bár csupán két órán át élvezhetjük Austen világát ebben az adaptációban, hiszen ez - ellentétben az előző kettővel -  film, nem pedig minisorozat, azért szerintem nagyon is jól sikerült.

„Nyolc éve már, hogy Anne Elliot környezetének nyomására elhagyta vőlegényét, amikor Frederick Wentworth újra felbukkan az életében. Hamarosan hirtelen elkapott szempillantások, zavarbaejtő, feszült, várakozással teli pillanatok szemtanúi lehetünk. Vajon felgyúlhat-e még a régi érzelem? Képes lesz-e a már 29 éves Anne ismét magához vonzani a valaha egy hibás döntéssel eltaszított férfit? S hogyan érez az összetört szívű férfi, aki nemcsak ugyanolyan jóképű, mint annak idején, hanem immár kellő vagyonnal is rendelkezik, s akit a környék bájos fiatal lányai egytől egyig meg akarnak hódítani. Jane Austen Meggyőző érvek címen is megjelent regényének filmváltozatában a modern lélekrajz eszközeivel remekül ábrázolja az érzelmek hullámzását remény és kétségbeesés közt.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!




Fotó: BBC
Sherlock

angol · dráma, sorozat, krimi, 90 perc/rész, 
4 évad · 15 rész, 2010

Korhatár: 16+

Megmondom őszintén, hogy kezdetben ódzkodtam attól, hogy belenézzek ebbe a Sherlock változatba. Nem igazán kedvelem Benedict Cumberbatch-t (és ezért lehet, hogy most páran megköveztek, de vállalom). De aztán az egyik barátnőm azt mondta, hogy próbáljak meg elvonatkoztatni tőle, mert egyszerűen zseniális ez az adaptáció. Belenéztem – és leszögezném, hogy a Robert Downey Jr.-féle azért kenterbe veri, mégis – érdekes kivitelezés sikeredett. Nem láttam még az összes részt, de rajta van a listámon.

„A sorozat a 21. századi Londonban játszódik, melyben elénk tárul, hogyan nyomozna ma Nagy-Britannia legendás detektívje, Sherlock Holmes és barátja, Dr. John Watson.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!





Fotó: Zakkant olvas blog
Tudorok

amerikai, kanadai, ír · dráma, romantikus, sorozat, történelmi, 60 perc / rész4 évad · 38 rész, 2007-2010

Korhatár: 18+

Nagyon kedvelem az angol történelemnek ezt a korszakát, és amikor megtudtam, hogy sorozat készül VIII. Henrik és a feleségei történetéből, valamint uralkodásukból, azonnal kíváncsi is lettem. Egy barátnőm ajánlotta egyébként ezt a sorozatot is. Szuper színészek, szuper karakterek és azért próbálnak történelemhűek is lenni. Bár, ami például VIII. Henrik karakterét illeti, a filmben sokkal sármosabban fest, mint amilyen valójában volt. De hát Hollywoodban ez már csak így meg.
Ha kedvelitek az ilyen sorozatokat, akkor bátran ajánlom még a The Crown-t, ami pedig II. Erzsébet királynő uralkodását veszi górcső alá. Szerintem ez a sorozat is nagyon izgalmas.

„Szenvedély, becsvágy és árulás mozgatja e lenyűgöző történelmi drámát, mely VIII. Henrik hírhedt 40 éves uralmának korai éveit dolgozza fel. Az ifjú király 19 évesen kerül a trónra. Az állami ügyek kevésbé érdeklik, így a hivatalos dolgok a hatalomittas Thomas Wolsey kardinálisra maradnak, miközben az angol uralkodó saját vágyainak beteljesítésén dolgozik. A VIII. Henrik belső köreibe tartozók számára – melybe Wolsey kardinális, az uralkodó második felesége, Boleyn Anna, a katolikus mártír Mórus Tamás, és Norfolk hercege is beletartozik – a legnehezebb feladat az önző király kegyeiben maradni.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!




Fotó: Mafab
Háború és béke

angol · dráma, romantikus, történelmi, minisorozat, 
6 rész (epizódhossz: 60 perc), 2016

Lev Tolsztoj klasszikusának is számos feldolgozása létezik, mégis a BBC-s verziót ragadtam ki, pedig még nem láttam egy részt sem belőle, azonban a bemutató annak idején elvarázsolt és jó kritikákat is olvastam róla. Ha másért nem is a gyönyörű képi világért biztosan megéri megnézni a hat részes minisorozatot. De szerintem ennél jóval több rejlik ebben a feldolgozásban.

„A BBC új játékfilmsorozatot készített Lev Tolsztoj regényéből, a Háború és békéből.
A Háború és béke kb. 15 év eseményeinek rajza (1805-1820). A napóleoni háborúk korának – benne Napóleon oroszországi hadjáratának – Oroszországban végbemenő eseményeit, társadalmának változásait, legfőképpen a korabeli orosz nemességet ábrázolja.
Négy nemesi család élettörténete bontakozik ki a műben, a Rosztov grófok, a Bolkonszkij, illetve Kuragin hercegek és a Bezuhovok arisztokrata világát ismerheti meg az olvasó. A két barát, Pierre Bezuhov és Andrej Bolkonszkij mindketten ugyanazon nő, Natasa Rosztova iránt éreznek szerelmet.
A háttérben véres történelmi események színterévé válik az ország, a franciák megtámadják az orosz földet is, majd kibontakozik a Napóleon elleni össznépi összefogás, melynek vezetői a csatatereken Kutuzov hadvezér és Katajev, a parasztság képviselője.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!





Remélem, így is tetszett az ajánló. Kíváncsi lennék, te láttad-e már valamelyiket, tetszett-e vagy sem? Ha van kedved, írd meg kommentben! :)







Források:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

"A te lelked a kedvencem az egész világon" - Sarah Adams: Csalóka szerelem