Rachel Cohn - David Levithan: Dash és Lily - Kihívások könyve

Kiadó: Tilos az Á Könyvek
Kiadás éve: 2015.
Oldalszám: 280 oldal
Ár: 3490 Ft
Eredeti cím: Dash és Lily's Book of Dares 
Eredeti megjelenés: 2010.
Besorolás: Ifjúsági regény

„Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban – kedvenc írója műveinek szomszédságában – egy piros noteszt talál. A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash úgy dönt, belemegy a játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak karácsonykor: az övék az élet és New York! És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég az a szerelemhez, ha két vadidegen – egy mogorva és egy széplélek – egy füzet lapjain levelezget egymással? Aki tudni szeretné a választ, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el a városok városának ünnepi forgatagában!

Értékelés:

Dash és Lily története egy aranyos kis karácsonyi történet. Lily, aki imádja a karácsonyt el sem tudja képzelni, milyen lesz jóformán egyedül karácsonyoznia. A szüleire nem számíthat, hiszen éppen a nászútjukat pótolják be, a nagyapja csajozni megy Floridába, a bátyja meg konkrétan kijelenti, hogy a hugicája helyett inkább bezárkózik a szobájába új barátjával.
Dash, aki utálja a karácsonyt, kijátssza szüleit, így egyikükkel sem kell töltenie a karácsonyt és kifejezetten örül az egyedüllétnek. Kedvenc könyvesboltjában lóg, mint mindig, amikor megtalálja a bizonyos piros noteszt, ami kulcsfontosságú szerepet tölt be a történetben.
Nagyon ötletes, könyvmolyoknak kifejezetten ötletes társkereső lenne. A feladványok, amiket egymásnak adnak, nagyon szórakoztatóak, főleg amikor Dash a Macy’s-ben jár karácsony előtt néhány nappal! Dash, aki UTÁLJA a karácsonyt! Nagyon vicces. Ja, azt nem említettem, hogy a történet New Yorkban játszódik, karácsonykor, ami ilyenkor kész őrültek háza annak, aki nem szereti a karácsonyt, viszont felemelő élmény annak, aki szereti.
Azt hiszem, egy kicsit magamra ismertem Lilyben. Könyvmoly, akinek nincs túl sok barátja és szeret sütni is. Visszahúzódó lány, aki éppen most igyekszik megtalálni önmagát és vigyázni arra, nehogy elsüllyedjen az árban.
A karaktereket egytől egyig megkedveltem, de különösen Lily nagynénjét.
Amikor a mellékszálak felé sodródott a könyv, azt kívántam, bárcsak gyorsan visszatérne a Dash és Lily szálhoz! Annyira izgultam, mi lesz velük, hogy lesz tovább!
Tetszett Dash szarkazmusa, az ahogy hozzááll a dolgokhoz, és azért jó volt egy kicsit a karakterek életéről is megtudni néhány információt, nemcsak a notesszel foglalkozni.
Nagyon hamar elolvastam a könyvet, és azt gondolom, hogy ideális karácsony előtti olvasmány volt!
Kicsit meghozta a hangulatomat az ünnephez, na nem mintha sok lett volna, ugyanakkor teljesen ki tudtam kapcsolni az olvasása közben és drukkolni a szereplőknek, hogy végre révbe érjenek!
Még sosem olvastam a szerzők egyikétől sem, de ha a többi könyvük is ilyen jó, azt hiszem ezen a jövőben változtatnom kell!


Csillag: 5/5

Bepillantás a könyvbe:

„Talán itt állsz néhány lépésnyire: te vagy Klára táncpartnere, vagy Rudolfot fényképezed, mielőtt útra kelne. De akár a metrón is melléd kerülhettem vagy a forgókeresztnél. A lényeg, hogy akár itt vagy, akár nem: itt vagy, mert a szavaim neked szólnak, és nélküled nem léteznének.

„Ha kételyeid támadnak, vegyél magadhoz egy kis szénhidrátot!


 „Szerencsére mindig van nálam könyv, hátha éppen a Télapóra kell várnom, vagy más kellemetlenség ér.

„– Hívom a biztonságiakat – mondta makacsul. 
– Ha megteszed – mormolta a Télapó a bajsza alatt – , előbb fogsz megint kéztörlőket hajtogatni, mintsem a csilingelő golyókat leszerelhetnéd a csizmádról, vagy a golyóidat kimenthetnéd a manóbokszerből. 
Jó, hogy a manó nem éppen a játékfaragó szerszámait pakolgatta, mert különben másképp végződhetett volna ez a nap a Macy's áruházban.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági