Kelly Oram: Cinder és Ella

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 2015.
Oldalszám: 400 oldal
Ár: 2499 Ft
Eredeti cím: Cinder & Ella
Eredeti megjelenés: 2014.
Besorolás: ifjúsági regény, LOL könyvek

"Ella élete minden, csak nem tündérmese. Nyolc hónapja vesztette el édesanyját egy balesetben, ő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Most gyerekkora óta nem látott apjához meg annak új családjához kell költöznie. Mesés… 
Egyvalaki tartja benne a lelket: Cinder, akivel évek óta barátok a neten, de sosem találkoztak. Ella annyit tud, hogy a srác vicces, szexi, okos, és ugyanakkora könyvmoly, mint ő. (Á, egyáltalán nem az esete…) Fogalma sincs, hogy Cinder az egyik legmenőbb hollywoodi színész, aki a kedvenc fantasyregényükből készült filmben játssza a herceget. Vajon képest a valóságban is tündérmesévé változtatni Ella életét?"

Értékelés: 
Nagyon szeretem a tündérmeséket, talán ezért vagyok ilyen reménytelenül romantikus, ki tudja?! Lényeg a lényeg, hogy az alapsztori hajaz a Hamupipőkére, mint egy kicsit a cím is mutatja. 
Ella boldog, élete teljes. Könyvmoly, blogot ír, az édesanyja a legjobb barátnője, kettecskén éldegélnek és közben még egy Cindere is van. Aztán megtörténik a baj és minden átrendeződik. Ella sok mindent elveszít: elveszíti az édesanyját, sérüléseket szerez az autóbalesetben, Cinder sem az élete része többé. Újra kell tanulnia járni, égési sérüléseket szerez és ha mindez nem lenne elég, édesapjához kell költöznie, akinek a családja nem éppen kedves vele.
Az elején nagyon nehéz Ellának, de aztán Cinderrel újra felveszi a kapcsolatot és lesz egy apró öröm az életében. Cinder lesz a napjai fénypontja. Persze Cinder nem tudja a teljes igazságot, nem tudja, hogy Ella milyen szörnyű sérüléseket szerzett, nem tudja, hogy bottal jár. Cinder pedig nem árulta el Ellának, hogy valójában egy filmsztár, ezért olyan bonyolult az élete.
Ellának mindennapos szenvedéseket kell átélnie nemcsak otthon, hanem az iskolában is. Mindenki megbámulja, összesúgnak a háta mögött, egyik mostohatestvére pedig még buzdítja is barátait, iskolatársait, hogy piszkálják Ellát. 
Igazából egy mindennapos problémát boncolgat Kelly a regényben, hiszen ma is mindennap találkozhatunk a kirekesztés fogalmával. Akár személyesen akár közvetetten. Sajnos nekem is van benne személyes tapasztalatom, -  de ezt inkább nem ecsetelgetném - így teljesen át tudtam érezni Ella helyzetét. Borzasztó érzés amikor mindennap gyomorgörccsel kell iskolába menned, és tudod mi vár rád, mindenki kigúnyol, megbámul, csúfol, vagy éppen senki sem szól hozzád.
Cinder a tipikus jóképű, egoista filmsztár, aki azért mégsem annyira tipikus, hiszen egy maszkot mutat a külvilágnak. Senki sem ismeri igazán Ellán kívül. Amikor a lány nem jelentkezik üresség keletkezik a szívében, s akkor éled újjá, amikor a lány ismét hallat magáról. Vívódik magában mit tegyen, hogyan tarthatná biztonságban Ellát újdonsült menyasszonyától, így megmaradnak az online-kapcsolatnál, ami persze Ellát nem teszi túlságosan boldoggá, de beletörődik.
Nem árulom el találkoznak-e, és azt sem mi lesz a kapcsolatukkal, ehhez olvassátok el a könyvet, mert megéri.


Az elejétől fogva szerettem. Szerettem a szereplőket, a stílust amivel Kelly ír, a történetet, mindent. Egyszerűen csodálatos. Most már csak azt bánom, hogy nem olvastam lassabban!
A kedvencem az volt benne, hogy Ella nem alélt el Cinder dumájától és önteltségétől, hanem simán leoltotta az egóját (már ha lehet ilyet Cindernél). Szerettem ahogy piszkálódtak, ugratták egymást.
És végig izgatott voltam, mi lesz a vége, happy end lesz-e vagy sem?!
Ha egy aranyos, de mégis szenvedélyes; küzdelmekkel teli, de vicces sztorit akarsz olvasni, hát vedd kezedbe ezt a könyvet!

Borító: Bár nem így képzeltem el a szereplőket, azért nincs bajom a borítóval. Tetszik az üvegcipellő! :)

Csillag: 5/5


Bepillantás a könyvbe:

"A srác nem beszélt, dorombolt."

" - Kedves és udvarias levélben? Makacs, naiv, romantikus feministának nevezett!"

" - Úgy tervezem, hogy megkérem, segítsen cipelni a dobozokat a költözéskor. (...)
  -  Intézd úgy, hogy ing nélkül csinálja!" 

" - Mit szólnátok ahhoz, hogy boldogan éltek, míg meg nem haltak?"

"Cinder458: Ella? 
EllaAzIgaziHős: Nem is tudom… 
Cinder458: Majdnem három éve ismerjük egymást. Szerintem nyugodtan előrébb léphetünk, a kapcsolatunk elviseli, ha telefonon beszélgetünk egymással."


"– Cinder? – Úristen, de borzasztó a hangom. 
– Ellamara! Te vagy az? Az én szépséges, bölcs, titokzatos papnőm a Birodalomból! Végre beszélhetünk. 
– Atyaég, milyen szexi a hangod!"


Eredeti borító

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági