Meseajánló



Így karácsonykor meseolvasós hangulatba kerülök, úgyhogy arra gondoltam elhozom nektek néhány kedvencemet, amit mostanában olvastam, - természetesen a teljesség igénye nélkül - hátha ti is kedvet kaptok az elolvasásukhoz! Még egyszer boldog karácsonyt kívánok! :)




1. Emma Thompson: Nyúl Péter további kalandjai

"„Kevés búsuló nyulat láttam életemben. Ilyenkor nemcsak az orruk lóg, de még a fülük is.” 
Nyúl Péternek igencsak borongós kedve van. Világot szeretne látni. Átfurakodik hát Gergelyfi bácsi kertkapuja alatt, hogy egy kis salátát lopjon. Ezután pedig már ha akarná se tudná megállítani a kalandosabbnál kalandosabb eseményeket. 
Belemászik ugyanis egy szendvicsekkel teli kosárba, és mielőtt felocsúdhatna, már Skóciában találja magát… 
Emma Thompson szeretetteljes meséjében Beatrix Potter kisnyula szokás szerint újabb kalamajkába bonyolódik, amelyet Eleanor Taylor mesés illusztrációi tesznek felejthetetlenné."

Szerintem mindenki ismeri Nyúl Pétert Beatrix Potter meséiből. Egyszerűen imádom a könyveit, így amikor megláttam könyvtárunkban a polcon ezt a könyvet, azonnal kikaptam és hazahoztam olvasásra. Bár nem Beatrix Potter írta, mesés kis történet kedvenc nyuszinkról, aki megint csak leleményességéről tesz tanúbizonyságot! Aranyos mese, nagyon szép illusztrációkkal!

Nálam 5/5 pontot kap.

2. Walt Disney - Sohatündérek Birodalma

"Kedves tündérrajongók! Sok hasznos és fontos tudnivalót olvashattok ennek a sohatündér-mindentudónak lapjain. Mekkora is pontosan egy tündér? Mi készíthető bogárhajból? Sőt még az is kiderül, hogyan készül az ínycsiklandó mákostekercs – tündér módra. Ráadásul sok-sok meglepetés rejtőzik a könyv oldalain és a felhajtható fülek alatt. Ha minden tündéri tudnivalóra kíváncsi vagy, ne habozz! Kövesd jobbról a második csillagot!"

Na már most, én egyszerűen rajongok a tündérekért, különösképpen Csingilingért. Ezt a könyvet az egyik féltestvéremnek  vettem karácsonyra, de mivel én is ennyire szeretem a tündéreket, gondoltam, elolvasom, mielőtt becsomagolom neki. Hamar elolvasható, a gyerekek külön élvezni fogják, mert sok az illusztráció benne, sőt kihajtható részekkel is rendelkezik, melyet a gyerekek különösen szeretnek. Kicsit ismeretterjesztő jellegű, nem egy történetet mesél el, de azért tetszett.

5/5


3. Buda Ferenc: Diótörő

"Diótörő és az Egérkirály csatározását, annak csodás, sőt helyenként hajmeresztő bonyodalmait E. T. A. Hoffmann német író vetette valaha papírra. Ebből született az egyik legismertebb, legszebb balett: Csajkovszkij Diótörője. Hoffmann szövege alapján most Buda Ferenc, Kossuth-díjas költő és műfordító írt mesét kifejezetten a legifjabb olvasók számára, és Pásztohy Panka készített hozzá elbűvölő illusztrációt. A könyvben található CD-n Csajkovszkij balettjéből a Diótörő szvitet hallgathatjuk meg."

Ez egy új változata a már világszerte ismert mesének. Nagyon régi vágyam, hogy egyszer az Operaházban láthassam a Diótörőt balett előadásban, de sajnos eddig minden évben lecsúsztam róla. A Márai-program keretében kaptuk meg a könyvtárba ezt a könyvet és olyan gyönyörűséges volt a borítója, hogy azonnal megkaparintottam elolvasásra. 
Egy kicsit olyan, mintha a szerző azt mesélné el, mit lát a színpadon maga előtt, miközben nézi a mesét. Érdekes volt egy új szemszögből látni mindent, illetve a CD-t is nagy örömmel hallgattam meg, valamint az illusztrációk is szépek.

5/4

4. Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél

"Az élet olyan, mint a szél. 
A szél sem látszik szabad szemmel,
ha ott van, mégis tudja az ember.
Hova megy a szél, mikor nem látjuk,
hogy mozog, zizeg tőle minden?
Olyankor máshová megy innen.
Varró Dániel fordítása
Nehéz élethelyzetekkel nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is küzdenek nap mint nap. És bár a problémák hétköznapiak, a megoldások hogyanja már korántsem olyan egyszerű. SHONA INNES, ausztrál klinikai és törvényszéki pszichológus maga is hosszú évek óta segít bajba jutott gyerekeknek, hogy feldolgozhassák traumáikat. KönyvTÁRS-sorozatában közérthetően, a legfiatalabbak nyelvén jár körül egy-egy fontos témát, mint a barátság, az élet elmúlása, a játszótéri helyzetek vagy az internet használata. AGÓCS ÍRISZ képei szívmelengetőek és elgondolkodtatóak. VARRÓ DÁNIEL verselése pedig mesterien könnyed és humoros. Ilyen az ideális KönyvTÁRS."

A könyv az Olyan, mint sorozat része, melyben nehéz helyzetekkel ismertetik meg a gyerekeket, fogalmakat magyaráznak el nekik játékosan. Valószínű, ha nem Varró Dani fordításában jelenik meg, akkor nem lenne ilyen jó.

5/5 


5. Shona Innes: Az internet olyan, mint a pocsolya

"Ha ott egy megbízható illető, 
kihúz, ha kell, a pácból minket ő,
és vigyáz rá, hogy el ne kóricáljunk,
gyanús lényekkel nehogy szóba álljunk,
úgy roppant mulatságos micsoda
az internetnek hívott pocsolya.
Varró Dániel fordítása
Nehéz élethelyzetekkel nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is küzdenek nap mint nap. És bár a problémák hétköznapiak, a megoldások hogyanja már korántsem olyan egyszerű. SHONA INNES, ausztrál klinikai és törvényszéki pszichológus maga is hosszú évek óta segít bajba jutott gyerekeknek, hogy feldolgozhassák traumáikat. KönyvTÁRS-sorozatában közérthetően, a legfiatalabbak nyelvén jár körül egy-egy fontos témát, mint a barátság, az élet elmúlása, a játszótéri helyzetek vagy az internet használata. AGÓCS ÍRISZ képei szívmelengetőek és elgondolkodtatóak. VARRÓ DÁNIEL verselése pedig mesterien könnyed és humoros. Ilyen az ideális KönyvTÁRS."
Ugyanazt tudom elmondani, mint az előzőhöz. 5/5

6. Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?
"Jakab a szobájában játszik. Billenős teherautóját, Klárikát tologatja, amikor szörnyű dolog történik… Klárika felborul, és az üveggolyók begurulnak az ágy alá. Az ágy alatt bizony sötét van, nagyon sötét. Jakab fél – de mégis bemászik! Ebből a gyönyörű, hatalmas, böngészőszerű mesekönyvből kiderül, hogy az ágy alatt igaziból egy új, színes és izgalmas világ rejtőzik. Ott van persze a rémisztő Hómama meg a Szőrizéke, de talán mégsem kell tőlük annyira félni! És rajtuk kívül még rengeteg csodálatos hely a vízibusz pályaudvartól a Nyalókába Ragadt Legyek Szabadtéri Múzeumáig. Aki ismeri Dániel András szokatlan és végtelenül mulatságos lényekkel és eseményekkel benépesített színpompás és bizarr világát, az nem fog csalódni ebben az esztrádkönyvben – ami egyszerre böngésző, mese, interaktív képeskönyv. Aki nem ismeri, az pedig ne halogassa, kössön vele közeli ismeretséget, jól fog járni! 
5 évnél idősebb gyerekeknek és felnőtteknek"

Nagyon szeretem Dániel András műveit, így nem volt kérdéses, hogy ezt is elolvasom. Hihetetlenül élveztem, és nagyon vicces volt. Az illusztrációk is nagyon jók voltak, mint mindig. 
Ami egy kicsit más az eddigi könyveihez képest, hogy ebben a gyerekek Jakab segítségére lehetnek, hogy megtalálja az elveszett üveggolyókat, ugyanis a könyv az olvasóra is feladatokat bíz. A gyerekek kétségkívül élvezni fogják...hát még a felnőttek! :)

5/*5

Dániel Andrástól ajánlanám még a Kufli sorozatot, mely szintén nagyon élvezetes gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

7. A játékok karácsonya

"Ebben a gyönyörűen illusztrált mesében paprikajancsi csodálatos karácsonyestével és kedves ajándékokkal lepi meg a többi játékot." 

Rövid, aranyos mese, mely a karácsonyról szól és arról, hogy a játékok szomorúak, mert nem kapnak ajándékot. Paprikajancsi pedig próbál nekik kedveskedni, melyben az igazi Mikulás is segítségükre lesz. 
A gyerekek élvezhetik a szép illusztrációkat, azt, hogy a rajzok kiemelkednek vagy besüllyednek a lapba. 
Karácsony napján aranyos olvasmány lehet, mely még jobban meghozza kedvünket az ünnephez. Természetesen a vége happy end, ami még jobb hangulatra derít minket.

5/5

Az olvasás lehetőségét szeretném megköszönni a Kossuth Kiadónak!


Remélem kedvet kaptatok néhány elolvasásához! Nekem mind nagyon tetszett! Mesés olvasást kívánok! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági