Cecelia Ahern: Amikor megismertelek


Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2015.
Oldalszám: 352. oldal
Ár: 3490 Ft
Eredeti cím: The Year I Met You
Besorolás: Romantikus regény

"Jasmine két dologhoz ért: profi üzletasszony és odaadó testvér. Ám amikor váratlanul elveszíti a munkáját, törékeny nővére pedig kezdi önállóan bontogatni a szárnyait, rá kell ébrednie, hogy nem tudja, merre halad az élete. 
Álmatlan éjszakáin az ablakból figyeli a szomszéd sztár-DJ és családapa részeg randalírozását: Matt is munkanélkülivé vált, amikor a talkshow-jában egy szilveszteri pajzán tréfa nem úgy sült el, ahogy tervezte. 
Jasmine-nak minden oka megvan rá, hogy utálja Mattet, és úgy tűnik, az érzés kölcsönös, a két ember útjai azonban visszavonhatatlanul keresztezték egymást. Az évszakok múlásával pedig nem csak a kertészkedésbe temetkező Jasmine udvara lesz egyre pompázatosabb: egy valószerűtlen barátság és egy bimbózó szerelem is bekopogtat hősnőnk ajtaján. 
Cecelia Ahern legújabb története elgondolkodtató, bájos és felemelő, megnevettet és könnyekre fakaszt, és legfőképp emlékeztet minket arra, hogy az életet élni érdemes."



Értékelés: Cecelia Ahern-nel elsőként még gimis koromban ismerkedtem meg. Akkor kaptam meg anyukámtól az Ui.: Szeretlek című könyvét, amit azóta már filmben is láttam. Sajnos kölcsönadtam a példányomat és sosem kaptam vissza. Ettől kezdve nem adok kölcsön könyvet. Na, de egy kicsit elkalandoztam a témától. :)
Ezután sok évig nem kerestem műveit, és nem is jöttek velem szembe. Ám amikor megfilmesítették az Ahol a szivárvány véget ér című könyvét, annyira tetszett a film bemutatója, hogy elhatároztam, csak akkor nézem meg a filmet, ha elolvastam a könyvet. Meg kell mondjam az írónő igencsak magasra rakta a lécet ezzel a művével.
Az Amikor megismertelek nagyon is más, mint az Ahol a szivárvány véget ér.
Történetünk főhőse egy harmincas évei elején járó, sikeres üzletasszony, aki váratlanul elveszíti a munkáját és egy kis kényszer kertész-szabadságra kényszerül. Eleinte még élvezi is ezt a hirtelen jött szabadságod, de aztán unalmassá válik számára, ami érthető is, hiszen örökké csinálna valamit. Jobb híján hát elkezdi kukkolni a szomszédait. Így figyel fel szomszédjára, Mattre is, akire már régóta haragszik. 

Természetesen ő is sikeres a munkájában, házas ember, gyerekekkel, mégis részegen tér haza. A felesége megelégeli mindezt, s elhagyja.
Ha ezt olvassuk, azt gondoljuk milyen jó kis szerelmi sztori alakulhat két padlóra került ember életéből. El kell keserítenem azokat, aki arra számítanak, hogy ez egy kizárólag romantikából álló történet, mert nem az. Nem csupán az.
Már ott kezdődik a dolog, hogy Jasmine, a főszereplő nő E/1-ben mesél, de nem nekünk, hanem Mattnek. Ilyen formában még sosem olvastam. Izgalmas és új dolog volt számomra.
Az egészben az a jó, hogy realisztikus, könnyen lehet azonosulni a karakterekkel, romantikus, mégsem egy nyálas sztori.
Ami nem tetszett, hogy eléggé lassan indult be a cselekmény, és nagyon sokáig "foglalkozunk" az alaptörténet megismerésével.
Oké, szeretem a lassú történeteket, hiszen imádom Jane Austent, de ez most valahogy túl sok volt.
Amit viszont kifejezetten szerettem az  a főhőseink civódása volt. Tetszett ez a kutya-macska játék köztük. Tetszett az is, hogy nem az történt, hogy a srác gyökeresen megváltozik a történet elejéhez képest és 180 fokkal megfordul a személyisége, mert valljuk be, ilyen a valóságban azért nincs. Jó, persze néha az is jól esik, ha ilyenről olvashatunk, de most valahogy nem voltam abban a hangulatban. Így ennek kifejezetten örültem, hogy nem történt meg.
Kifejezetten szívügyemnek érzem a "beteg" emberek sorsát, így piros pont az írónőnek, amiért bevállalt főhősünknek egy Down-szindrómás nővért, és ezáltal kicsit belepillanthattunk egy ilyen "betegséggel" élő ember életébe.
Azt hiszem, most kicsit hanyagolni fogom Ahern könyveit, de azért az Ahol a szivárvány véget ért nem teszem messzire. Azt hiszem, most egy kicsit pörgősebb könyvekre van szükségem. És úgy gondolom számomra az abszolút favorit az Ahol a szivárvány véget ér marad, noha az Amikor megismertelek is elnyerte a tetszésemet, de azt hiszem ez az egyszer olvasható kategóriába kerül majd.

Borító: Miért rózsaszín???

Köszönet az olvasás lehetőségéért az Athenaeum Kiadónak!

Bepillantás a könyvbe:

"Mindig is úgy gondoltam, hogy ha az embernek segítenek, az azt jelenti, hogy kiengedte a kezéből az irányítást, hogy elvesztette az élete feletti kontrollt; pedig muszáj hagynod, hogy valaki segítsen rajtad, muszáj akarnod, hogy valaki segítsen rajtad, s maga a segítség aktusa csak ezután veheti kezdetét."

"Két lépés előre, egy hátra. Így vagyunk ezzel mindketten. Gondolom, ez természetes dolog. Hiszen senki és semmi nem tökéletes."

"Minden hónapnak, minden évszaknak megvan a maga szépsége, de a nyáré a legélettelibb, legragyogóbb, legbüszkébb, legdrámaibb. A tavasz reményteljes, a nyár büszke, az ősz alázatos, a tél ellenálló."

Egy kis extraként néhány szó az írónőről :)


1981. szeptember 30-án született Dublinban, Írországban.
A sikert számára P.S. I Love You (Ui.: Szeretlek) című könyve hozta meg, amelyből film is készült.
Újságírásból diplomázott a dublini Griffith College-ban. 
Az írás mellett belekóstolt a producerkedésbe, ugyanis ő volt a producere a Nem ér a nevem sorozatnak.
2010. június 11-én ment feleségül David Keogan színészhez, akit a Tudorok sorozatban láthattunk.
Két gyermekük is van.
Ha kedvet kaptál Cecelia Ahern könyveihez, íme a lista: Ui.: Szeretlek, Ahol a szivárvány véget ér, Bárcsak láthatnál, Talált tárgyak országa, Bennem élsz, Az ajándék, A holnap titkai, Lány a tükörben, Nyomomban az életem, Életed regénye,  A szerelem kézikönyve
Novellái csak eredeti nyelven jelentek meg. 
Könyveiből filmadaptációk is készültek: Ui.: Szeretlek, Ahol a szivárvány véget ér, Bárcsak láthatnál, Bennem élsz. (Forrás: www.imdb.hu)
"2004/2005-ben a Brit Könyvdíj (British Book Awards) Legjobb Újonc (Best Newcomer) kategóriájára jelölték az Utóirat:Szeretlek! című könyve miatt. 2005-ben elnyerte az Irish Post Award for Literature és a Corinne-díjat második könyvéért (Ahol a szivárvány véget ér).
Megjelent novellái bevételeit jótékony célokra ajánlotta fel.
Bennem élsz c. regényét a Legnépszerűbb Könyv díjára jelölték 2008-ban, ugyanebben az évben a Glamour az Év Nőjének választotta." (Forrás: 
http://starity.hu/sztarok/cecelia-ahern/eletrajz/)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági