Leitner Olga: Bakker, azok a csodddálatos férfiak!

Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2015.
Oldalszám: 305 oldal
Ár: 2990 Ft

"A nagysikerű Bakker, anya lettem! című könyv folytatásában Leitner Olga, a férfiakra jellemző magatartásmintákat kifigurázva arra keresi a választ, hogy „miért egyszerűbb például megjátszani az orgazmust, minthogy elmondjuk a párunknak, hogy most nincs kedvünk hozzá? Miért érezzük sokszor úgy, hogy a férfi csak szexet akar tőlünk, s miért nem értik, hogy mi viszont szeretkezni akarunk? Van-e különbség a szex és a szeretkezés között? Vajon mit szólnának a férfiak, ha tudnák, hogy a szexuális együttlét alatt olykor a másnapi teendőinken, konkrétan az ebéd menüjén jár az eszünk? És miért hisszük azt, hogy ha egy napig nem halljuk az imádott férfitől a „szeretlek” szót, akkor már nem is szeret minket? A fő kérdés pedig: mindezekből a keszekusza, sokszor saját magunk számára is bonyolult és néha nevetséges gondolatmenetekből miért nem ért és érez semmit a férfi?!” 
Ez a szókimondó, vicces, laza stílusú könyv, ugyanakkor szinte érthetetlen lelki vívódásokkal és eddig kimondatlan bölcsességekkel nagy bólogatásokra és hatalmas nevetésekre ösztönzi majd a nők azon rétegét, akiket foglalkoztatnak a párkapcsolatok útvesztői."

Értékelés:

Nos, kezdjük ott, hogy aki azt gondolja, hogy ez egy regény, az rosszul gondolja. De ha nem regény, akkor hova is soroljuk? Önsegítő könyv? Pszichológiai könyv? Egy kicsit talán mindkettő.
Nem kell megijedni, én sem rajongok kifejezetten az ilyen könyvekért, szívesebben olvasok regényeket. De ez egy igencsak jól sikerült példánya ennek a kategóriának. Ezekkel a könyvekkel úgy van az ember, hogy olvassuk, amikor kedvünk tartja, de ez nem olyan mint egy regény, hogy várom, mi lesz a következő csavar. 
Amikor megláttam ezt a könyvet, elolvastam a fülszöveget, rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Arra gondoltam, megtudok egy kicsit többet a férfiakról és a működésükről. Persze róluk is sokat tudunk meg a könyvből, de leginkább a nőkről van benne szó. Arról, hogyan gondolkodunk, mit miért teszünk stb. 
Nagyon tetszett Leitner Olga stílusa. Még sosem olvastam tőle, de ha minden könyve ilyen, akkor komolyan elgondolkozom a többi olvasásán is. 
Sokat nevettem olvasás közben, és néha kicsit azt éreztem, hogy nem is vagyunk annyira csodddálatosak mi nők, hanem inkább hisztis kis hormonbombák vagyunk, aki egy kis pöccenésre robbanhatnak. És ha belegondolunk, tényleg vannak ilyen időszakaink.
Tetszik, hogy nemcsak a jó oldalát láttatja a dolgoknak, hanem a negatívat is.
Azt hiszem itt nem lehet kijelenteni, hogy a férfiak vagy a nők a csodálatosak/csodálatosabbak?! Mert igazából az a csodálatos, ha megtalálod a párod, azt aki számodra az igazi, aki elfogad minden rigolyáddal együtt, minden hülyeségeddel együtt, és akit te is elfogadsz teljes mértékben. Sajnálom, hiszek a tündérmesékben, így ez számomra nem is kérdéses, hogy így van! :)
Tetszettek az interjúk, amik által azért egy kicsit mégis beleláthattunk a férfiak fejébe, jobban megismerhettük őket. 
Őszintén örültem, hogy az írónő a saját tapasztalatait mesélte el, a saját életéből hozott példákat a férfiakkal való szituációkra. Annak is örültem, hogy az ismerkedéstől a járáson át a többéves házasságig mindenről szó volt. Nem maradt ki semmi sem.
Egy kicsit szerintem önismeretet is tarthatunk a könyv olvasása közben, hiszen számos momentum van, amiben bárki magára ismerhet. Ez nem baj, hiszen mi sem vagyunk tökéletesek, nekünk is vannak hibáink, mint mindenkinek.
Egyetlen negatívumot észleltem, ami zavaró volt számomra, mégpedig az, hogy sokszor ismétel az írónő, egyes történeteket többször elmond, ami nem gond, csak úgy éreztem magam, mintha attól, hogy egyszer elmondja, nem érteném meg, és hetvenhétszer el kell mondani, mert nem tudom felfogni a dolgot. Ez egy kicsit idegesítő volt.
Összességében tetszett ez a könyv, humoros és tanulságos volt, így mindenkinek csak ajánlani tudom. Igen, a férfiak is kezükbe vehetik nyugodtan, hogy egy kicsit többet tudjanak meg rólunk nőkről! 

Csillag: 5/4


Bepillantás a könyvbe:

"Ahogyan mi tisztában vagyunk azzal, hogy a férfiak nem szívesen beszélnek problémáikról, úgy ők is legyenek tisztában azzal, hogy mi viszont igen."

"Egy nő önmagában, egyedül is hihetetlen mértékű spekulálásra képes, de ha ehhez segítségül hív egy másikat, akkor megszületik a végítélet is, az egyszer bizos. Kész terveket, ok-okozati összefüggéseket, meg nem történt eseményeket képes konstruálni anélkül, hogy a másik felet meghallgatta, megkérdezte volna."

"A csoki nem kérdez. A csoki megért."

"Mert egy nőnek minden gondolata a férfi. Ha van, akkor azért, ha nincs, akkor azért. Ha udvarol, akkor azért, ha megcsalt, elhagyott minket, akkor meg azért. Mindig van okunk velük foglalkozni. Egy dolog változik csupán: Az, hogy örömmámorban úszunk tőlük, vagy éppen a letargia lesz úrrá rajtunk. Tök mindegy. Életcélunk: A férfi. De miért?!"



Köszönet az olvasás lehetőségéért az Athenaeum Kiadónak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

"A te lelked a kedvencem az egész világon" - Sarah Adams: Csalóka szerelem