Soós Tibor: Árnyékból a fényre - 22 különleges nő, akik megváltoztatták a világot




Itt megvásárolhatod

Molyos adatlap


Fülszöveg


„Nők, akik megváltoztatták a világot

„Minden sikeres férfi mögött áll egy okos nő” – tartja az ismert mondás. Csakhogy ezek az okos nők nem mindig akartak megmaradni a férfiak mögött. Sőt a történelem során előfordult, hogy bátran ki is léptek a férfiak árnyékából, hogy a saját jogukon, a saját tehetségükkel érvényesüljenek.

Ez a kötet a legizgalmasabb életutakat kívánja bemutatni, másképp, mint ahogy a történelemkönyvekben a férficentrikus történetírás (sokszor rosszul vagy torzítva) megrajzolja őket.

Mert ki az, aki tudta, hogy Mata Hari csupán rosszkor volt rossz helyen, és egy koncepciós perben kiáltották ki kémnőnek? Hogy Periklész felesége „irodalmi szalonján” keresztül irányította az athéni politikát? Hogy Golda Meir majdnem bevetette az atombombát a jom kippuri háborúban? Hogy Anna Wintourt, a Vogue főszerkesztőjét a brit uralkodó lovaggá ütötte és hogy Michelle Obama zongoraművésznek készült?

                            

Soós Tibor (azaz T. R. Salty, a Bellum Atlantis- és a Fekete Szivárvány-sorozat szerzője) most visszatér eredeti hivatásához, a történelemhez, és bemutat nekünk 22 elgondolkodtató női sorsot. Olyan nőkét, akik mind áttörték a nők számára felállított, évezredes keretrendszert. Ők azok, akik hitükkel, akaraterejükkel, kitartásukkal példát mutattak a mai kor emberei számára is. Példát a nőknek és a férfiaknak is.”



 


Értékelés

 

Amikor az Álomgyár Kiadótól kapott hírlevélben megláttam, hogy megjelenik ez a kötet, rögtön tudtam, hogy el kell olvasnom! Szeretem az ilyen típusú, kissé feminista köteteket! Sajnos hiába a – szerintem látszólagos, – egyenlőség a nők és a férfiak között, még mindig sokszor rosszul vagy torzítva ábrázolják a világ híres nőit.

Ebben a kötetben sok olyan élettörténettel találkoztam, amikről eddig vagy mást olvastam, vagy egyáltalán nem voltak számomra ismertek.

Miközben olvastam a könyvet, elrepített azokba a korokba, amikor ezek a nők éltek, és láttam magam előtt őket. Bár ez nem egy regény, mégis érthető nyelvezettel meséli el a különböző korok nőinek életútját.

Magyar szerzős könyvként szinte elvárás, hogy magyar nagyok is szerepeljenek benne, számomra mégis kedves volt, hogy nemcsak külföldi nőket mutattak be a kötetben.

Személyes kedvenceim: Hugonnai Vilma, Coco Chanel, Frida Kahlo, Jane Goodall, Diana walesi hercegné, Michelle Obama, Polgár Judit és Greta Thunberg.

Természetesen a többiek történetét is izgalmas volt olvasni és sok új információ birtokosa lehetek a történetük megismerése által.

Ahogy R. Kelényi Angelika ajánlásában olvasható: "Nőknek kötelező, férfiaknak ajánlott!"

Szerintem akár a történelem órákon is hasznos kiegészítő lehet. A lényeg, hogy mindenki, aki olvassa, csak gazdagabbá válik tőle!



 


Borító

 

Gyönyörű kiadvány lett, lebilincselő tartalommal!







Köszönet az olvasás lehetőségéért az Álomgyár Kiadónak!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

"A te lelked a kedvencem az egész világon" - Sarah Adams: Csalóka szerelem