Karácsonyi sütemények



Azt hiszem, minden családban meg vannak a hagyományok a karácsonyi süteményekkel kapcsolatosan is. Magyarországon sok családban kerül ilyenkor bejgli, mézeskalács az asztalra. Én minden évben sütök mézeskalácsot, így ezt a receptet mindenképpen szeretném megosztani veletek, de ezen felül igyekeztem olyan süteményeket keresni nektek, amik illenek a karácsonyhoz, de mégsem a megszokott karácsonyi sütemények. Remélem, találtok köztük kedvetekre valót!

Akkor kezdjük is a mézeskalács recepttel, ami nekem nagyon is bevált. Anyukám kolléganőjétől kaptuk pár éve, én mindig a hozzávalók sokszorosából készítem el, mert a párom egyenesen rajong a mézeskalácsokért. Hál’ istennek nem kedveli a cukormázat így nem kell a hatalmas mennyiséget díszítenem J

Hozzávalók:
¼ kg méz
½ kg liszt
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
1 egész tojás
2 tojás sárgája
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
Citromhéj, Fahéj, Őrölt szegfűszeg  (vagy mézeskalács fűszerkeverék)

Bár a recept nem így írja, de a saját tapasztalatom az, hogy előbb meg kell olvasztani egy kicsit a vajat, majd utána beletenni a mézet. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a többi alapanyagot. Simára gyúrjuk a fűszerekkel együtt.
Különböző szaggatóval kiszúrjuk és díszítjük. Sütőpapíron 150 fokon kb. 10-15 percig sütjük (én elő szoktam melegíteni a sütőt). Gyorsan ég az alja. Kb. 3 tepsire elég (de nyilván ez attól is függ, hogy mekkora a mintánk amivel szaggatjuk).


Forrás: Életszépítők oldal



Zserbógolyó

Egy hagyományos sütemény újragondolva. Én nem igazán vagyok oda a zserbóért, de ez annyira guszta, hogy még én is megkóstolnám.

Hozzávalók kb. 15 darabhoz

20 dkg dió
4 dkg aszalt sárgabarack (puha)
4 dkg babapiskóta
3 ek (lehetőleg házi) baracklekvár
1 ek holland kakaó
5-8 dkg porcukor (ízlés szerint édesíthető)
1 ek sötét rum vagy 1 kk rumaroma

Bevonathoz:

15 dkg étcsokoládé
1 ek. étolaj
1 marék dió

Elkészítés
A babapiskótát őröld porrá aprítógépben, majd öntsd át egy keverőtálba.
A diót serpenyőben pirítsd meg, aprítsd, öntsd az őrölt piskótához. Következhet az aszalt sárgabarack, aprítsd fel és öntsd a többihez.
Add hozzá a porcukrot, a kakaót, a rumot/rumaromát és a sárgabaracklekvárt.
Az aszalt sárgabarackot is aprítsd fel, mehet a többihez.
Adj hozzá porcukrot, 1 kanál kakaót, rumot és 3 evőkanál házi sárgabaracklekvárt. Kezd el összegyúrni, ha szükséges, adj még hozzá lekvár. Kemény, de formázható masszát kell kapni. Kóstold meg, ha szükségesnek érzed, adj még hozzá cukrot.
A masszából formázz kis golyókat.

Készítsd el a csokimázt: vízgőz felett olvaszd meg az apróra tört étcsokoládét, add hozzá az olajat, keverd össze, és mártogasd bele a golyókat. Helyezd a csokis golyókat szilikonlapra. Az diógerezdeket pörköld meg, majd, mielőtt a csoki megdermedne, egy-egy darabot tegyél a golyók közepére.
Szaloncukrot is lehet belőle készíteni, ez esetben szaloncukornak kell formázni a masszát.

A recept innen származik: https://eletszepitok.hu/zserbogolyo/


Forrás: Receptneked oldal

Gesztenyés álomkrémes

Ezt a receptet idén én is szeretném elkészíteni.

Hozzávalók:

Gesztenyés réteg

25 dkg gesztenyemassza
12 dkg darált keksz
2,5 dkg vaj (nem margarin)
2-3 evőkanál tej

Vaníliás réteg:

1 cs főzhető vaníliás pudingpor
3 dl tej
12 dkg vaj
10 dkg cukor

Tetejére:

2 dl habtejszín
1 csapott ek porcukor
reszelt étcsokoládé

Elkészítése:

Kezdjük a vaníliás réteggel, mert amíg a többit csináljuk, lesz ideje lehűlni. 2 dl tejet elkezdünk forralni. A maradék 1 dl tejjel a pudingport és a cukrot csomómentesre keverjük. A forró tejbe csurgatjuk (folyamatosan keverjük) és besűrítjük a pudingunkat. Ha kész, levesszük a tűzről, hozzádobjuk a vajat és elkeverjük. Hűvös helyre tesszük, had hűljön. Közben néha keverjünk rajta, hogy a vaj is egyenletesen eloszoljon és ne is álljon össze a krém.

Jöhet a gesztenyés réteg. A gesztenyét villával széttörjük (nekem még enyhén fagyott volt, így lereszeltem), hozzátesszük a puha vajat is (ha kemény, ezt is reszelhetjük), beleszórjuk a kekszet és elkezdjük összegyúrni. Kevés tejjel lazítjuk a tésztát. Ha kész, egy sütőpapírral bélel tortaformába egyengetjük a kezünkkel. Erre jöhet máris a kihűlt vaníliás krém.

A tetejére a habot a cukorral nagyon keményre verjük és egyenletesen eloszlatjuk a vaníliás krémen. Étcsokoládé reszelékkel díszítjük, majd néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Ennyi volt, nem több, nem kevesebb! Lássatok hozzá bátran!



A Nők Lapja Konyhában és a Nők Lapja Konyha Desszertes újságjában idén nagyon kitettek magukért a szerkesztők, ugyanis hiper-szuper receptek kerültek mindkét újságba. Ezekből szemezgettem nektek olyanokat, amik felidézik a karácsonyi hangulatot, de mégsem szokványos karácsonyi sütemények.

mézes-mascarponés torta (Nők Lapja Konyha 2019. decemberi szám)

kiváló lehet, ha nem szeretnénk mézeskalácsot sütni, de vágyunk egy kis mézi ízre.




Karácsonyi Rákóczi-túrós koszorú (narancslekváros, mézeskalácsfűszeres) (Nők Lapja Konyha Desszert 2019. 3. szám)

Egy újabb újragondolt édesség. Már a neve is klasszul hangzik, én pedig régóta kacérkodom egy újragondolt rákóczi-túróssal, így esélyes, hogy ez lesz az, amit kipróbálok majd.



Mézes fenyőtorta vaníliakrémmel, habcsókokkal (Nők Lapja Konyha Desszert 2019. 3. szám)

Ehhez a süteményhez kell némi kézügyesség, hiszen fenyőfa alakúra kell kiszabnunk a tésztánkat. Mostanában nagyon népszerűek ezek a kekszes alapú, különbözős alakú (főleg szám) torták, amik mindenféle finomsággal vannak megspékelve. Már én is gondolkodtam rajta, hogy kipróbálom, most pedig már receptem is van hozzá!







Narancsos, diós, fehér csokoládés bonbon (Nők Lapja Konyha Desszert 2019. 3. szám)

Ez a sütemény gluténmentes, de laktózmentesen is elkészíthető. Csak annyi a dolgunk, hogy a fehér csokoládé helyett laktózmentes csokoládét használunk, illetve a sima vaj/margarin helyett a vénusznak van laktózmentes változata, ami kiváló a süteményekbe. (rendszeresen használom akkor is, ha nem laktózmentes terméket készítek) Ezen a linken tájékozódhattok róla: https://www.venusz.hu/termekek/margarin






Aszalt barackos étcsokoládés marcipántorta (Nők Lapja Konyha 2019. decemberi szám)

Nagyon guszta ez a süti, és bár nem az olcsóbb kategóriába tartozik, azért ha tehetjük, szerintem próbáljuk ki, mert iszonyat finom lehet.



Grissini rozmaringgal, mákkal és parmezánnal (Ajándékok a konyhából c. könyv)

Forrás: Ajándékok a konyhából
Hogy ne csak édes süteményeket mutassak nektek, ez a grissini valami fenomenális. Nem igényel túl sok időt az elkészítése, és garantáltan az egész család rá fog járni, annyira finom.

Hozzávalók (kb. 30 db-hoz)

500 g liszt
1 csomag szárított élesztő
csipetnyi cukor
2 tk. só
3 ek. olívaolaj (én szoktam napraforgóolajjal is, az is teljesen megfelelő)
2-2 ek. rozmaring, mák és reszelt parmezán a tetejére
liszt a munkafelülethez

A lisztet az élesztővel, a cukorral, a sóval és az olívaolajjal keverjük össze, adjunk hozzá 275 ml langyos vizet, kb. 10 percen keresztül gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Tegyük tálba, konyharuhával takarjuk le, és 10 percen át hagyjuk meleg helyen. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra.
A tésztát vegyük ki a tálból, ismét gyúrjuk át, majd lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki kb. 1cm vastag négyszögre. Vágjuk fel 1 cm széles csíkokra, amelyek oldalát óvatosan görgessük gömbölyűre. A tésztarudakat fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe, és vékonyan kenjük meg vízzel. Háromfelé osztva szórjuk meg szárított rozmaringgal, mákkal és parmezánnal, és kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára.
Hagyjuk kihűlni és csomagoljuk dobozokba.

Én speciel fokhagymás változatot készítek. Ugyanez a teendő, annyi, hogy a tésztába teszem bele a fokhagymanyomóval kinyomott fokhagymát ízlés szerint. (mák, rozmaring és parmezán helyett) Illetve annyi tippet még adnék, hogy én 180 °C-on, légkeveréses funkción szoktam sütni.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági