Karácsonyi sütemények
Azt hiszem, minden
családban meg vannak a hagyományok a karácsonyi süteményekkel kapcsolatosan is.
Magyarországon sok családban kerül ilyenkor bejgli, mézeskalács az
asztalra. Én minden évben sütök mézeskalácsot, így ezt a receptet mindenképpen
szeretném megosztani veletek, de ezen felül igyekeztem olyan süteményeket
keresni nektek, amik illenek a karácsonyhoz, de mégsem a megszokott karácsonyi
sütemények. Remélem, találtok köztük kedvetekre valót!
Akkor kezdjük is a mézeskalács recepttel, ami nekem nagyon is bevált.
Anyukám kolléganőjétől kaptuk pár éve, én mindig a hozzávalók sokszorosából
készítem el, mert a párom egyenesen rajong a mézeskalácsokért. Hál’ istennek
nem kedveli a cukormázat így nem kell a hatalmas mennyiséget díszítenem J
¼ kg méz
½ kg liszt
10 dkg vaj vagy
margarin
10 dkg porcukor
1 egész tojás
2 tojás sárgája
Citromhéj, Fahéj, Őrölt szegfűszeg (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
Bár a recept nem így
írja, de a saját tapasztalatom az, hogy előbb meg kell olvasztani egy kicsit a
vajat, majd utána beletenni a mézet. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a többi
alapanyagot. Simára gyúrjuk a fűszerekkel együtt.
Különböző
szaggatóval kiszúrjuk és díszítjük. Sütőpapíron 150 fokon kb. 10-15 percig
sütjük (én elő szoktam melegíteni a sütőt). Gyorsan ég az alja. Kb. 3 tepsire
elég (de nyilván ez attól is függ, hogy mekkora a mintánk amivel szaggatjuk).
Forrás: Életszépítők oldal |
Zserbógolyó
Egy hagyományos
sütemény újragondolva. Én nem igazán vagyok oda a zserbóért, de ez annyira
guszta, hogy még én is megkóstolnám.
Hozzávalók kb. 15
darabhoz
20 dkg dió
4 dkg aszalt
sárgabarack (puha)
4 dkg babapiskóta
3 ek (lehetőleg
házi) baracklekvár
1 ek holland
kakaó
5-8 dkg porcukor
(ízlés szerint édesíthető)
1 ek sötét rum
vagy 1 kk rumaroma
Bevonathoz:
15 dkg
étcsokoládé
1 ek. étolaj
1 marék dió
Elkészítés
A babapiskótát
őröld porrá aprítógépben, majd öntsd át egy keverőtálba.
A diót
serpenyőben pirítsd meg, aprítsd, öntsd az őrölt piskótához. Következhet az
aszalt sárgabarack, aprítsd fel és öntsd a többihez.
Add hozzá a
porcukrot, a kakaót, a rumot/rumaromát és a sárgabaracklekvárt.
Az aszalt
sárgabarackot is aprítsd fel, mehet a többihez.
Adj hozzá
porcukrot, 1 kanál kakaót, rumot és 3 evőkanál házi sárgabaracklekvárt. Kezd el
összegyúrni, ha szükséges, adj még hozzá lekvár. Kemény, de formázható masszát
kell kapni. Kóstold meg, ha szükségesnek érzed, adj még hozzá cukrot.
A masszából
formázz kis golyókat.
Készítsd el a
csokimázt: vízgőz felett olvaszd meg az apróra tört étcsokoládét, add hozzá az
olajat, keverd össze, és mártogasd bele a golyókat. Helyezd a csokis golyókat
szilikonlapra. Az diógerezdeket pörköld meg, majd, mielőtt a csoki megdermedne,
egy-egy darabot tegyél a golyók közepére.
Szaloncukrot is
lehet belőle készíteni, ez esetben szaloncukornak kell formázni a masszát.
A recept innen
származik: https://eletszepitok.hu/zserbogolyo/
Forrás: Receptneked oldal |
Gesztenyés
álomkrémes
Ezt a receptet
idén én is szeretném elkészíteni.
Hozzávalók:
Gesztenyés réteg
25 dkg
gesztenyemassza
12 dkg darált
keksz
2,5 dkg vaj (nem
margarin)
2-3 evőkanál tej
Vaníliás réteg:
1 cs főzhető
vaníliás pudingpor
3 dl tej
12 dkg vaj
10 dkg cukor
Tetejére:
2 dl habtejszín
1 csapott ek
porcukor
reszelt
étcsokoládé
Elkészítése:
Kezdjük a
vaníliás réteggel, mert amíg a többit csináljuk, lesz ideje lehűlni. 2 dl tejet
elkezdünk forralni. A maradék 1 dl tejjel a pudingport és a cukrot
csomómentesre keverjük. A forró tejbe csurgatjuk (folyamatosan keverjük) és
besűrítjük a pudingunkat. Ha kész, levesszük a tűzről, hozzádobjuk a vajat és
elkeverjük. Hűvös helyre tesszük, had hűljön. Közben néha keverjünk rajta, hogy
a vaj is egyenletesen eloszoljon és ne is álljon össze a krém.
Jöhet a
gesztenyés réteg. A gesztenyét villával széttörjük (nekem még enyhén fagyott
volt, így lereszeltem), hozzátesszük a puha vajat is (ha kemény, ezt is
reszelhetjük), beleszórjuk a kekszet és elkezdjük összegyúrni. Kevés tejjel
lazítjuk a tésztát. Ha kész, egy sütőpapírral bélel tortaformába egyengetjük a
kezünkkel. Erre jöhet máris a kihűlt vaníliás krém.
A tetejére a
habot a cukorral nagyon keményre verjük és egyenletesen eloszlatjuk a vaníliás
krémen. Étcsokoládé reszelékkel díszítjük, majd néhány órára hűtőszekrénybe
tesszük. Ennyi volt, nem több, nem kevesebb! Lássatok hozzá bátran!
A recept innen
származik: https://receptneked.hu/sutes-nelkul/gesztenyes-alomkremes/
A Nők Lapja
Konyhában és a Nők Lapja Konyha Desszertes újságjában idén nagyon kitettek
magukért a szerkesztők, ugyanis hiper-szuper receptek kerültek mindkét újságba.
Ezekből szemezgettem nektek olyanokat, amik felidézik a karácsonyi hangulatot,
de mégsem szokványos karácsonyi sütemények.
mézes-mascarponés
torta (Nők Lapja Konyha 2019. decemberi szám)
kiváló
lehet, ha nem szeretnénk mézeskalácsot sütni, de vágyunk egy kis mézi ízre.
Karácsonyi
Rákóczi-túrós koszorú (narancslekváros, mézeskalácsfűszeres) (Nők Lapja Konyha Desszert
2019. 3. szám)
Egy
újabb újragondolt édesség. Már a neve is klasszul hangzik, én pedig régóta
kacérkodom egy újragondolt rákóczi-túróssal, így esélyes, hogy ez lesz az, amit
kipróbálok majd.
Mézes
fenyőtorta vaníliakrémmel, habcsókokkal (Nők Lapja Konyha Desszert 2019. 3. szám)
Ehhez
a süteményhez kell némi kézügyesség, hiszen fenyőfa alakúra kell kiszabnunk a
tésztánkat. Mostanában nagyon népszerűek ezek a kekszes alapú, különbözős alakú
(főleg szám) torták, amik mindenféle finomsággal vannak megspékelve. Már én is
gondolkodtam rajta, hogy kipróbálom, most pedig már receptem is van hozzá!
Narancsos,
diós, fehér csokoládés bonbon (Nők Lapja Konyha Desszert 2019. 3. szám)
Ez
a sütemény gluténmentes, de laktózmentesen is elkészíthető. Csak annyi a
dolgunk, hogy a fehér csokoládé helyett laktózmentes csokoládét használunk,
illetve a sima vaj/margarin helyett a vénusznak van laktózmentes változata, ami
kiváló a süteményekbe. (rendszeresen használom akkor is, ha nem laktózmentes
terméket készítek) Ezen a linken tájékozódhattok róla: https://www.venusz.hu/termekek/margarin
Aszalt
barackos étcsokoládés marcipántorta (Nők Lapja Konyha 2019. decemberi szám)
Nagyon guszta ez
a süti, és bár nem az olcsóbb kategóriába tartozik, azért ha tehetjük,
szerintem próbáljuk ki, mert iszonyat finom lehet.
Grissini rozmaringgal, mákkal és parmezánnal (Ajándékok a konyhából c. könyv)
Forrás: Ajándékok a konyhából |
Hogy ne csak édes süteményeket mutassak nektek, ez a grissini valami fenomenális. Nem igényel túl sok időt az elkészítése, és garantáltan az egész család rá fog járni, annyira finom.
Hozzávalók (kb. 30 db-hoz)
500 g liszt
1 csomag szárított élesztő
csipetnyi cukor
2 tk. só
3 ek. olívaolaj (én szoktam napraforgóolajjal is, az is teljesen megfelelő)
2-2 ek. rozmaring, mák és reszelt parmezán a tetejére
liszt a munkafelülethez
A lisztet az élesztővel, a cukorral, a sóval és az olívaolajjal keverjük össze, adjunk hozzá 275 ml langyos vizet, kb. 10 percen keresztül gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Tegyük tálba, konyharuhával takarjuk le, és 10 percen át hagyjuk meleg helyen. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra.
A tésztát vegyük ki a tálból, ismét gyúrjuk át, majd lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki kb. 1cm vastag négyszögre. Vágjuk fel 1 cm széles csíkokra, amelyek oldalát óvatosan görgessük gömbölyűre. A tésztarudakat fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe, és vékonyan kenjük meg vízzel. Háromfelé osztva szórjuk meg szárított rozmaringgal, mákkal és parmezánnal, és kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára.
Hagyjuk kihűlni és csomagoljuk dobozokba.
Én speciel fokhagymás változatot készítek. Ugyanez a teendő, annyi, hogy a tésztába teszem bele a fokhagymanyomóval kinyomott fokhagymát ízlés szerint. (mák, rozmaring és parmezán helyett) Illetve annyi tippet még adnék, hogy én 180 °C-on, légkeveréses funkción szoktam sütni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése