Adventi készülődés - Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt

Forrás: Manó Könyvek

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2018.
Oldalszám: 176 oldal
Ár: 4490 Ft
Besorolás: mesekönyv, karácsony
Itt megvásárolhatod



„24 és fél fejezet, egy mese és egy adventi nagy utazás, amellyel mindenki felkészülhet az ünnepre – mindezt nyújtja Alex T. Smith legújabb, gyönyörűen illusztrált könyve.
Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át, és igaz barátokat is szerez.
Mint egy igazi adventi kalendáriummal, úgy számolhatunk vissza karácsonyig, és kipróbálhatjuk azt a sok kreatív ötletet, amelyekből minden napra kínál a könyv: írhatunk levelet a Mikulásnak, vagdalthúsos pitét, karácsonyi üdvözlőlapot, ajándékokat és díszeket is.
Fülöp történetével olyan szívmelengető karácsonyi mesét veszünk a kezünkbe, amely minden bizonnyal igazi családi hagyománnyá válik és minden évben újra előkerül majd.”





Már nagyon vártam ezt a könyvet. Amikor először elolvastam a fülszöveget, azonnal úgy gondoltam, hogy szeretném majd elolvasni ezt a könyvet. Aztán megláttam a borítót és onnantól kezdve már tudtam, olyan nincs, hogy nem olvasom el. Így nagy izgalommal vártam a megjelenést, aztán pedig a szállítást, hogy megérkezzen és a kezembe foghassam.
Eléggé háklis vagyok a borítókra, illusztrációkra, azonban ez a könyv gyönyörű. Nagyon tetszik az illusztrációk stílusa és a könyv színvilága is barátságos és meleg.
A könyv egy karácsonyi történetet tartalmaz 24 és fél fejezetben. Történetünk szenteste napján (december 24-én) kezdődik. Olivér ezen a napon dobja be a Fagyöngy utca végén lévő postaládába a Mikulásnak írt levelét, ami egy véletlen arra járó fuvallat által kiröpül a postaládából és megkezdi kalandos útját. Ekkor találkozunk Fülöppel, a kisegérrel, aki megtalálja Olivér levelét. A kisegér úgy gondolja, mindenképp kézbesítenie kell a levelet a Mikulásnak, mert nagyon fontos, hogy a kisfiú ne legyen szomorú másnap, hanem találjon ajándékot a fa alatt.

Útmutató a könyv olvasásához a szerzőtől
Fülöp, a kisegér
Bár Fülöp kalandos útja csupán egy éjszakát ölel fel, mi mégis 25 napig élvezhetjük. Bevallom, én nem úgy olvastam a kötetet, ahogy a szerző a használati útmutatóban megadja, élvezetes lehet a gyerekeknek, ahogy egyre csak fokozódik az izgalom, vajon eljut-e időben a mi Fülöpünk a Mikuláshoz?!
Mit várhatunk a könyvtől? Egy aranyos történetet, mely megmutatja, hogy mi is az igazán fontos a karácsonyban. Manapság – főleg mi felnőttek – elfelejtjük, hogy mit is jelent a karácsony. Hogy nem az a lényeg, kinek milyen ajándékot veszünk és mennyiért, hanem, hogy együtt legyünk és szeressük egymást, békében.
A könyv minden pillanatában ott érződik az ünnep illata, melegsége, a közelségének izgalma. Fülöp a kalandos éjszakája során egészen meglepő tapasztalatokkal gazdagodik. A macskától kezdve a galambon át a tisztaságmániás patkányig minden egyes karakter rácáfol saját természetére. Mindannyian segítik ezt a céltudatos kisegeret, méghozzá nagy lelkesedéssel. Jósága Fülöpnek is elhozza a megérdemelt boldogságot.

Az egyik, amit ki szeretnék próbálni
Mindemellett a szerző belecsempészett a kötetbe minden fejezet után egy-egy karácsonyi készülődéssel kapcsolatos barkácsolós, sütős-főzős vagy éppen ajándékkészítős ötletet. Ezeket az ötleteket – még ha néha csak szülői segítséggel is, de – kisgyerekek is meg tudják valósítani. Nem is baj, ha kicsi vagy, hiszen attól még tudsz másoknak örömet okozni és talán pont ez is a lényeg! Karácsonykor előfordul, hogy a legtitkosabb vágyaink is valóra válnak. Ezt a kisegeret pedig nem hajtja más, csupán a végtelen empátiája, amit az ismeretlen levélíró iránt táplál. Hiszen senki sem lehet szomorú karácsony napján.
A szerző által ajánlott ötletek közt akad néhány igazán jópofa és nagyon kreatív és megfelelő ráhangolódást ad az ünnepekre. Néhányat én is szeretnék majd kipróbálni.

Babaház
Azt azért meg kell említenem, hogy én nem biztos, hogy már óvodás kortól ajánlanám a gyerkőcöknek ezt a mesekönyvet. Elég terjengős, sok jelzős szerkezetes mondattal, ami nem biztos, hogy egy óvodás korú gyermeknek is kellőképpen érthető. Természetesen ez gyerektípustól is függ. Ugyanakkor az ötleteket ő is élvezettel készítheti el, ezzel hangolódva az ünnepekre.

Illetve, ami kicsit összezavarhatja a gyerekeket, hogy nálunk nem a Mikulás hozza az ajándékot, illetve nálunk nincs kimondottan Boxing day, mint az angolszász országokban. De azt hiszem, mivel manapság rengeteg amerikai filmet, mesét látnak a gyerekek, amikben ez jellemző, talán el tudnak vonatkoztatni tőle. Illetve a gyerekek nyilván nem egyedül olvassák majd a kötetet (legalább is remélem, mert nagyon jó kis esti időtöltést adhat együtt a szülőkkel), így a szülő magyarázatot adhat a gyermek ezzel kapcsolatos kérdéseire.
Összességében ez egy gyönyörűen kivitelezett varázslatosan elragadó karácsonyi történet. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy picit az ünnepekre hangolódni!

Extraként megemlíteném, hogy nagyon tetszett, hogy az egyes fejezetek egyfajta bélyegképként jelentek meg a könyvben! 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági