"Nincs jövője annak a nőnek, aki nem visel parfümöt." avagy Coco Chanel és a szerelem illata


Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2018.
Oldalszám: 428 oldal
Ár: 3990 Ft
Besorolás: életregény
Itt megvásárolhatod

Fülszöveg: „1919. Párizs.
Coco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni. Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése. A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget.”


Értékelés:
Nem is tudom megmondani pontosan, mikor talált rám a Coco Chanel szerelem. Eleve rajongok Párizsért és a francia kultúráért (pedig még sosem jártam ott). Talán ez is hozzátett a Coco Chanel iránti szeretethez. Néhány éve láttam először a róla szóló filmeket, amik felkeltették az érdeklődésemet az életével kapcsolatban. Ezért elolvastam Henry Gidel
Coco Chanel kötetét. Viszonylag sok információt tartalmazott Cocoról, de eléggé száraz volt számomra.
Amikor megláttam, hogy a Kossuth Kiadó gondozásában megjelenik a Chanel Nr. 5. parfüm elkészítéséről szóló kötet, azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Számos legenda övezi Chanel életét, a parfümkészítés korszakát pedig még inkább.
Mint ahogy a fülszövegben is olvashatjuk a Chanel-parfüm megalkotását Coco a szerelmének halála miatt kezdeményezi. Ez segíti át őt a gyász feldolgozásán. Nagyon tetszett, hogy a parfümkészítés pillanatai mellett betekintést nyerünk a korszak meghatározó művészeinek, történelmi alakjainak életébe is, akikkel Coco érintkezik (pl: Dmitirj Romanov, Igor Stravinsky, Picasso).
A szerző nagyon klasszul kombinálta a valóságot a kitalált elemekkel. Az utószóban a szerző kitér arra, hogy kutatása során ő is beleütközött abba, hogy rengeteg legenda kering Coco Chanel életéről, illetve megmagyarázta azt is, hogy milyen vonalon dolgozott ő, mi alapján próbálta összerakni a képet róla (néha természetesen belevonva saját fantáziáját is).
Ez a könyv alapvetően nem egy életrajzi kötet, a szerző inkább Chanel szerelmi életére, érzelmeire helyezte a hangsúlyt, belecsempészve, egy kis pluszt adva a parfümkészítéses szállal. Aki inkább a tényekre lenne kíváncsi, annak nem ezt a kötetet ajánlanám. Én alapvetően romantikus alkat vagyok, nagyon szeretem a romantikus regényeket, ám most inkább mégis a parfümkészítés folyamatára lettem volna jobban kíváncsi.
Nagyon megfogott az írónő hangulatteremtése. Gyönyörű hasonlatokat használt, nagyon jól szemléltetett egy-egy szituációt, s úgy érezhettem, hogy én is ott vagyok, része vagyok a jelenetnek.
Maga az írói stílus kicsit vegyes volt számomra mert, mint már említettem a leírása csodálatos volt, ugyanakkor voltak részek, ahol nehézkes volt a megfogalmazás, illetve sok volt a szóismétlés, ami néhány helyen zavaró volt. Néha egyszerűen fogalmazott, máskor pedig igyekezett magasztosabban kifejezni a gondolatait.
Összességében azt tudom mondani, hogy izgalmas volt végigolvasni a regényt, de hagyott bennem némi hiányt is.

Csillag: 10/8

Borító: Szerintem telitalálat! Hűen illik a regény hangulatához, nagyon jól eltalálta a kiadó.

Bepillantás a könyvbe:

„Aki tud varrni, és elég szívós, talán eljuthat Párizsba, és ott munkát kaphat egy nagy divatházban. Hogy az pontosan mi is, azt nem tudta, csak hallotta, ahogy beszélnek róla. Mindenesetre ígéretesen hangzott.”


„– És az ön hercege hol van, Mademoiselle Coco? – kérdezte, mire Gabrielle sugárzó mosollyal ajándékozta mag.
– Dmitrij Pavlovics az előcsarnokban vár rám.
– Mon Dieu! Hogy ezek a szerelmes oroszok milyen ragaszkodók!”


Sokat dolgozott azért, hogy önálló legyen, hogy elismerjék. És ehhez a pénz volt a kulcs. Egy magafajta nő számára a pénz adja meg a szabadságot ahhoz, hogy megtehesse, amit akar, és az legyen, aki lenni akar.”


– (…) Nekünk oroszoknak van erre egy közmondásunk: Kockáztatni nemes dolog.Úgyhogy, Coco, okozzunk csak botrányt!”


„– (…) Egy olyan mulandó érzésnek, mint a szerelem, nem kellene tönkretennie a barátságunkat.”


„A férfi megállt a szalon közepén, és Gabrielle felé fordult.
– Azért vagyok itt, hogy bevalljam, beleszerettem magába – közölte, s hangjában szláv drámaiság keveredett egy dandy méltóságteljességével és némi lelkesedéssel a saját szavai iránt.
Gabrielle-nek nehéz volt megállnia, hogy ne nevesse el magát.
– És mit szól ehhez a felesége? – kérdezte gúnyosan.
– Ő is csodálja kegyedet.”


„Fiatal nőként minden, keze ügyébe kerülő regényt elolvasott, a ponyvákat éppen úgy, mint a jól megírt szórakoztató műveket vagy a magas irodalmat. Szentül hitte, hogy minden írott szövegben van valami, ami valamilyen módon előrébb viszi őt”






Érdekességek Coco Chanelről

1. Sosem ment férjhez, bár számos udvarlója, szeretője volt (pl.: Dimitrij Romanov nagyherceg, Westminister hercege, Étienne Balsan, Sztravinszkij)

2. Egyetlen szerelme Arthur "Boy" Capel volt. 
Capel a házasságkötése után sem szakította meg a viszonyt Cocoval, még felesége is tisztában volt vele, hogy Boy szereti Chanelt és sosem fogja elhagyni.
1919-ben Capel autóbalesetet szenvedett és meghalt. Coco kibérelte Diana Capel házát és feketére festette az ablakokat valamint a hálószobát is.

3. Gyűlölte Christian Dior ruháit, azt gondolta róla, hogy "léghajónak álcázza a nőket". Azt mondta róla: "Dior? Ő nem öltözteti, hanem kárpitozza a nőket."
Egyetlen divattervező volt, akit kedvelt és jó barátok is voltak, mégpedig Cristobal Balenciaga.

4. 1945-ben öt boltjából négyet be kellett zárnia a háború miatt, a nyitva maradt üzletben kiegészítőket árult. Többnyire német katonák fordultak meg a boltban, akik otthon maradt kedvesüknek akartak valamit vinni ajándékba. Vendégköre és antiszemitista (vagyis háborúellenes) szemléletmódja miatt sokan hazaárulónak tartották. 

5. A Chanel No. 5. parfüm az első mesterségesen alkotott parfüm. Coco egy olyan parfümöt szeretett volna, ami "egy női parfüm, aminek női illata van". A Chanel No. 5. parfümmel új szokást teremtett a divatvilágban, ugyanis innentől kezdve minden nevesebb divatcégnek saját parfümje lett. A parfüm forgalmazási jogát eladta egy zsidó kereskedőnek.

6. Sosem volt az övé kizárólagosan a Chanel-divatház, mindössze 10 %-ával rendelkezett. A nagyobb rész Pierre Wertheimeré volt, a mai tulajdonosok is az ő örökösei. 

7. Nevéhez fűződik a tweedkosztüm, ami a dolgozó nők egyenruhájává vált (Chanel négy évig tökéletesítette); a "kis fekete ruha", amit nem a nőiesség szimbólumának szánt, hanem az egyszerűség és a kényelem volt a legfőbb szempont megalkotásánál; valamint a szegélydíszes kosztüm és a láncos steppelt táska is Chanelhez köthető.  

8. Annyira félt attól, hogy nehogy nyitott szájjal találjanak rá, ha reggelre meghal, hogy utolsó éveiben minden este felköttette állát lefekvés előtt.

+ 1. Amerikában is népszerűek voltak ruhakölteményei. Ő öltöztette Marilyn Monroet (aki egyszer azt mondta, hogy alváshoz nem visel mást csupán egy kis Chanel No. 5. parfümöt), Greta Garbót és Merlene Dietrichet is. Jacqueline Kennedy pedig rózsaszín Chanel-kosztümöt viselt a merényletkor. 





Néhány idézet a divatvilág nagyasszonyától

"A nők sokkal figyelmesebben választanak hálóinget, mint férjet."


"A divat első számú parancsa, hogy érezzük jól magunkat a viselt ruhában. Nincs stílustalanabb nő annál, aki bizonytalannak érzi magát a ruhájában."


"Az a nő, aki semmilyen kozmetikumot nem használ, túl sokat gondol magáról!"


"Az egyszerűség az igazi elegancia kulcsa."


"Minél rosszabbul állnak a dolgaid, annál jobban kell kinézned!"


"Ha egy nő nem visel parfümöt, annak nincs jövője."


"Nem én diktálom a divatot. Én magam vagyok a divat."

 
"Ha szépülni szeretnél, a lelkeddel és a szíveddel kell kezdened, mert addig egyetlen kozmetikum sem fog hatni!"


"40 után már senki sem fiatal, de ellenállhatatlan élete végéig maradhat!"


"Nem értem, hogy tud egy nő kilépni a házból anélkül, hogy egy kicsit rendbe tenné magát – legalább udvariasságból. Ki tudja, talán aznap találkozik a végzetével. Ha így alakul, a legjobb, ha a lehető legcsinosabb a végzetnek."


„Nincs idő unalmas egyhangúságra. Csak a munkára és a szerelemre van idő, semmi másra.”


„Nem tetszett az életem, hát alkottam egy újat.”


„Csak egyszer élsz – hát legalább szórakozz jól.”


„Ahhoz, hogy pótolhatatlan legyél, másnak kell lenned.”

 

„Ha rájöttél, hogy a férfiak olyanok, mint a gyerekek, akkor mindent tudsz!”


„Minden férfi életében csak egy nő létezik, a többi csupán az árnyéka.”


Mindig tudd: a dolgok egyszer történnek meg veled. A legértékesebb idő – a pillanat, amelyben élsz.”


„Ha olyan dolgot akarsz birtokolni, amid soha nem volt, olyan dolgokat kell megtenned érte, amiket sosem tettél.”


„Életünk csak úgy fejlődik, ha kockázatokat vállalunk – s az első és legnehezebb vállalható kockázat az, ha őszinték vagyunk magunkkal szemben.”


„Nem érdekel, hogy mit gondoltok rólam, én nem gondolok rátok egyáltalán.”



Remélem tetszett ez a bejegyzés, én élveztem készíteni és olvasni is a könyvet, utánajárni a dolgoknak. Az olvasás lehetőségéért ezúton is hálás vagyok a Kossuth Kiadónak!




Az idézetek forrásai: 


Érdekességek forrásai: 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz