Könyvadaptációs ajánló 13. rész - Amik nagy hatással voltak rám




Ezen a héten olyan könyv alapján készült filmeket hoztam nektek, amik nagy hatással voltak rám valamiért és mély nyomot hagytak bennem. Némelyikük igaz történet alapján készült, ami plusz pont nálam, mert nagyon szeretem az ilyen típusú filmeket. Sokkal igazibbnak érzem őket! ( Már ha értitek, mire gondolok. )





Fotó: Mafab
A segítség

amerikai · dráma, 146 perc, 2011

Korhatár: 12+

Nagyon szeretem ezt a filmet. Borzasztóan jól bemutatja a színesbőrűek akkori helyzetét a társadalomban és hogy mennyi igazságtalanság érte őket. Aki szereti az ilyen típusú filmeket, azoknak mindenképpen ajánlom. Azért volt rám nagy hatással, mert megmutatja, az emberi gyarlóság milyen messzire képes elmenni csupán a más bőrszín és a sztereotípiák miatt. Egy kegyetlenül fájdalmas, de őszinte alkotás, ami mégis tele van gyönyörű pillanatokkal.

„Skeeter a főiskola befejezése után újságíróként próbál pénzt keresni, de elhatározza, könyvet ír az előkelő déli családoknál szolgáló cselédekről, méghozzá a szolgálók nézőpontjából. Hosszas rábeszélés után Aibileen, Skeeter legjobb barátjának házvezetőnője, a hallgatást megtörve elsőként mesél a kívülállók számára zárt fekete közösség félelmeiről. Annak ellenére, hogy Skeeter életre szóló barátságait kockáztatja, Aibileennel közösen folytatják a kutatást, és hamarosan több nővel találkoznak, akik szeretnék elmesélni történetüket, és kiderül, sokkal több mondanivalójuk van, mint amire számítottak.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 




Fotó: Mafab
Az igazi csoda

amerikai · dráma, 113 perc, 2017

Korhatár: 12+

Szerintem ez az a film, amit minden gyerekkel meg kellene nézetni. A csúfolódás, a másik szekálása minden napos dolog a közösségekben. Ez a film pedig megmutatja, mit él át a bántott személy, ugyanakkor reményt ad, hogy vannak még jó emberek.

„Auggie arcdeformitással született. Még soha nem járt iskolába, most azonban elkezdheti az ötödik osztályt, és életében először csöppen bele egy gyerekek alkotta, nagy közösségbe.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik!



Fotó: Mafab
 A gyűlölet, amit adtál

amerikai · dráma, krimi, 133 perc, 2018

Ez ismételten egy olyan film, ami a színesbőrűekkel kapcsolatos helyzetet mutatja be, csak ebben az a leghatásosabb szerintem, hogy napjainkban játszódik. Tehát annyi harc, annyi elnyomott évtized után még mindig jelen van a társadalomban a négerek iránti megkülönböztetés és félelem. Nagyon érdekes volt számomra, hogy egy ilyen durva eset, mit hoz ki egy lányból, aki most próbálja megtalálni önmagát.

„Starr végignézi, ahogy legjobb gyerekkori barátját lelövi egy rendőr. Mind a két oldalról kapja a nyomást, hogy hallassa a hangját az ügyben, neki pedig rá kell jönnie, hogy szerinte mi a helyes.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 



Fotó: Smoking Barrels
Holt költők társasága

amerikai · dráma, 128 perc, 1989

„Ó kapitány, én kapitányom!” – a film és a könyv híres mondata. Az igazság az, hogy ez kicsit csalás, mert itt a filmből készült könyv, de úgy gondoltam azért még belefér. Egy barátnőm régóta mondogatta, hogy nézzem meg a filmet, de valahogy mindig elhárítottam, hogy „jó, majd megnézem”. Aztán lehetőségem adódott apukámmal elmenni és megnézni a színházi feldolgozást. Valami fantasztikus volt. Ennek az élménynek a hatására pedig megnéztem a filmet is, ami szintén szuper. Még ma is örülnének a diákok egy ilyen pedagógusnak az iskolák falai között, de én biztosan. Gondolkozásra késztet, az egész életedet újra értelmezed, újra gondolod, miután megnézed. És ami bónusz, hogy igaz történet alapján készült!
„Carpe diem!”

„Ifjú lelkeket lángra lobbantó különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet. A felismerés egyeseknek életreszóló szerelmet, másoknak tragédiát hoz. A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 




Fotó: Pinterest
A számolás joga



amerikai · dráma, történelmi, életrajzi, 
127 perc, 2016

Korhatár: 12+

Igen, bocsi, de szeretem a színesbőrű-kérdéssel foglalkozó történeteket. A nők helyzete az ötvenes években amúgy sem fényes, ami a jogokat illeti, ugyanakkor a színesbőrű nőké még inkább nem nevezhető rózsásnak. Azonban ez a három nő, akinek egy életszakaszát végig követhetjük a film során, bekerül a NASA-hoz. Igen, a nagybetűs NASA-hoz! Az ő sikereiket, csalódásaikat és küzdelmeiket ismerhetjük meg a történet során. És ami bónusz, hogy igaz történet alapján készült!

„Az ötvenes évek vége: az Egyesült Államok elképesztő hajszával igyekszik legyőzni az űrversenyben Oroszországot. De már úgy tűnik, pénz, ész és elszántság mind kevés lehet… amikor találnak néhány kiaknázatlan, kihasználatlan lángeszet, akiket addig senkinek nem jutott eszébe használni. Hiszen többszörösen gyanúsak: nők és feketék.
A három nő igazi emberi kompjúter: senki nem érti, hogyan képesek megcsinálni azokat a számításokat, amiket végeznek, de rakétasebességgel emelkednek a NASA ranglétráján, ott, ahol a kor legnagyobb tudósai dolgoznak. A cél: John Glennt feljuttatni az űrbe… és azután haza is hozni.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 




Fotó: Mafab
 Életrevalók

francia · dráma, vígjáték, életrajzi, 112 perc, 2011

Korhatár: 12+

Zseniális film! Ennél jobb „életigenlő” filmet nem láttam az utóbbi időkben. Borzasztóan elgondolkodtat az életről, arról, miért érdemes élni, és arról, hogy élvezzünk minden pillanatot, ami megadatik. Ez a film egyszerűen az ÉLET és egy BARÁTSÁG története. Zseniális!

„Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst. Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. Két világ találkozik és ismeri meg egymást, és az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára.”


Csekkold a bemutatót, hátha megtetszik! 




Remélem, így is tetszett az ajánló. Kíváncsi lennék, te láttad-e már valamelyiket, tetszett-e vagy sem? Ha van kedved, írd meg kommentben! :)







Források:



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

"A te lelked a kedvencem az egész világon" - Sarah Adams: Csalóka szerelem