Hygge tippek karantén idejére

Kép forrása: Pinterest


Néhány éve nagy népszerűségnek örvendnek a skandináv országok boldogságával foglalkozó kötetek. Magam is jónéhányat olvastam már, személyes kedvencem eddig Meik Wiking: Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz. Korábban készítettem már bejegyzést a kötetről, azonban most a kialakult helyzetre tekintettel újra bekúszott az agyamba a hygge gondolata.
Ahogy egyre több hírmorzsa érkezik el hozzánk, ahogy egyre inkább tele lett a média a koronavírussal, ahogy egyre több intézkedéseket vezetnek be a védekezés érdekében egyre inkább azt érzékelem, hogy az embereknek ez az új helyzet nagyon megterhelő. Először bezárták az iskolákat, óvodákat, bölcsődéket, ezért a szülőknek meg kellett oldaniuk valahogy az otthonmaradást és emellett a tanulást gyermekeikkel. Aztán egyre több kulturális intézmény, üzlet, és gyár is bejelentette, hogy ideiglenesen bezár (vagy rendeletbe adták, hogy ezt kell tennie). Ez még több embernek jelentette azt, hogy otthon kell maradnia. Illetve a média, a közösségi oldalak is azt hangsúlyozzák, hogy az a legtöbb és legjobb amit tehetünk, ha otthon maradunk. Na de hiába szeretünk otthonunk melegében tartózkodni, egy idő után nyomasztó lehet, hogy korlátozzák szabadságunkat. Visszagondolva olvasmányaimra, úgy gondolom a hygge ebben a helyzetben is hasznos lehet. Nézzük hát, hogy segíthet a hygge ennek a helyzetnek az átvészelésében.

A hygge a norvég „jóllét” szóból származik, meghittséget, megnyugvást, békét hozó hangulatot jelent. Biztosan mindenki érezte már úgy egy adott pillanatban, mintha megállt volna a világ, és abban az egy pillanatban szeretne ragadni, mert annyira megnyugtató, annyira jó érzés. Na, a hygge pontosan ilyen. Például számomra ilyen pillanat, amikor egy hosszú és fárasztó nap után beülök a habfürdővel felpezsdített fürdőkádba, gyertyát gyújtok, viszek magammal egy jó könyvet és olvasok.
 Ha nem is tudjuk mindig azt a pillanatot megteremteni, segíthetünk azon, hogy a hétköznapjaink is hyggésebbek legyenek.

Legyen az otthonod és az irodád a lehető legkényelmesebb!

Jelenlegi helyzetünkben sokunknak az otthona az irodája is egyben. Ezért ez a szempont kiemelten fontossá válik most. Azonban azt ne felejtsük el, hogy ne az egész otthonunk legyen az irodánk, hanem különítsünk el egy sarkot, ami csak a munkáé. Nem
Kép forrása: Pinterest
lenen túl célszer
ű, ha a munkánk belepné az egész otthonunkat és miután végeztünk vele, akkor is bekúszna a pihenőidőnkbe.
A dánok a minimalizmusra esküsznek, nem szeretik a túldíszített, már-már giccses dolgokat és ez az otthonukon is látszik. Céluk, hogy otthonossá tegyék a környezetüket, ehhez pedig a dekorációt nem luxustermékként kezelik, hanem azért, hogy kellemesebb légkört varázsoljanak otthonukba. A természetes anyagokat részesítik előnyben: fa, gyapjú, lenvászon.

Fontos a kényelmes ruha!

A dánoknál a divat elsősorban funkcionális, ezért előnyben részesítik a puha, kényelmes ruhákat. Sosem vennének fel olyasmit, amiben nem érzik jól  magukat, még akkor sem ha éppen az a divat.
Jelenlegi helyzetünkben ez még fontosabb, hiszen otthonunkban ragadva nem túl kényelmes az egész napot akár farmerban vagy éppen egy kosztümben tölteni és felesleges is szerintem. Találjuk meg a számunkra megfelelő ruházatot, aminek a viselése boldogsággal és kényelem érzésével tölt el.

Hozzuk be a természetet a lakásunkba!

A dánoknál a természetközeliség nagyon fontos szempont a hygge elérésében. Egy-egy csokor frissen szedett virággal a kertből vagy a mezőről sokkal otthonosabbá tehetjük lakásunkat.


Hívj vendégeket!

Természetesen ez az adott helyzetben fizikálisan nem egészen megoldható dolog. Azonban erre az esetre ott van az internet. Rendezz videópartit barátaiddal…vagy akár társasozzatok a neten keresztül. Vagy akár elolvashattok egy könyvet, megnézhettek egy filmet együtt és a megbeszélt időpontban megvitathatjátok, kinek mi a véleménye róla. Így pedig megmaradnak a baráti élmények is.

Kép forrása: Pinterest
Fontos a testmozgás!

Fontos, hogy ebben a helyzetben se hagyjuk el magunkat. A rendelet szerint a szabadban végzett séta megengedett, így kiszakadva picit otthonunkból hétvégente sétálhatunk egyet az erdőben. Ez jó okot ad arra, hogy lekapcsolódjunk az online térről egy kicsit és megfeledkezzünk egy pillanatra a szörnyűségekről, amik körül vesznek minket.
Ha pedig hétköznap is sportolnánk, számos lehetőségünk van rá. Otthonunból elérhető nagyon sok videó az interneten. Legyen szó jógáról, saját testsúlyos edzésről vagy éppen pilatesről vagy futógéppel rendelkezőknek futóedzésekről, az internet tárháza végtelen.

Íme, néhány ötlet:

Decathlon is készít edzéseket
A többi edzést a Facebook oldalukon lehet követni

Fontos a hobbi!

A dánok többsége szabadidejében hódol valamilyen kreatív tevékenységnek: például horgol, köt, rajzol. Számos kreatív videót találhatunk az interneten, vagy ha valaki nem annyira ügyes kezű, de mégis szeretne kreatívkodni sok-sok ingyenesen letölthető színezőt találhat a neten.



Szanáljunk – Marie Kondo után szabadon

Régóta kacérkodom már Marie Kondo módszerével, melyről mostanában olyan sokat hallani, olvasni az interneten. Különben is nemsokára itt a tavasz (reméljük, lassan az időjárás is így gondolja már), így rá fér otthonunkra egy tavaszi nagytakarítás. Ha pedig szimpatikus a Konmari módszer számunkra, akkor akár most meg is próbálkozhatunk vele. Számos videó terjeng róla az interneten és könyvek is készültek hozzá.





Nem esnek túlzásokba

Hajlamosak lehetünk a karantén ideje alatt eltúlozni a dolgokat, túlzásokba esni. Például a dánok nagyon szeretik a fahéjas csigát, de tisztában vannak vele, hogy 12 fahéjas csigát megenni már cseppet sem hygge.

Megkívántad a fahéjas csigát? Az alábbi linken találsz egy szuper receptet! http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/dan-fahejas-csiga

Kép forrása: Pinterest
Főzz finom ételeket!

Ha már otthon vagy, enned neked is és családnak is kell. Miért ne adhatnád meg a módját? Vagy akár fel is vehet, hogy készül a családi ebéd és indíthatsz egy gasztrovlogot (ha nem akarsz szerepelni, akkor blogot).
A főzésben sokan örömüket lelik, a dánok pedig szívesen töltik főzéssel az idejüket, rendeznek vacsorákat baráti társaságukkal együtt. Szeretnek sokféle fűszert használni és igyekeznek lehetőségeikhez mérten friss alapanyagokból dolgozni.



Végül pedig Meik Wiking azt ajánlja, hogy legyen egy Hygge dobozunk, amibe beleteszünk néhány szükséges dolgot, és amikor a hygge érzésre vágyunk, csak előkapjuk és már ott is lesz.
A doboz pedig tartalmazzon egy puha takarót, meleg zoknit (szerintem a puha pizsi is belefér), a kedvenc csokoládénkat, illatos gyertyát (akár többet is), a kedvenc italunkat, amitől hyggébe kerülünk (tea, kakaó, kávé, bor), és a kedvenc könyvünket. Beletehetünk még régi fotóalbumot, esetleg kézzel írt leveleket, naplót, amiket szívesen olvasunk vissza, és jó, ha kéznél van a kedvenc filmünk is.

Remélem, egy kicsit sikerült elvonni a figyelmet a kialakult helyzetről, ha több ideig nem is, csak amíg elolvastad a bejegyzést. Bízom benne, hogy találsz néhány hasznosítható tippet magadnak.
Szívesen olvasnám, ti hogy képzelitek el a hyggét?!

Meik Wiking: Hygge könyvéről a bejegyzésemet ide kattintva érheted el.  

Bónuszként pedig egy újabb dán recept https://femina.hu/recept/dan-vajaskeksz/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

"A te lelked a kedvencem az egész világon" - Sarah Adams: Csalóka szerelem