Meik Wiking: Lykke - A boldogság nyomában

Forrás: Moly

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2018.
Oldalszám: 285 oldal
Ár: 4500 Ft
Besorolás: életmód
Ide kattintva megvásárolhatod

„Könnyű ​belátnunk, miért nevezik Dániát a világ legboldogabb országának. A dánoknál tökéletes egyensúlyban van munka és magánélet, ingyenes a felsőoktatás, pontosan közlekednek a vonatok, és ha mindez nem lenne elég, náluk a legnagyobb az egy háztartásra eső gyertyafelhasználás.
A boldogságról – amit a dánok lykkének hívnak – valószínűleg senki sem tud többet, mint Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki egyben a szenzációs sikerkönyv, a Hygge, a dán életérzés, ami boldoggá tesz szerzője. Meik Wiking meggyőződése, hogy jóllehet rengeteget tanulhatunk a dánoktól a beteljesült életről, a boldogság kulcsai világunk minden táján ott rejlenek.
E lebilincselő könyv szerzője kincskeresésre invitál bennünket, hogy végül előttünk is megnyílhasson az elégedett élet kapuja. Wiking többek között taglalja, mire fordítjuk drága időnket, hogyan viszonyulunk szomszédainkhoz, és miként főzünk vacsorát – bolygónk legboldogabb zugaiból gyűjtve össze a bizonyítékokat, történeteket és tippeket. Ez az eszményi útmutató ahhoz, hogy valamivel több lykkére leljünk az életünkben.”

Már korábban olvastam Meik Wiking boldogságkutató Hygge kötetét, ami nagyon magával ragadott, ezért nem is volt kérdéses, hogy el szeretném olvasni a Lykke kötetet is. Erre most lehetőségem nyílt a Kossuth Kiadó jóvoltából, amit ezúton is hálásan köszönök.

A Hygge esetében is imádtam a kivitelezést és nincs ez másképp a Lykke esetében sem. A borító egyszerűen csodálatos: zseniális dizájn, gyönyörű színek, hibátlan kivitelezés. Imádom!
Egyszerűen annyira szép, hogy már attól kellemesebben érzi magát az ember, ha megpillantja.
Igazából az egész kötet elképesztő, ami a kivitelezést illeti: szépek az illusztrációk és az infografikák, a statisztikák, grafikonok is nagyon ízlésesre sikerültek. Az egész kötet harmonikus hangulatot áraszt magából.

Aki olvasta a Hygge-t, annak bizonyára az lehet az első, ami az eszébe jut, hogy mégis mivel ad többet, miben más a Lykke, hiszen ez is a dán boldogságról szól?!
Akkor nézzük, miben más a Lykke, mint a Hygge? A Lykke magát a boldogságot kutatja, míg a Hygge egy bizonyos életérzéssel foglalkozik. A Lykke megmutatja, hogy a boldogság nem egy megfogható dolog, hogy a hétköznapi és egyszerű dolgok is képesek minket boldoggá tenni, megkönnyíteni a mindennapokat számunkra. Meik Wiking azt mondja, hogy a boldogság szépsége éppen abban rejlik, hogy számtalan apró összetevője van, amik abban segítenek, hogy harmonikusabb életet tudjunk élni. Ez persze egyénenként eltérő dolgokat jelent. Számos személyes példát hoz az író, ez külön tetszett a műben.
Szuper volt, hogy a statisztikákat, a kutatásait, a szárazabb adatokat is hétköznapi módon fogalmazta meg, így egy laikus számára is érthető és izgalmas volt.

A szerző hat összetevőre bontja a boldogságot:
Forrás: Google

·         együttlét/összetartozás
·         pénz
·         egészség
·         szabadság
·         bizalom
·         jóság

Az ember alapvetően társas lény, már Arisztotelész is megmondta. Meik Wiking kutatásai pedig beigazolják ezt: „aki boldog akar lenni, közösségbe kell annak menni”. Az együttlét/összetartozás fejezet végén készített egy infografikát arról, adott országokban, hogyan, milyen programokkal erősítik az emberek közti összetartozást. Érdekes volt olvasni, miket tesznek ennek érdekében a különböző országokban.

Külön tetszett, hogy Meik Wiking nem pártolja a „pénz nem boldogít” kijelentést, hiszen szerinte valamennyire mégis fontos szempontot tölt be az életünkben. Talán inkább azt mondanám, hogy önmagában nem elég a boldogságunkhoz. Azonban a szerző azt mondja, „a boldogság gazdagít” és ezzel teljes mértékben egyetértek vele.
Igazából a hat összetevő más-más mértékben, de mindegyik fontos és kell a boldogságunkhoz.
Szerintem nagyon jó, hogy Wiking úgynevezett boldogságtippeket ad az egyes fejezetekben, amikkel közelebb juthatunk boldogságunk eléréséhez.

Összességében azt mondom, hogy ugyanolyan meghitt, pihentető élmény volt számomra belemerülni a Lykke világába, mint annak idején a Hygge-be. Tipikus bekuckózós olvasmány egy hideg, esős/havas őszi/téli estére, ami abszolút Hygge élményt ad. Nagyon kellemes olvasmányélmény volt számomra, ami megerősítette bennem, hogy a boldog élet az apróságokon múlik.


Csillag: 10/9











Köszönet az olvasás lehetőségéért a  Kossuth Kiadónak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Netflixen elérhető könyvadaptációs ajánló 7. rész