"Megérdemlem, hogy minden jól végződjön!" avagy Julie Murphy: Dumplin' - Így kerek az élet

Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2016.
Oldalszám: 368 oldal
Ár: 2999 Ft
Besorolás: kortárs, ifjúsági, romantikus regény

Itt megvásárolhatod


Fülszöveg: "Willowdean Dickson, azaz Dundika, ahogy exszépségkirálynő anyukája hívja, mindig jól érezte magát a bőrében. Hogy mit gondol a tökéletes bikinialakról? Azt, hogy vegyél egy csini darabot, és vedd fel, akárhogy nézel is ki. Barátnője, Ellen – a tökéletes amerikai lány – mindig mellette állt, és semmi problémájuk nem volt… egészen addig, amíg Will el nem vállalt egy munkát a helyi gyorsétkezdénél. Ott találkozott a szexi magániskolás exsportolóval, Bóval. Willt nem is lepi meg, hogy vonzódik a fiúhoz, de az már igen, hogy a dolog kölcsönös. Ahelyett, hogy Will ettől még magabiztosabbá válna, kételkedni kezd magában. Végül úgy dönt, úgy szerzi vissza régi önmagát, hogy megteszi a legrémisztőbb dolgot, amit csak el tud képzelni: jelentkezik a Miss Clover City szépségversenyre, hogy megmutassa, pontosan annyira megérdemli azt, hogy ott álljon, mint a sok vékony lány. Ezzel egész Clover Cityt megdöbbenti – talán a legjobban épp saját magát."


Értékelés:

Hamarosan a mozikba kerül a kötetből készült adaptáció, ennek apropóján a Maxim Kiadó felajánlott recenziós példányokat hírlevelében. Ezzel élve jutottam a kötethez. Mielőtt megkaptam a kötetet belepillantottam a beleolvasóba, illetve megnéztem a film bemutatóját is. Nagyon megtetszett mindkettő, így alig vártam, hogy kézhez kapjam a kötetet is.

Történetünk főhőse Willowdean, aki egy túlsúllyal küzdő tizenhét éves lány.
Édesanyja volt szépségkirálynő, aki azóta is a szakmában utazik, s nem éppen jónak nevezhető kapcsolata a lányával. Sokat elárul az is, hogy Dundikának hívja. Willowdean a munkahelyén beleszeret egy fiúba, aki sokkal dögösebb nála.

Tudjátok mindenhol meg van a hierarchia, de ez különösen jellemző az amerikai gimikben. És Willowdean és Bó nem éppen egy kategóriába tartoznak ebben a hierarchiában.

Mindenki küzd önmaga elfogadásával, főként a tini korszakban. A mai tökéletesség orientált, beauty influencerekkel teli világunkban pedig ez egyre jobban jellemző a felnőttekre is, nemcsak a tinikre.

Will és édesanyja közti vitáknak a középpontjában is főként Will alakja áll. Azonban a lány eltökéli, hogy megmutatja, ducin is lehet szépségkirálynő.

A szépségkirálynős vonal nekem annyira nem fekszik, de azt hiszem, ez kellett a sztori teljességéhez. Az viszont tetszett, amilyen kapcsolatokra tett szert Will ebben a közegben.

A másik szál a könyvben a romantikáé. Amúgy is szeretem a könyvekben a szerelmi háromszögeket, ebben azonban különösen tetszett. Méghozzá azért, mert nagyon jól kidolgozta az írónő érzelmileg. Azt volt a legjobb végigkövetni, hogy ez a romantikus szál mit váltott ki Willből. Lássuk be, ha egy duci-izmos párost látunk, akkor akaratlanul is megfordul a fejünkben, hogy mégis hogy lehetnek együtt? Vagy, hogy milyen szerencsés a srác/lány, hogy még ilyen alakkal is sikerült kifognia egy izmos srácot/lányt. Emlékszem rá, talán tavaly (vagy legalábbis hozzám akkor ért el) nagy port kavart az instagramon egy nő képe, aki egy kicsit molettebb alkat. Feltett egy fotót magáról a párjával, akinek kockás hasa van, a nő pedig szerintem egyáltalán nem kövér, csak pont ott kerekebb, ahol egy nőnek kell. Rengetegen támadták, hogy mégis, hogy élhet vele egy ilyen izmos, jóképű férfi. Hozzátenném, hogy a nő sem egy bányarém, sőt szerintem nagyon is szép. Willowdeanben is hasonló érzések kavarogtak: ha összejön egy izmos sráccal, mit fog szólni hozzá mindenki más? Ha összejön egy izmos, jóképű fiúval, és a fiú megérinti a hurkáit, rettegéssel tölti el, még ha tisztában is van vele, hogy a fiú nagyon is vonzódik hozzá. Ilyen és ehhez hasonló vívódásokkal kell megküzdenie a mi Willünknek, amikről nagyon érdekes volt olvasni.

Nagyon tetszett az is, ahogy az írónő a barátság témakörét belefoglalta a műbe. Hogy mennyire jól szemléltette egy sovány és egy ducibb lány barátságát. Hogy ami egy sovány lánynak teljesen természetes (teszem azt levetkőzni fürdőruhára), az egy duci lánynak már nem annyira.

Amit még mindenképpen szeretnék megemlíteni, az a regényben található kisvárosi hangulat. Annyira magával ragadott, annyira részletes és szemléltető volt a leírás, hogy szinte én is ott éreztem magam.

Összességében a Dumplin' egy nagyon is hiteles regény. Egy fiatal lányról, aki az átlagostól eltérő megjelenéssel bír, tele van mindenféle félelmekkel, bizonytalansággal, bizonyítási vággyal, miközben keresi önmagát. Ez a regény nemcsak a kövérségről szól, hanem a szerelemről, a családról, a barátságról, önmagunk megtalálásáról is egy céltudatos, erős, de néha elbizonytalanodó lány szemén keresztül.

Hogy kinek ajánlom? Mindenkinek! Mert teljesen egyetértek a borítón található egyik véleménnyel: "Egy igazán szívbe markoló történet, amely biztos, hogy megváltoztat pár életet. Rendkívül kiemelkedő.”

Rengeteg érzelmet indított el bennem ez a könyv és úgy gondolom, hogy rendkívül inspiráló is egyben. Kíváncsian várom, hogy megnézhessem majd a filmet!

Csillag: 10/9

Borító: Nekem nem igazán tetszik. Ha a borító alapján ítélnék, nem hiszem, hogy elolvastam volna a könyvet.

Bepillantás a könyvbe:


"A kövér szó kényelmetlenül érinti az embereket. De ha valaki rám néz, az első, amit észrevesz, az a testem. A testem pedig kövér. Olyan ez, mint ahogyan észreveszem, hogy egyes lányoknak nagy a cicijük, csillogó a hajuk, vagy dudoros a térdük. Azokat a dolgokat oké megmondani. De az a szó, hogy kövér, ami a legjobban jellemző rám, rosszalló arckifejezést és elsápadó arcot vált ki. De ez vagyok én. Kövér, ami nem szitokszó. Nem sértés. Legalábbis akkor nem, ha én mondom. Így folyton arra gondolok, miért ne lehetne már levenni a napirendről?"


"Azt hiszem, hogy azokat a dolgokat szeretik az emberek leginkább hallani, amelyekről nem akarunk beszélni."


"Vannak olyan napok, amikor tényleg tojok az egészre, és teljesen meg vagyok elégedve a testemmel."


"Az első csókom. A leggyorsabb dolog, ami aztán örökké tart."


"A legjobb dolgok az életemben Dolly Parton egy – egy dalával kezdődtek."



 "Az az igazság, hogy először is azért vagyok dühös, mert kínosan éreztem magam, pedig miért is kellene zavarban lennem? Miért kell, hogy rossz érzésem legyen, amiért fürdőruhában be akarok menni egy medencébe, vagy mert kint akarok álldogálni? Miért kellene úgy éreznem, hogy úgy kell berohannom a vízbe vagy ki onnét, hogy senki ne vehesse észre azt a szörnyűséges látványt, amit a combom nyújt?"


"Amikor az ember valakit olyan régóta ismer, nem látja meg benne ugyanazokat a dolgokat, amiket pedig mindenki más észrevesz. De amikor valaki a múltja és nem a jelene miatt jó barát, könnyű megtalálni azokat a közös szálakat, amik összekötik őket."


"Nem hagyom magam kinevetni. Nem leszek egy pár azon fele, akire mindenki rábámul, és megkérdezi: Hogy szerezte meg azt a fiút?"



Kukkants bele a filmbemutatóba is:



Köszönet az olvasás lehetőségéért a Maxim Kiadónak!










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vi Keeland - Penelope Ward: Nagyképű öltönyös

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

"A te lelked a kedvencem az egész világon" - Sarah Adams: Csalóka szerelem