Hygge - avagy "kakaó gyertyafénynél"


Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2016.
Oldalszám: 287 oldal
Ár: 4500 Ft
Besorolás: Életmód
Moly.hu link
Megvásárlási link

"Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka, ami a legboldogabb nemzetté teszi őket? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge. 
Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk. 
Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés. 
A rengeteg érdekes információ és összefüggés melletta a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén belecsempészheti a hygge elemeit a mindennapjaiba."


Mostanában nagyon népszerűek a dán illetve svéd életérzéssel foglalkozó könyvek. Jó párat elolvastam már közülük, de a legtöbben a képek voltak a dominánsak és néhány olyan dolog, amit igazából magától is tud az ember, illetve folyamatosan ismételték önmagukat.
A Kossuth Kiadó által kiadott Hygge - a dán életérzés, amely boldoggá tesz, már a külsejében is más mint a többi. Persze a többinek is többnyire megkapó külseje van, de ez valahogy sugározza magából a hygget. 
Nem tudtam egyszerre sok ideig olvasni ezt a könyvet, mert annyira sok információt kaptam az oldalakról, hogy kellett egy kis idő, míg az agyam feldolgozza.
Imádtam az egyes fejezeteket, az illusztrációkat, a recepteket, a részletes információkat, bár az ismétlés lehetne picit kevesebb. 
Már régóta tisztában vagyunk vele, hogy a dánok a világ legboldogabb emberei. És persze az is igaz, hogy ebben nagyon nagy szerepe van a gazdaságuknak, de úgy gondolom, hogy legalább annyira fontos szerepe van ebben az életérzésüknek is. Annak, ahogy az életről gondolkodnak, ahogy megpróbálnak minden apróságnak örülni, mindenben megtalálni a jót...a hyggét.



Az igazság az, hogy teljesen nem tudjuk követni a példájukat, elolvashatunk akár száz hyggével foglalkozó könyvet, akkor sem fog menni. De ha már töredékét megpróbáljuk átvenni, már megérte elolvasni ezeket a könyveket.
Nagyon jó érzés már csak kézbe venni is ezt a könyvet, lapozgatni, hiszen nagyon esztétikus. Valószínűleg mindezzel az volt a szerző célja, hogy már az olvasás közben is átéljük a hyggét.
Véleményem szerint jó, hogy a téli időszak közeledtével kezdtem bele ebbe a könyvbe, mert szerintem sokkal másabb hangulata volt így olvasni, mintha nyáron tettem volna. Bár a könyv az év minden szakára ad tippeket a hyggét illetően.
Meik Wiking egy olyan életmód értékeit boncolgatja, amiben a minőségi idő és a jelenlét az igazán fontos érték. Számos ötletet sorol fel, ahol vagy aminek segítségével megteremthetjük  magunknak, családunknak vagy baráti köreinknek a hyggét. Inspirál, arra ösztönöz, hogy a mindennapi rohanás közepette érzékennyé váljunk a hétköznapi életben megjelenő boldogságmorzsákra, s tudjuk őket értékelni.
Sok vegyes kritikát lehet olvasni erről a könyvről: van, aki isteníti s van, aki lehúzza. Nyilván egy könyv nem tudja teljes mértékben megváltoztatni az életünket, és mint Meik Wiking is írja, sokban segít a dánoknak a magas életszínvonal, a gazdaságilag biztos élet, illetve a nem túl stresszes hétköznapok is, ami nálunk magyaroknál nem mondható, hogy meglenne. De miért ne csempészhetnénk bele a mindennapjainkba egy kis hyggét mi is? Megpróbálhatjuk értékelni az élet apró örömeit, kellemes hangulatot csempészni egy átlagos estébe egy kis gyertyagyújtással, esetleg egy pohár borral. Nem nagy dolgok ezek, és nyilván sosem lesz teljesen olyan, mint Dániában, de attól még lehet élvezetes és jó.
Klassz ajándékkönyv lehet családtagnak és barátnak egyaránt.
Nagyon szívesen ellátogatnék Dániába, hogy meglessem az igazi hyggeliget.

"Ha fázik a lábad, ne habozz kölcsönkérni egy pár hyggesokkert."



Csillag: 10/8

Bepillantás a könyvbe:

"…a hygge azt jelenti, hogy hozzuk ki a legtöbbet abból, amiből sok van: a mindennapokból."

 „A dánok a meghittség megszállottjai. Mindegyikük. Még a legkeményebb, tetőtől talpig bőrruhába öltözött motoros is a hyggefaktor alapján ajánl kocsmát.”

"A hygge az ellenszer a hideg télre, az esős napokra és a mindent beborító sötétségre. Így bár egész évben élvezhetjük a hyggét, télen válik igazán nemcsak hogy szükségletté, hanem egyszersmind túlélési stratégiává is."

"Nincs gyorsabb mód eljutni a hyggéhez, mint meggyújtani néhány gyertyát – vagy, ahogy dánjl mondják: levende lys, azaz „élő fényeket”."


Köszönet az olvasás lehetőségéért a Kossuth Kiadónak!

Megjegyzések

  1. Köszi az írást! :) Megbizonyosodtam, hogy tényleg el kell olvasom, akár meg is venni. Szeretem az ilyen és hasonló témájú könyveket. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszett :) Azt hiszem, hogy az összes Hygges könyv közül ez az, ami ténylegesen körbejárja a témát :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

"A te lelked a kedvencem az egész világon" - Sarah Adams: Csalóka szerelem