Melissa Landers: Elidegenítve

Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2014.
Oldalszám: 360 oldal
Ár: 2999 Ft
Sorozat: Elidegenítve
Besorolás: romantikus, fantasy, ifjúsági regény

Cara, a 17 éves diáklány az egyik legkiválóbb tanulója a midtowni középiskolának, amikor egy nap Ferguson igazgató behívja az irodájába. Nem mindennapi hírt közöl a lánnyal: Carát választották ki a L'eihrek arra, hogy egyik cserediákjukat fogadja otthonába egy teljes évre. Két évvel ezelőtt derült fény egy másik bolygó létezésére, melyen az emberekhez hasonló lények élnek, a L'eihrek. Bár kinézetükben szinte azonosak az emberi fajjal, de technológiájukban, felfogásukban, és az élethez való hozzáállásukban teljesen különböznek. Egy jóval fejlettebb fajt képviselnek, és céljuk a Földön élő emberekkel való barátságos kapcsolat kiépítése. Carának egy éve van rá, hogy megismerje Aelyxt, és vendégül lássa, majd ő maga is egy évet fog tölteni Aelyx otthonában. De nem egyszerű a helyzet, mivel az emberek kétkedve fogadják a más bolygóról érkező idegeneket. Carára nagy nyomás nehezedik, mert barátai is egyre bizalmatlanabbak Aelyxszel szemben. És ahogy az emberek és a L'eihrek kapcsolata egyre inkább kezd meginogni, úgy fűzik egyre szorosabb szálak a lányt Aelyxhez. Úgy tűnik, a két nép közötti összecsapás elkerülhetetlen. Az egyre baljósabb eseményeket felgyorsítja, mikor az emberek egy radikális csoportja megöl egy l'eihrit. Vajon milyen szerep jut Carának és Aelyxnek ebben a kiélezett helyzetben? Elég erős a szerelmük, hogy átvészeljék a megpróbáltatásokat, vagy örökre el kell engedniük egymást?

Értékelés: Jennifer L. Armentrout Luxen sorozata magasra tette a mércét a földönkívüli könyveknél.
Ezzel a könyvvel a Moly-on találkoztam először. Amikor megláttam, egyből megtetszett a borítója, mondhatni mesebeli. Aztán elolvastam a fülszöveget és az is felkeltette az érdeklődésemet. Végül valahogy elsodródtam a könyvtől, más könyvek kerültek előbbre a listán, míg végül a munkahelyemen beszereztük, és akkor azt mondtam: „na, most akkor elviszem”.
A történetünk ott kezdődik, hogy Cara-t, aki az egyik legjobb tanuló az iskolában kiválasztják egy cserediák fogadására egy másik bolygóról, amit nem is olyan régen fedeztek fel, hogy létezik. Cara nem igazán örül ennek a cserediák programnak, de mivel a szülei készségesen beleegyeztek, nem nagyon van választási lehetősége.
Aelyx és két társa pedig szintén nem örülnek a cserediák programnak, ami azért jött létre, hogy a Földdel szövetséget kössenek a l’eihrek.
Természetesen mindketten fenntartásokkal kezelik ugyan az ügyet, de felkészülnek a „másikból”.
Először nem indul zökkenőmentesen a két fiatal kapcsolata, de aztán barátokká formálódnak.
Elgondolkodtam azon, vajon ha valóban kiderülne, hogy van egy másik bolygó, ahol hasonló (szinte ugyanolyan) „lények” élnek, mint a mi bolygónkon és kitalálnák ezt a cserediák program dolgot, akkor ugyanígy reagálnának-e az emberek, mint a regényben? Nagy valószínűséggel igen. A l’eihrek, ugyanúgy ahogy az emberek félnek az ismeretlentől. A l’eihrek sokkal fejlettebbek az embereknél, így okkal kérdezhetjük, mit is akarnak egy tőlük jóval elmaradottabb fajtól. Az emberek támadólag lépnek fel a l’eihr cserediákok ellen, ami szerintem akkor is így lenne, ha a valóságban bekövetkezne ez a dolog.
Az ilyen típusú regényeknél nagyon fontos a világ felépítése. Az írónő nem okozott csalódást, hiszen csodálatosan felépített világ tárul elénk. Bár csak néhány információmorzsát kapunk a L’eihr bolygóról és a l’eihrek életéről, merőben eltér a mi világunktól.
Bár jobban szeretem, amikor E/1-ben mesélnek a szereplők a könyvekben, most élveztem az E/3-as elbeszélőmódot is, mert érthető volt, tudtam, mikor járunk Aelyx és mikor Cara fejében.
Aelyx és Cara szerelme nem az a tipikus szerelem első látásra, bár a vonzalom hamar kialakul köztük. Élveztem, ahogy Aelyx az emberekről beszélt, Cara pedig mindig visszavág neki, ahogy évődnek és vitatkoznak nagyon szórakoztató. Kifejezetten élvezetes követni, ahogy szép lassan egymásra találnak ebben a hatalmas káoszban, ami uralkodik körülöttük. Van néhány nagyon is megmosolyogtató jelenet, ami abból fakad, hogy Aelyx szerelmi élete gyakorlatilag azelőtt egyenlő a nullával.
A l’eihr világ furcsa, ugyanakkor lenyűgöző is egyben.
Összességében a ez a könyv nagyon jó. Komoly és vicces is egyben. A vége pedig…hát az ütősre sikeredett, és nagyon nagy szerencsém, hogy a könyvtár egyszerre szerezte be az első és második részt, különben rághattam volna a kefét a megjelenésig.
 
Borító: Egyszerűen gyönyörű!

Csillag: 10/9

Bepillantás a könyvbe:

Bármi áron, de meg fogom csinálni, határozta el. Nem számít, mit kell tennie érte. A cél szentesítette az eszközöket. Ha kell, az élete árán is megmenti a földet.

„Úgy látszik, valaki túl sok tesztoszteront szórt a srác a gabonapelyhébe.

„Apa is felnézett az újságból, és elvigyorodott. 
– Ne lepődjetek meg, ha átjön a Sátán és kölcsönkéri a hómarómat – mondta, majd amikor senki sem nevetett, hozzátette: – Értitek. Olyan hideg van, hogy a pokol is befagyott. 
– Egyetlen rosszabb dolog van egy rossz viccnél – mondta Cara. – Az, amikor elmagyarázzák. 
Apa felhorkantott, majd megvonta a vállát, és tovább olvasott.”

„– (…) Azt hallottam, hogy Kanadában már zavargások vannak. Kanadában! Kinek jutna ott eszébe zavarogni? 
– A kanadaiaknak?”

„– A földi lányok tényleg odavannak a kavicsokért? – kérdezte hitetlenkedve Syrine. – Én egy hímnemű embernél fogok lakni. Lehet, hogy vinnem kellett volna neki egy zsák földet. 
– Vagy egy doboz trágyát – tette hozzá Eron, és nevetés csillant a szemében. – Micsoda furcsa lények!”


„– Őszintén szólva, nem tudom elképzelni, milyen tulajdonságai alapján találhattad valaha is vonzónak. Azt értem, hogy ő miért választott téged, de… 
– Ó, tényleg?- Cara fellelkesült, mert érezte, hogy egy bók közeleg.- Szerinted miért választott engem? 
– Ez nyilvánvaló.- Aelyx Cara hullámos hajára mutatott.
- A hosszú, fényes hajad, az egészséges

bőröd és az élénk szemed azt mutatja, hogy egészséges vagy és jól táplált.
– Ő… köszi.
– Még nem értem a végére.
– Akkor folytasd!
– Egyértelmű, hogy értelmes vagy- mondta, de aztán úgy érezte, hozzá kell tennie:- Ahhoz képest, hogy ember vagy.
– Ejha! Ez nagyon kedves.
– De Ericet valószínűleg a derék-csípő arányod vonzotta a legjobban.- Aelyx kissé hátrahajolt, és megbámulta Cara fenekét, amitől egy töredékmásodpercre majdnem úgy nézett ki, mint egy emberfiú.- Ezzel a csípőszélességgel valószínűleg komplikációk nélkül a világra tudod majd hozni az utódodat.
Cara majdnem lenyelte a saját nyelvét. Ezek szerint széles a csípője? Hogy hihette egy pillanatra is, hogy valódi bókot fog kapni egy l'eihrtől?”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

"A te lelked a kedvencem az egész világon" - Sarah Adams: Csalóka szerelem