Egy nap


1988. július 15. A dátum, ami mindkettejük életét megváltoztatta...

Egy film, ami két emberről szól és húsz évet ölel fel. Mind a húsz év július 15-éjét megmutatja nekünk mindkét fél szemszögéből. A történet adott: két friss diplomás, akik együtt töltik diplomájuk megszerzésének éjszakáját. A lány szürke kisegér, míg a fiú a nagymenő bulizós. Mégis kiegészítik egymást. Életre szóló barátságot kötnek, amit nem szakíthat szét semmi sem. Persze mindketten szerelmesek lesznek egymásba, de az időzítés sehogy sem a megfelelő. 

A barátság, amiből szerelem képződik. A szerelem, ami megváltoztat mindent. Az az igazi nagy szerelem, ami csak a filmekben létezik. A mindent elsöprő, bármit túlélő igazi szerelem, ami csak mese. De ezt a filmet látva egy rövid ideig én is elhittem, hogy valóban létezik, hogy valóban lehetséges.
A sok megpróbáltatás, amin keresztül mennek sem tudja szétszakítani ezt a barátságot. Dex édesanyja rákban hal meg, s ő ezt nem tudja feldolgozni. Drog - és alkoholproblémákkal küzd, aminek következtében kifordul önmagából. De a lány még ekkor sem hátrál meg. Ott áll mellette a bajban.
Persze a drámai hatás kedvéért itt is van egy pont, ahol elszakad a cérna, de aztán újra visszatalálnak egymáshoz, mert egyszerűen nem élhetnek a másik nélkül.
Az élet persze akkor hozza őket újra össze, amikor Dex rendbe hozta az életét, talált magának egy lányt, akit feleségül fog venni, gyermekük születik és boldogan élnek, míg meg nem...csak éppen hiba csúszik a számításba és a feleség nem is olyan ártatlan lélek, mint hittük, hiszen csalja drágalátos férjurát. 
Dexter újra összezuhan, úgy néz ki mint aki 10 évvel idősebb a koránál, de Emma akkor is ott áll mellette.
A férfi el akarja kezdeni közös életüket, de a lánynak van valakije. Egy sármos francia zenész, aki mellett nehéz labdába rúgni. Végül Emma rájön, hogy a francia sármőrnek esélye sincs a legjobb barátja és egyetlen szerelme mellett. 
A sors fintora, hogy mikor azt hinnék minden rendbe jött, szeretik egymást, közös lakás, esküvő, dolgoznak a gyerek-témán is, minden újra romba dől. Emma halálos balesetet szenved, s Dex újra összezuhan. Na itt kezdtem el sírni. Lehet, hogy lányos és csöpögős dolog, de nem akartam elhinni, hogy ilyen véget ér a sztori. Egyszerűen nem lehet. Nem lehet így vége! És mégis...

Mindenkinek csak ajánlani tudom a filmet. Lehet, hogy azért, mert amúgy is romantikus alkat vagyok és pont illett is a hangulatomhoz, nem tudom, de nagyon elgondolkodtatott! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Harry Potter & Legendás állatok - Útmutató a varázslóvilághoz

Könyvadaptációs ajánló 10. rész - Ifjúsági

"A te lelked a kedvencem az egész világon" - Sarah Adams: Csalóka szerelem